Faskia – joko lihaskalvot mullistivat maailmasi?

Faskia eli lihaskalvo verkosto vsataa myös voimansiirrosta

Jos faskian kalvokerrokset ovat tarttuneet toisiinsa, voit tuntea sen epämäärisenä kireytenä, jumituksena, kipuna tai ihan vaan pienenä nalkutuksena, joka kuuluu kehostasi. Onko sinulla tällaisia tuntemuksia?

Ajattelitko, että luuranko ja nivelet pitävät kehosi kasassa. Asia ei ole niin yksinkertainen! Faskia on säikeistä kollageenikudosta, joka tukee liikettäsi, toimii kimmoisana jousena ja pitää elimistösi puurot ja vellit omilla paikoillaan. 

Faskiaverkosto on tärkeä osa kehosi voimansiirtoa

faskia olisi hyvä olla nestemäisetä lihaskalvo kerrosta

Se vastaa myös asentotuntoaistimustesi ja niihin pohjautuvien reaktioiden kulkeutumisesta pitkin kehoa. Faskiassa on paljon proprioseptoreita, jotka kertovat kehollesi, missä asennossa se on ja mitä sen tulisi milloinkin tehdä, että pysyt tasapainossa.

Pintafaskia ympäröi koko kehoasi. Se sijaitsee ”ihon sisäpinnassa”. Syväfaskia puolestaan ympäröi kaikkia lihaksia, sisäelimiä, luita, verisuonia, suolistoa jne. Lihaksilla, sisäelimillä ja jopa luilla on omat ”kalvopussukkansa”, jotka ovat yhteydessä koko kalvoverkostoon kuin kolmiuloitteinen vahva seitti.

Sisälläsi on myös suurempia kalvopusseja ja rakenteita, kuten vatsakalvo ja reiden peitinkalvo, jotka ympäröivät tai tukevat useampaa sisäelintä ja lihasta. Faskiaverkostoon kuuluvat myös nivelkapselit, nivelsiteet ja jänteet, jotka ovat samaa materiaalia, jänteet vain paksumpi kertymä.

Kehoasi voisi siis verrata appelsiiniin, jolla on kuori, palat, palojen sisällä kalvorakenteita ja vielä mehun ympärilläkin pieni pussi.

Mitä kehossa tapahtuu, kun faskia on jumissa?

Faskian, eli kalvojen tulisi olla vapaana viereisistä kudoksista ja faskiakerroksista, jotta ne voivat liukua toisiaan vasten, kun käytät kehoasti. Irrottelua ja vapauttamista voit tehdä esimerkiksi foam rollerin, triggerpallon tai gua sha -kamman avulla.

Jos kalvokerrokset ovat tarttuneet toisiinsa, voit tuntea sen epämäärisenä kireytenä, jumituksena, kipuna tai ihan vaan pienenä nalkutuksena, joka kuuluu kehostasi. Silloin kun hermopäätteet ovat väljemmissä vesissä, eivätkä liimautuneiden kalvokerrosten välissä nalkutus helpottaa!

Lihaskalvokäsittely ja dynaaminen venyttely vapauttaa kiinniliimaantuneita ja toisiinsa tarttuneita kalvokerroksia. Manuaalista käsittelyä voidaan suunnata vaikuttamaan pintafaskiaan tai syvemmälle lihaskalvoihin. Käsittelyllä voit lisätä nesteytystä ja parantaa aineenvaihduntaa kalvorakenteiden välissä sekä kohentaa kehon liikkuvuutta ja vähentää kipu- ja jumitiloja.

Kun faskia ja kalvokerrosten välit ovat mahdollisimman nestemäiset:

  1. Kudoksesi liukuvat paremmin toisiinsa nähden mahdollistaen paremman liikkuvuuden kehossasi.
  2. Kalvosi ovat joustavampia ja vähemmän alttiita revähdyksille ja repeämille (vertaa kuiva ja kostea pesusieni).
  3. Hermopäätteet ovat vähemmän äkäisiä.
  4. Pintafaskian alla sijaitseva imusuonistosi ja pintaverenkiertosi saa paremmin kuljetettua aineenvaihdunnan kuona-aineita ja maitohappoja pois lihaksista
  5. sekä tuotua tarvitsemiasi ravintoaineita tilalle.

Miten tietoisuus faskiasta ja lihaskalvokäsittely on muuttanut kehonhuoltoani?

Faskia eli lihaskalvo verkosto vsataa myös voimansiirrostaEnsimmäisen kerran törmäsin lihaskalvoketjuihin vuoden kestävissä kokemuksellisen anatomian ja kehityksellisen liikken erikoistumisopinnoissa, sittemmin olen käynyt Suomen johtavan rullausgurun Jukka Harjun koulutukset liikunta-alan ammattilaisille ja opiskellut erilaista näkökulmaa faskiahuoltoon Suomen alppimaajoukkueen fysiikkavalmentajan Petri Halosen johdolla.

Faskiakäsittely mullisti maailmani. Ehkä olet jo lukenut haasteistani yliliikkuvan kehoni kanssa? Yliliikkuvalle venytysten suuntaaminen oikein on yleensä haastavaa. Riskinä on, että jo liikaa liikkuvat tukikudokset venyvät entisestään.

Toisaalta, yliliikkuvan keho kaipaa normaalia järeämpiä huoltokeinoja, koska yliliikkuvalle ei arkiliikunnassa tule kehon kaipaamaa venytystä ja pelkkä pystyssä pysyminen vaatii huomattavasti enemmän lihastyötä kuin jäykemmällä kudostyypillä. Jäykkyys ei siis missään nimessä ole pelkästään huono asia!

etureiden venytys istuen tuolin reunalla

Olit yliliikkuva (lue lisää yliliikkuvuudesta) tai et  – epäilen että faskiasi eivät saa tarpeeksi tarpeeksi niille sopivaa liikuntaa. Monet urheilulajit, kuten juoksu ja kuntosaliharjoittelu itseasiassa kuormittavat faskiaa. Jos katsot, mitä kissat ja koirat tekevät, kun ne nousevat makuultaan, niin tiedät, mitä sinunkin olisi hyvä tehdä yhtenään.

Ehkä sinäkin tämän luettuasi pysähdyt parkkipaikalle tai linja-autopysäkille ja löydät sisäisen koirasi: Käyt kadulle kontilleen, katsot ylöspäin, painat pääsi alas, nouset varpaillesi kierähdät ympäri, haukottelet ja ääntelet vatsanpohjasta takaraivoon saakka 😉

Tai ehkä alat liikuttamaan kehosi faskioita Keho on koti -Kehonhuollon videokirjaston pilates- ja asahituntien tahtiin?

Katso esittelyvideo ja aloita nyt maksuton kokeilu!

Lue lisää ja liity nyt !

Artikkeli julkaistu 14.7.2018. Päivitetty 1.6.2020.

PS. Onhan sinulla jo maksuton opas Dynaamiset venytykset faskialinjoille? Jos ei, lataa nyt maksuton opas kuvasta aukeavasta linkistä!

Haluatko oppia kuinka voit käsitellä lihaskalvojasi omatoimisesti kotona?

Lue siinä tapauksessa myös tämä alla oleva artikkeli!

6 turvallista ja tehokasta tekniikkaa lihaskalvojesi vapauttamiseksi pienvälineillä – Foam roller -ohjeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *