Faskia – joko lihaskalvot mullistivat maailmasi?

Jos faskian kalvokerrokset ovat tarttuneet toisiinsa, voit tuntea sen epämäärisenä kireytenä, jumituksena, kipuna tai ihan vaan pienenä nalkutuksena, joka kuuluu kehostasi. Onko sinulla tällaisia tuntemuksia? 

Ajattelitko, että luuranko ja nivelet pitävät kehosi kasassa. Asia ei ole niin yksinkertainen! Faskia on säikeistä kollageenikudosta, joka tukee liikettäsi, toimii kimmoisana jousena ja pitää elimistösi puurot ja vellit omilla paikoillaan.

Tässä artikkelissa kerron faskian merkityksestä ja rooleista kehon toiminnalle ja terveydelle.  Artikkelin lopusta pääset halutessasi aloittamaan maksuttoman treenijakson Kehonhuollon kirjastossani.

Faskiaverkosto on tärkeä osa kehosi voimansiirtoa

faskia olisi hyvä olla nestemäisetä lihaskalvo kerrosta

Se vastaa myös asentotuntoaistimustesi ja niihin pohjautuvien reaktioiden kulkeutumisesta pitkin kehoa. Faskiassa on paljon proprioseptoreita, jotka kertovat kehollesi, missä asennossa se on ja mitä sen tulisi milloinkin tehdä, että pysyt tasapainossa.

Pintafaskia ympäröi koko kehoasi. Se sijaitsee ”ihon sisäpinnassa”. Syväfaskia puolestaan ympäröi kaikkia lihaksia, sisäelimiä, luita, verisuonia, suolistoa jne. Lihaksilla, sisäelimillä ja jopa luilla on omat ”kalvopussukkansa”, jotka ovat yhteydessä koko kalvoverkostoon kuin kolmiuloitteinen vahva seitti.

Sisälläsi on myös suurempia kalvopusseja ja rakenteita, kuten vatsakalvo ja reiden peitinkalvo, jotka ympäröivät tai tukevat useampaa sisäelintä ja lihasta. Faskiaverkostoon kuuluvat myös nivelkapselit, nivelsiteet ja jänteet, jotka ovat samaa materiaalia, jänteet vain paksumpi kertymä.

Kehoasi voisi siis verrata appelsiiniin, jolla on kuori, palat, palojen sisällä kalvorakenteita ja vielä mehun ympärilläkin pieni pussi.

Mitä kehossa tapahtuu, kun faskia on jumissa?

Faskian, eli kalvojen tulisi olla vapaana viereisistä kudoksista ja faskiakerroksista, jotta ne voivat liukua toisiaan vasten, kun käytät kehoasti. Irrottelua ja vapauttamista voit tehdä esimerkiksi dynaamisten venytysten, joogan, pilateksen, asahin, foam rollerin, triggerpallon tai gua sha -kamman avulla.

Jos kalvokerrokset ovat tarttuneet toisiinsa, voit tuntea sen epämäärisenä kireytenä, jumituksena, kipuna tai ihan vaan pienenä nalkutuksena, joka kuuluu kehostasi. Silloin kun hermopäätteet ovat väljemmissä vesissä, eivätkä liimautuneiden kalvokerrosten välissä nalkutus helpottaa!

Kun faskia ja kalvokerrosten välit ovat mahdollisimman nestemäiset:

  1. Kudoksesi liukuvat paremmin toisiinsa nähden mahdollistaen paremman liikkuvuuden kehossasi.
  2. Kalvosi ovat joustavampia ja vähemmän alttiita revähdyksille ja repeämille (vertaa kuiva ja kostea pesusieni).
  3. Hermopäätteet ovat vähemmän äkäisiä.
  4. Pintafaskian alla sijaitseva imusuonistosi ja pintaverenkiertosi saa paremmin kuljetettua aineenvaihdunnan kuona-aineita ja maitohappoja pois lihaksista
  5. sekä tuotua tarvitsemiasi ravintoaineita tilalle.

Miten tietoisuus faskiasta ja lihaskalvokäsittely on muuttanut kehonhuoltoani?

Faskia eli lihaskalvo verkosto vsataa myös voimansiirrostaEnsimmäisen kerran tutustuin lihaskalvoketjuihin vuoden kestävissä kokemuksellisen anatomian ja kehityksellisen liikken erikoistumisopinnoissa, sittemmin olen käynyt Suomen johtavan rullausgurun Jukka Harjun koulutukset liikunta-alan ammattilaisille ja opiskellut erilaista näkökulmaa faskiahuoltoon Suomen alppimaajoukkueen fysiikkavalmentajan Petri Halosen johdolla.

Faskiakäsittely todellakin mullisti maailmani. Ehkä olet jo lukenut haasteistani yliliikkuvan kehoni kanssa? Yliliikkuvalle venytysten suuntaaminen oikein on yleensä haastavaa. Riskinä on, että jo liikaa liikkuvat tukikudokset venyvät entisestään.

Toisaalta, yliliikkuvan keho kaipaa normaalia järeämpiä huoltokeinoja, koska yliliikkuvalle ei arkiliikunnassa tule kehon kaipaamaa venytystä, ja pelkkä pystyssä pysyminen vaatii huomattavasti enemmän lihastyötä kuin jäykemmällä kudostyypillä. Jäykkyys ei siis missään nimessä ole pelkästään huono asia!

Miten faskioiden nesteytystä voi lisätä?

Dynaaminen venyttely vapauttaa kiinniliimaantuneita ja toisiinsa tarttuneita kalvokerroksia. Tämän venytystekniikan teho ei perustu vääntämiseen ja “venyttämiseen”, vaan siihen, että liikuttelet kalvojasi edestakaisin. Näin kalvojen väliin jähmettynyt hyaluronihappo lähtee “sulamaan”. 

Hyaluronihappo on  sokerimolekyyli, jonka tehtävänä on pitää nivelet ja faskiat voideltuina.  Se voi imeä ja sitoa itseensä jopa 1000 kertaa oman painonsa verran nestettä. Mikäli et päivittäin voitele liikeratojasi, hyaluronihappo muuttuu tahmeammaksi ja liikeratasi jäykistyvät.

Kun teet dynaamisia venytyksiä, nyrkkisääntö on: Mielummin usein vähän kerrallaan ja lempeästi, kuin kerralla liikaa runnoen. 70-80% maksimiliikeradasta on sopiva liikelaajuus toistoihin. Jos menet kivun puolelle, hermostosi ajautuu helposti hälytystilaan, ja kalvosi kiristyvät entisestään.

Hoitamalla faskioita, voit lisätä niiden nesteytystä, parantaa aineenvaihduntaa kalvorakenteiden välissä sekä kohentaa kehon liikkuvuutta ja vähentää kipu- ja jumitiloja. Faskioille erinomaisia lajeja ovat kaikki hengityksen tahtiin tehtävät lempeän liikkeen muodot kuten Asahi, jooga ja pilates.

Saavatko sinun faskiasi tarpeeksi niille sopivaa liikettä?

etureiden venytys istuen tuolin reunalla

Monet urheilulajit, kuten juoksu ja kuntosaliharjoittelu itseasiassa kuormittavat faskiaa. Jos katsot, mitä kissat koirat tai vauvat tekevät, kun ne nousevat unilta, niin tiedät, mitä sinunkin olisi hyvä tehdä, yhtenään.

Ehkä tämän luettuasi pysähdyt seuraavan kerran parkkipaikalle tai linja-autopysäkille ja löydät sisäisen koirasi:

Käyt kadulle kontilleen, katsot ylöspäin, painat pääsi alas, nouset varpaillesi kierähdät ympäri, haukottelet ja ääntelet vatsanpohjasta takaraivoon saakka ?

Aletaanko yhdessä liikuttamaan faskioita Kehonhuollon kirjastossa?

Lue lisää ja liity nyt !

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 14.7.2018. Päivitetty 24.5.2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *