Sisäinen vai ulkoinen tuki? Mitä hyötyä on korsetista?

sisäinen korsetti kuntoon

Tässä artikkelissa pohdin sisäisen ja ulkoisen korsetin vaaroja ja hyötyjä. Olet varmasti kuullut tarinoita menneiden aikojen pyörtyilevistä naisista. Korsettia on pidetty syypäänä. Myös aliravitsemuksella ja kulkutaudeilla oli varmasti iso osansa asiaan. Miksi naisen pitäisi tunkea itseään muottiin? Eikö vartalomme ole luonnollisena paras ja toimivin? 

Korsetti on maineeltaan varsin kyseenalainen vaatekappale

Vuosisatojen saatossa ulkonäköä on muokattu milloin meikein ja rintaliivein, milloin korsetein ja vannehamein. Renessanssiaikana kureliivillä litistettiin rinnat, kun taas 1800-luvulla haluttiin korostaa kapeaa vyötäröä. Viimeisimpinä vuosikymmeninä samaa on tehty kuntosaliharjoittelulla, kitudieteillä ja peräti kirurgin veitsen voimin. 

korsetti hyödyksi vai haitaksi

Korsetilla ja vatsan sitomisella pyrittiin lisäksi vaikuttamaan ryhtiin. Pyörtyminen saattoi tapahtua, kun tiukka korsetti kiristettiin tai avattiin kerralla, jolloin hengitys ei ehtinyt sopeutua muutoksen.  Vatsan sitominen oli välttämätöntä synnytyksen jälkeen, kun synnyttäjän työpanosta vaadittiin talon töissä. Korsettia eivät käyttäneet vain hameväki vaan myös ratsuväki. Korsettia on käytetty myös lääketieteellisesti esimerkiksi skolioosin hoidossa. 

Korsetin huono maine alkoi 1800-luvulla. Vikroriaanisen ajan tarinoissa se liitettiin sadomasokismiin, jolloin korsetista tuli synnillistä. Tarinoissa korsetin nyörien äärimmäinen kiristys oli rangaistus ”tuhmille”.  Korsetin historiallisesta käytöstä voit lukea lisää täältä. 

Korsetti joutui pannaan ja muutti kehon sisälle

Feminismin nousu 1920 luvulla ja viimeistään farkkumuodin yleistyminen oli korsetille viimeinen niitti. Korsetti nähtiin välineenä alistaa nainen pinnalisten ihanteiden keinoin. ”Kotiorjuudesta” vapautuvat naiset valtautuivat ja osoittivat valtaansa pukeumalla ”miehekkäämmin”.  Voisiko naisena olla vahva, voimakas ja näkyvä ilman, että korostaa maskuliinisuutta? 

Kun korsetin käyttö meni pois muodista, tuli pilates ja sisäinen korsetti, jolla viitataan syviin vatsalihaksiin. Myös tietyt joogasuuntaukset korostavat syvien vatsalihasten aktivaation tärkeyttä, samoin kuin fysioterapeutit kuntouttaessaan selkäongelmaisia. Jooga- tai pilatesohjaajasi ei kuitenkaan halua, että sinulla on kestojännityksiä vatsan alueella! 

Harmillisen usein törmään asiakkaisiin, joilla koko vatsa on krampissa, eikä hengitys pääse kulkemaan luonnollisesti. Yllättävän moni käsittää väärin syvien vatsalihasten aktivoinnin ja omaksuu tavan vetää vatsaa koko ajan sisäänpäin. Ikään kuin sisäisen korsetin nyörit olisi kiristetty äärimmilleen.

Toimiva keskivartalo ei ole yhtä kuin tiukka korsetti

Esikoiseni mielipide hyvästä keskivartalosta: ”Äiti, anna tänne sun ihana pehmeän pullea ryppymaha” Synnytin toisen lapseni neljä kuukautta ennen tämän artikkelin kirjoittamista ja vatsanahkani oli vanhemman lapseni mielestä kuin paras pullataikina.  Oman näkemykseni mukaan toimiva keskivartalo:

  • muodostuu lantionpohjan, vatsa- ja selkälihasten sekä pallean yhteistyöstä
  • hengittää vapaasti ja osaa hyödyntää vatsaontelon painetta voimantuotossa
  • toimii yhteistyössä raajojen kanssa
  • siirtää jaloista lähtevän voiman eteenpäin ylävartaloon ja käsiin
  • tukee selkää silloin, kun nostat tai kierryt
  • suojaa sisäelimiä silloin, kun niihin kohdistuu yllättäviä iskuja
  • on hoikka, pyöreä, muhkea tai luiseva ja malliltaan juuri hyvä sellaisenaan 
  • on joustava, pehmeä ja elastinen silloin (kun vaara ei uhkaa tai et hyppää juoksuesteen yli)

Vatsalihasten kunnon merkitys selän tukena on tunnustettu jo pitkään. Kasvavan lihasvoiman lisäksi jo syvien vatsalihasten harjoitteluun liittyvä kehotietoisuuden kehittyminen saattaa osaltaan selittää vaikutusta. Puhumattakaan siitä, että selkäkipuinen saa takaisin minäpystyvyyden tunteensa: ”Minä pystyn vaikuttamaan kipuuni ja tulen kuntoon <3”.

Vatsalihasharjoitteluun liittyvä yleinen virhe on liiallinen vatsalihasten aktivointi harjoituksen ulkopuolella. Liian timmistä vatsalihaskorsetista voi olla sinulle haittaa, jos et osaa rentouttaa vatsalihaksiasi. Jos vatsasi on jatkuvassa suojapanssaritilassa, olen valmis lyömään vetoa siitä, että kehosi on ylikuormittunut ja stressitasosi ovat korkealla.

Samainen vatsa sisään -tapa voi olla myös ulkonäköön ja ryhdikkään olemuksen korostamiseen liittyvä vahingollinen pyrkimys. Kestojännitys vatsalihaksissa voi yhtä hyvin juontaa jännittämiseen tai varuillaan oloon, jolloin keho pyrkii suojaamaan keskivartaloa menemällä pinkeäksi. Liian timmi vatsa samoin kuin liian tiukka korsetti estää syvän hengityksen ja pitää sinut kovilla kierroksilla.

Milloin korsetista on hyötyä ja miten käytät sitä turvallisesti

Olin aloittanut erkaumasta kuntoutumisen lantionpohjan harjoitteilla ja tarranauhalla kiinnitettävällä belly binder -vyöllä. Tarranauhavyö kyllä tuki liikkumista mukavasti, mutta pienivyötäröisenä koin etten saanut sitä yläosastaan riittävän tukevasti kiinni, jotta se olisi auttanut vatsalihaksiani palaamaan yhteen. 

Jotta voit käyttää korsettia, sinun tulee valita riittävän suuri koko. Joustava korsetti on todella mukava päällä, kun koko on oikea. M-koon korsetissa pystyn hengittämään myös vatsaan. S-koon korsetti esti syvähengityksen. Ipanema-korsetin etu perinteiseen korsettiin verrattuna on myös se, että sitä käyttäessä keskivartalon lihakset eivät ole passiiviset, vaan osallistuvat monipuolisesti asennonhallintaan.

ilman korsettia kuva edestä
Kuva ilman Ipanema-korsettia.

Minulla ei ole riittävästi kokemusta perinteisistä jäykistä korseteista, jotta voisin niiden käytöstä antaa suosituksia. Monet käyttävät perinteistä korsettia aamusta iltaan ja elävät normaalia elämää. Itse en haluaisi vatsahengitystä blokata niin pitkäjaksoisesti, koska vastahengitys on tärkeä autonomisen hermoston tasapainottaja. Oikeankokoista ja joustavaa korsettia sen sijaan voi käyttää huoletta.

Korsetin käyttö nostaa vatsaontelon painetta ja auttaa tukemaan selkärankaa. Ipanema-korsetti toimii ihoa vasten myös hiukan samaan tapaan kuin kinesioteippaus. Eli se saattaa lisätä nesteytystä pintafaskian alueella ja myös sitä kautta vähentää kiputuntemuksia selässä. Tiukan korsetin pitkäkestoinen ja jatkuva käyttö voi heikentää lihaksia, joten korsetti ei missään nimessä tule olla ainut apukeino selän ja keskivartalon hallintaan. 

Ensisijainen keino selän tukemiseksi on ilman muuta kuntouttaa syvät vatsalihakset. Tässä mitä parhain apu on pilates! Selän rasitusta voi vähentää vahvistamalla pakaroita sekä lantionpohjaa ja lonkan tukilihaksia sekä pitämällä huolta siitä, että ryhti ei painu kasaan lonkankoukistajien, etureisien tai rintalihasten lihaskireyksien vuoksi.

Korsetin käyttö voi kuitenkin olla lisäapu selkäkipujen vähentämiseen silloin, kun sitä käytetään keskivartalon lihasten kuntoutuksen ohella. Erityisesti raskauden jälkeen, yliliikkuvista nivelistä ja joustavasta kudostyypistä tai skolioosista kärsivälle, sekä silloin kun selkä on normaalia kovemmalla rasituksella, korsetti voi olla isoksi avuksi.

HUOM! Vatsaontelon kasvavan paineen vuoksi korsettia ei tule missään olosuhteissa käyttää, jos lantionpohjan lihaksisto ei toimi. Pahimmassa tapauksessa kireän korsetin käyttö voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kun alaspäin kohdistuva paine puutteellisen lantionpohjan kannatuksen kanssa lisää riskiä kohdun tai virtsarakon laskeumaan. 

ipanema korsetti päällä
Tässä Ipanema-korsetti päällä.

Korsetin käyttö vaikuttaa verenkiertoon. Jos kärsit verenpaineongelmista tai verenkiertohäiriöistä, ole erityisen huolellinen tuntemustesi kuuntelussa. Korsetin käyttö voi hieman lisätä veritulppariskiä niillä, joilla siihen on luontaista taipumusta. Jokaisen korsettia käyttävän tulee olla hereillä! Jos tunnet kipua tai mitään outoja tuntemuksia käytön aikana. Ota korsetti pois ja tarkkaile meneekö tuntemus ohi. 

Korsettia voi käyttää myös painonhallintaa tukemaan. Terveellinen ateriarytmi on sellainen, että syödään riittävän usein oikean kokoisia annoksia. Korsetin käyttö tukee sopivia annoskokoja. Sen hyväksyminen, että korsetti muokkaa ulkonäköä on ollut itselleni suurin haaste korsetin käyttöön liittyen.

Haluan olla esimerkki toisille kehonsa hyväksymisessä sellaisena kuin se on. Tämän artikkelin kirjoittamisesta tekikin haastavaa se, kun pohdin kuinka kirjoitan artikkelin niin, että en edistä normittavia kauneusihanteita. 

Ymmärsin lopulta, että jos käytän ulkoista korsettia tässä elämäntilanteessa, en viesti sitä, että kehoni olisi vääränlainen. Päin vastoin. Hyväksyn, että tällä hetkellä lihaskuntoharjoitteista huolimatta kehoni tarvitsee myös ulkopuolista tukea. Raskauden jälkeen erillään olevien vatsalihasten, joustavan kudostyypin ja yliliikkuvan rankani kanssa korsetti on minulle suuri apu.

Pohdin myös sitä, että jokaisella on oikeus näyttää juuri sellaiselta kuin on JA juuri sellaiselta kuin haluaa! Jos joku haluaa käyttää korsettia ja treenata keskivartaloa puhtaasti ulkonäön vuoksi ja siitä tulee hänelle hyvä olo, sekin suotakoon.

Jos selkäsi on normaalia kovemmalla kuormituksella, ja pelkkä venyttely ja lihaskuntoharjoittelu ei riitä oloa helpottamaan, suosittelen testaamaan lisäavuksi joustavaa korsettia. Voit lukea lisää Ipanema-korsetista Biancaneven verkkokaupasta.

Keskivartalon voimaa ja sisäisen korsetin hallintaa saat puolestasi kehitettyä Keho on koti – kehonhuollon tunneilla verkossa! Kirjaston videoista löydät sekä lyhyitä tunteja tukilihasten aktivointiin, että pidempiä pilatestunteja. Lue lisää ja aloita maksuton 7 päivän kokeilu!

Katso tästä kehonhuollon tuntien tarjonta ja aloita nyt ”korsetin” harjoittaminen maksuttomalla kokeilulla!

Lue lisää ja liity nyt !

Yhteistyössä: Biancaneve. Kehonhuollon sivusto ei saa komissioa Biancaneven tuotteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *