Jooganidra: rentoudu ja palaudu helpolla harjoituksella

Ovatko päiväsi kiireisiä, tunnetko olosi stressaantuneeksi tai nukuitko yöllä huonosti? Kaipaisitko päivääsi pientä lepohetkeä? Oletko kokeillut syvärentouttavaa jooganidraa?

Jooganidra on vanha syvärentoutusmenetelmä, joka tarjoaa ainutlaatuisen tavan rauhoittaa mieltä, palauttaa kehoa ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Jooganidran juuret ovat Intiassa

Swami Satyananda Saraswati kehitti syvän rentoutumisen, meditaation ja mielenhallinnan periaatteet yhdistävän menetelmän 1960-luvulla halutessaan tarjota helpomman ja tehokkaamman tavan rentoutua. Harjoitus pohjautuu ikivanhaan joogaperinteeseen.

Sana nidra tulee sanskritin kielestä ja tarkoittaa unta, joten jooganidra tarkoittaa kirjaimellisesti joogista unta. Jooganidra ei kuitenkaan ole samanlaista unta kuin se, josta yleensä saamme nauttia öisin. Yksi jooganidran tärkeimmistä tavoitteista on löytää tietoisen rentoutumisen tila, jolloin rentoudumme syvästi, mutta tietoisuus ympäristöstä säilyy. Yhden jooganidraharjoituksen kerrotaan vastaavan useamman tunnin yöunta. Houkuttelevaa, eikö vain?

Ohjaajan ääni auttaa sinut jooganidraharjoituksen aikana rentoutuneeseen ja meditatiiviseen tilaan

Jooganidraharjoitus tehdään yleensä silmät kiinni selinmakuulla joogamatolla tai vuoteella rauhallisessa paikassa. Lisävarusteina voidaan käyttää tyynyä ja peittoa, polvien alle voi olla myös mukava laittaa vaikka tyyny tai joogasta tuttu joogabolsteri eli putkityyny, mikä tekee asennosta usein miellyttävämmän alaselälle. Pääasia on, että asento tuntuu hyvältä ja siinä on helppo viivähtää pidempäänkin.

Harjoitus koostuu mm. tietoisesta rentoutumisesta, hengitysharjoituksista ja mielikuvaharjoituksista. Alussa rauhoitetaan mieltä ja valmistaudutaan vähitellen syvempään rentoutumiseen. Ohjaaja voi pyytää sinua viemään huomiotasi kehonosasta toiseen niitä samalla tietoisesti rentouttaen. Mielikuvaharjoitukset voivat sisältää viivähdyksiä luonnossa, rauhallisissa paikoissa tai ihan yksittäisiä asioita.

Vahvista jooganidraharjoituksen avulla positiivisia mielikuvia elämässäsi

Harjoituksen alussa ja lopussa on mahdollista käyttää sankalpaa, eräänlaista hyvää tavoitetta, jota toistetaan mielessä muutaman kerran. Kyse on lyhyestä, yksinkertaisesta ja positiivisesta toteamuksesta, asiasta, jonka halutaan toteutuvan omassa elämässä. Sankalpa voi olla esimerkiksi ”Olen täysin terve ja elän onnellista ja tasapainoista elämää” tai jotain muuta, sinulle sopivaa.

Vastaavanlaista positiivisen vahvistusta käytetään myös länsimaisissa itsesuggestion tekniikoissa. Syvän rentoutumisen tilassa toistettu ajatus kuitenkin juurtuu mieleen usein tehokkaammin. Yhtä ja samaa sankalpaa on hyvä pitää mukana harjoituksessa pidempään, jotta tämä istutettu siemen pääsee itämään ja kasvamaan elämässäsi.

Jooganidraharjoituksen lopussa palataan takaisin tietoisuuteen lempeästi, ja sinulla on aikaa palata makuulta istumaan. Harjoituksen jälkeen monet kokevat olonsa syvästi rentoutuneeksi, rauhalliseksi ja virkistyneeksi.

Jooganidraharjoitus on paljon muutakin kuin pelkkää rentoutumista

Säännöllisesti harjoitettuna jooganidra voi mm. auttaa vapauttamaan kehoa ja mieltä stressistä, tasapainottaa hermostoa, vahvistaa vastustuskykyä, parantaa muistia ja keskittymiskykyä. Monet ovat havainneet, että unen laatu on parantunut. Erilaiset mielikuvaharjoitukset voivat herätellä luovuuttasi ja mielikuvitustasi aivan uudella tavalla. Jooganidralla on havaittu myös olevan vaikutusta mielihyvähormoni dopamiiniin. 

Jooganidra on voimakas työkalu hyvinvoinnin edistämiseen. Säännöllinen harjoittelu voi auttaa sinua löytämään tasapainoa kehossa, mielessä ja tunteissa. Se voi auttaa sinua kehittämään tietoisuutta itsestäsi ja ympäristöstäsi, ja se voi olla tehokas keino palautua päivän haasteista. 

Harjoituksen aikana saattaa nousta erilaisia tunteita, ajatuksia ja muistoja, mikä on tärkeää hyväksyä osana harjoitusta. Se tarjoaa myös mahdollisuuden tutkia syvempiä tietoisuuden tiloja ja kehittää sisäistä havaintokykyä. Ehkä jooganidra onkin reittisi kohti parempaa itsetuntemusta.

Jooganidra on matka syvään rentoutumiseen ja sisäiseen rauhaan

Se voi auttaa sinua löytämään voimaa, selkeyttä ja läsnäoloa arjen kiireiden keskellä. Ole avoin ja valmis kokeilemaan, ja saatat löytää uusia ulottuvuuksia hyvinvointiisi.

Jooganidra sopii kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista, rauhoittumista ja pysähtymistä. Jooganidra ei edellytä mitään erityisiä fyysisiä kykyjä tai taitoja, koska harjoitus tehdään makuulla, esim. vaikka ihan omalla vuoteella tai tarvittaessa harjoituksen voi tehdä myös istuen. Harjoituksen sisältöä voidaan muokata soveltumaan erilaisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Heräsikö kiinnostuksesi? Haluaisitko kokeilla jooganidraa? Tutustu maksutta laajaan kehonhuollon kirjastoon, josta löydät nyt myös jooganidraa.

Lue lisää ja aloita maksuton kokeilu tästä:

Olisi myös kiva lukea kokemuksistasi kommenteissa. Oletko jo kokeillut jooganidraa? Miltä jooganidra tuntuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *