Ota askel luonnollisempaan suuntaan – joustoa jalkateriin paljasjalkakengillä

Osa tämän artikkelin linkeistä on affiliate-linkkejä paljasjalkakenkiä myyvän Kipukaupan tuotteisiin (merkitty *:llä). Kehonhuollon sivusto saa niiden kautta tilatuista paljasjalkakengistä pienen komission, joka auttaa ylläpitämään sivustomme maksuttomia ohjeita kaikkien saatavilla. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle komissiota, joten voit rauhassa tutustua tuotteisiin.

Kengissä ja paljasjaloin liikkuessa jalkaterän mekaniikka on erilainen. Jalkaterissä on valtavasti osasia, joilla on kaikilla oma tärkeä tehtävänsä. Tässä artikkelissa käydään läpi paljasjalkakenkien hyötyjä. Ennen sitä kuitenkin katsotaan tarkemmin jalkaterän hienosyistä toimintaa! Oletko ikinä kiinnittänyt huomiota jalkateriisi tarkemmin? Tutustunut sen monimutkaiseen rakenteeseen ja tehtäviin?

Jatka artikkeliin Ota askel luonnollisempaan suuntaan – joustoa jalkateriin paljasjalkakengillä

Hyvää oloa talviuinnista – 5 syytä käydä avannossa

Laskeudun hitaasti veteen. Hetken tuntuu siltä, että hengitys salpaantuu. Kylmä vesi ympäröi minut ja ensimmäinen reaktio on lähteä äkkiä pois. Odotan hetken ja hengittelen rauhallisesti. Hengitän ja lähden liikkeelle. Uin voimakkain vedoin. Kylmää, kylmää, kylmää! Muistutan itseäni hengittämään rauhallisesti. Pari vetoa vielä, ja sitten laiturille. Aah! Mikä ihana kuhina kehossa tuntuukaan! Lämpö ja energia leviää kehooni. Hymy levenee kasvoillani. Taas kerran ylitin itseni. Jatkan päivääni pirteämmällä mielellä.

Jatka artikkeliin Hyvää oloa talviuinnista – 5 syytä käydä avannossa

Kuukautiskierto ja liikunta: hyödynnä kehosi rytmi

Nainen sivulankussa metsässä puiden keskellä. Vihreät trikoot ja löysä puuvillainen pitsipaita. Taustalla järvimaisema. Tunnelma kannustaa luonnonmukaiseen liikkumiseen kuukautiskierron mukaan.

Elämä muodostuu lukemattomista sykleistä ja rytmeistä. Vuorokaudella on oma rytminsä, kuu kiertää radallaan omaan tahtiinsa, vuodenajat vaihtuvat. Myös naisen keho käy läpi erilaisia syklejä. Näistä yksi  merkittävä on kuukautiskierto, joka rytmittää naisen elämää. Kuukautiskierron normaalina pituutena pidetään 24–38 vuorokautta. On kuitenkin tavallista, että oman kierron pituus saattaa vaihdella muutamilla päivillä. Kuukautiskierron eri vaiheet vaikuttavat hormonitasapainoon ja kehon toimintoihin eri tavoin. Tämän vuoksi kannattaa kokeilla liikunnan ja treenien sovittamista yhteen kuukautiskierron kanssa.

Jatka artikkeliin Kuukautiskierto ja liikunta: hyödynnä kehosi rytmi

Jooganidra: rentoudu ja palaudu helpolla harjoituksella

Ovatko päiväsi kiireisiä, tunnetko olosi stressaantuneeksi tai nukuitko yöllä huonosti? Kaipaisitko päivääsi pientä lepohetkeä? Oletko kokeillut syvärentouttavaa jooganidraa?

Jooganidra on vanha syvärentoutusmenetelmä, joka tarjoaa ainutlaatuisen tavan rauhoittaa mieltä, palauttaa kehoa ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Jooganidran juuret ovat Intiassa

Swami Satyananda Saraswati kehitti syvän rentoutumisen, meditaation ja mielenhallinnan periaatteet yhdistävän menetelmän 1960-luvulla halutessaan tarjota helpomman ja tehokkaamman tavan rentoutua. Harjoitus pohjautuu ikivanhaan joogaperinteeseen.

Sana nidra tulee sanskritin kielestä ja tarkoittaa unta, joten jooganidra tarkoittaa kirjaimellisesti joogista unta. Jooganidra ei kuitenkaan ole samanlaista unta kuin se, josta yleensä saamme nauttia öisin. Yksi jooganidran tärkeimmistä tavoitteista on löytää tietoisen rentoutumisen tila, jolloin rentoudumme syvästi, mutta tietoisuus ympäristöstä säilyy. Yhden jooganidraharjoituksen kerrotaan vastaavan useamman tunnin yöunta. Houkuttelevaa, eikö vain?

Jatka artikkeliin Jooganidra: rentoudu ja palaudu helpolla harjoituksella

Leuka jumissa? Hyvästi stressileuka: 7 +x vinkkiä leuan rentoutukseen

Nainen maksaa sängyssä stressileuka peiton alla piilossa toivoen leuan rentoutumista

Onko sinulla leuka jumissa?

Tiesitkö, että hampaiden kuuluu olla yhdessä vain syödessä? Muuten on leuka jumissa! En minäkään tiennyt nuorena laulunopiskelijana. Aika paljon muutakin olen matkan varrella oppinut. Edellisessä blogitekstissäni annoin käytännön omahoito-ohjeita purentalihasten rentouttamiseen. Ajattelin nyt kirjoittaa bloggauksen, johon kerätään vinkkejä leuan rentouttamiseksi. Aloitan 7+1 vinkillä, ja kun kommentoit artikkelia, lisään vinkkisi tekstiin! Tämä kirjoitus on ikäänkuin muistilista itselleni ja uskon, että siitä on hyötyä myös sinulle!
Jos sinulla on leuka jumissa, purentakisko auttaa Jatka artikkeliin Leuka jumissa? Hyvästi stressileuka: 7 +x vinkkiä leuan rentoutukseen

Faskia – joko lihaskalvot mullistivat maailmasi?

Jos faskian kalvokerrokset ovat tarttuneet toisiinsa, voit tuntea sen epämäärisenä kireytenä, jumituksena, kipuna tai ihan vaan pienenä nalkutuksena, joka kuuluu kehostasi. Onko sinulla tällaisia tuntemuksia? 

Ajattelitko, että luuranko ja nivelet pitävät kehosi kasassa. Asia ei ole niin yksinkertainen! Faskia on säikeistä kollageenikudosta, joka tukee liikettäsi, toimii kimmoisana jousena ja pitää elimistösi puurot ja vellit omilla paikoillaan.

Tässä artikkelissa kerron faskian merkityksestä ja rooleista kehon toiminnalle ja terveydelle.  Artikkelin lopusta pääset halutessasi aloittamaan maksuttoman treenijakson Kehonhuollon kirjastossani. Jatka artikkeliin Faskia – joko lihaskalvot mullistivat maailmasi?

Selän venytys (toiminnallinen takalinja) +rullausvideo rintarangalle

selän venytys -ohje toiminnalliselle takalinjalle

Selän venytys onnistuu hyvin vartaloa kiertämällä. Oikeastaan tämä venytys on takimmaiselle toiminnalliselle linjalle, joka kulkee ristikkäin vasemmalta alhaalta oikealle ylös ja päin vastoin. Toiminnalliset etu- ja takalinjat ovat vartalolla ristikkäin kulkevia linjoja. Ne vastaavat kiertoliikkeiden hallinnasta mm. kävellessä. Näiden linjojen kireys rajoittaa myös hengityksen vartaloa laajentavaa liikettä.

Lue tästä syvävenytysohjeet toiminnalliselle takalinjalle. Myös rintakehän liikkuvuus vaikuttaa koko kehon kiertoliikkeisiin. Alempaa löydät ohjevideon siihen, kuinka voit parantaa rintarangan liikkuvuutta foam rollerin avulla.  Jatka artikkeliin Selän venytys (toiminnallinen takalinja) +rullausvideo rintarangalle

Käsien venytys + lisää liikkuvuutta olkapäähän

käsien venytys seisten

Käsien venytys on aivan liian aliarvostettua. Nyt tehdään siihen muutos!

Kädet ovat kovilla pitkin päivää. Esim. älylaitteiden näpräys, puhelimeen puhuminen ja päätetyö rasittaa käsiä. Käden takaketju jatkuu sormista aina lapaan, hartiaan ja niskaan saakka. Etuketju puolestaan rintalihaksesta sormiin. Niska-hartiajännitysten alkuperä saattaa hyvinkin olla ketjun alkupäässä! Tässä luukussa käsien venytys kyynärvarren alueelta.

Mukana bonusvideot triggerpallon käytöstä olkapään liikelaajuuden parantamisessa ja gua sha -kamman käytöstä käsivarsien vapauttamiseen. Kun hoidetaan eteenpäin kääntyneitä olkapäitä, ei pidä tyytyä pelkkään rintalihasvenytykseen. On tärkeää myös vapauttaa hauista ja käsien etuketjua kokonaisuutena. Ensin ohjeet käsien venytykseen ja sitten omatoimiohjeet faskiakäsittelyyn! Jatka artikkeliin Käsien venytys + lisää liikkuvuutta olkapäähän

Rintalihaksen venytys kahdella tapaa +video pienelle rintalihakselle

Tee rintalihaksen venytys kolmessa vaiheessa

Katso kuva rintalihaksesta. Kuvassa näkyy hyvin, että lihassyyt suuntautuvat olkavarresta rintaan kolmeen eri suuntaan. Tämän vuoksi rintalihaksen venytys kannattaa aina tehdä kolmessa käden asennossa. Tässä artikkelissa esittelen kaksi vaihtoehtoista venytystapaa ja bonuksena kuva- ja video-ohjeet triggerpallokäsittelyyn pienelle rintalihakselle, johon on vaikeampi saada venytystä kohdistumaan.

Jatka artikkeliin Rintalihaksen venytys kahdella tapaa +video pienelle rintalihakselle

Leveän selkälihaksen venytys + video-ohje faskiahuoltoon

Leveän selkälihaksen venytys seisten

Leveä selkälihas on selän suurin pinnallinen lihas. MUTTA se on oikeastaan käsilihas. Latissimus dorsi kiinnittyy ristiluuhun, suoliluuhun, selkärangan poikkihaarakkeisiin sekä olkaluuhun. Katso Hieronta Markun havainnollinen kuva. Leveän selkälihaksen venytys voidaan tehdä mm. näillä kahdella tavalla. Alempaa löydät myös video-ohjeen leveän selkälihaksen rullaukseen. Jatka artikkeliin Leveän selkälihaksen venytys + video-ohje faskiahuoltoon