Posted on 4 kommenttia

Helppo liike vireystilan säätelyyn

vireystilan säätely asahi health -harjoituksella
img_6707
Asahi-harjoitusta Islannin lomalla elokuussa 2016. Kuva: Pekka Kolosalmi

Muokattu to 31.5.2018

Autonominen hermosto vastaa kehon tahdosta riippumattomista toiminnoista ja yksinkertaistaen voidaan sanoa, että siellä on elimistömme kaasu ja jarru (sympaattinen ja parasympaattinen hermosto).

Sympaattinen, eli kaasu, mm. nostaa sydämen sykettä, tihentää hengitystaajuttaa ja antaa lisämunuaisille viestin nostaa elimistön stressihormonitasoja. Pitkittyneessä stressitilanteessa sympaattisen hermoston kaasu ikään kuin jää päälle.

Masennustilassa puolestaan parasympaattinen hermosto on dominoiva ja aktiivisempi, eikä keho pääse käynnistymään, kun jarru on jäänyt pohjaan. Uloshengitykseen keskittyminen rauhoittaa autonomista hermostoa (aktivoi parasympaattista puolta) ja sisäänhengitykseen keskittyminen nostaa vireystilaa (aktivoi sympaattista haaraa). 

Kokeile Asahin hengityksenavaus -liikettä vireystilan säätelyyn

HENGITYKSEN AVAUS valpastumiseksi

asahi2
Anna käsien nousta sisäänhengityksellä vartalon sivuilta ylös. (Kuva lainattu Asahi terveysliikuntaa kaikille – kirjasta)

Lähde sisäänhengityksellä nostamaan käsiä vartalon sivuilta ylös ja tuo uloshengityksellä kämmeniä kohti lattiaa. Jalat ja selkä joustavat vapaasti käsien tahtiin ojentuen ja vajoten. Kaikki kehon nivelet ovat pehmeinä, jotta kineettinen ketju (ja liikkeen aalto) pääsee kulkemaan läpi jalkapohjista leukaniveleen ja päälaelle sekä sormenpäihin. (Polvien liike ei tarvitse olla kovin iso, pääasia, että olet sitkeästi virtaavassa rauhallisessa liikkeessä ylös-alas.) Anna sisäänhengittäessä kehon täyttyä ja paisua vatsasta kainaloihin saakka.

HENGITYKSEN AVAUS rauhoittumiseksi

asahi1
Työnnä uloshengityksellä kämmeniä kohti lattiaa. Vajoa samalla hitaasti jalkojesi päällä alaspäin. (Kuva samasta teoksesta.)

Lähde uloshengityksellä tuomaan kämmeniä vartalon edessä kohti lattiaa. Jousta samalla hitaasti jaloilla hieman alemmas. Sisäänhengityksellä jatka käsien liikettä alhaalta sivukautta ylös ja anna jalkojen ja selän jousen hieman ojentua. Toista virtaavana kehänä. Pidennä uloshengitystä.

Asahin pystylinjaus ja pehmeä keskilinjan tuki ovat äänenkäyttäjille hyviä työkaluja rennon linjauksen löytämiseen. Se, että hyvä ryhti olisi jokin tietty asento on vanhahko käsitys. Ryhti ei tarkoita staattista asentoa, vaan paremminkin rentoa ja tasapainoista tilaa kehossa, jonka tulisi elää jatkuvasti tarpeen mukaan. Vähän kuin poiju, joka lepää allokossa, reagoimme kehollamme aaltoihin. Lihastonuksen tulisi vaihdella sen mukaan mihin päin olisimme kaatumassa ilman tukea.

Asahi kulkee mukanani lähes kaikkialla. Sen periaatteita sovellan niin äänivalmennuksessa kuin kehonhuollon tunneilla. Olen ohjannut Asahia neljä nyt neljä vuotta. Opiskelin Asahi-ohjaajaksi Timo Klemolan johdolla Tampereella ja olen saanut tutustua myös muihin Asahin kehittäjiin.

Viime vuonna hakiessani Rodokselta kesäksi Suomeen tulevan äitini lentokentältä pääsin samalla äidin mukana kahville kahden Asahi Health -terveysliikunnan isän Ykän ja Ipen, kanssa. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja tanssi-liiketerapian ja Asahin rajapinnoista. Kerroin soveltavani tanssi-liiketerapiaopinnoissa opittua tietoa kehon ja mielen yhteydestä Asahin ohjaamiseen.

Kerroin esimerkiksi siitä, kuinka tunnin alussa tunnustelen, onko vireystilan säätely tarpeen kumpaan suuntaan. Kun ryhmä tulee tunnille, päätän aloitammeko sarjan sisään- vai uloshengityksellä. Se kummalla hengityksellä aloitamme vaikuttaa oleellisesti harjoitukseen. Jos aistin, että porukka kaipaa rentoutumista, aloitamme uloshengittäen vajoamisliikkeellä. Aikaisen aamun ryhmät puolestaan saatan aloittaa sisäänhengityksellä ojentuen.

Toivottavasti ylläolevasta vireystilan säätelyn harjoituksesta on sinulle iloa nyt ja jatkossa!

Katso tästä koko Asahi Health 1-sarja aamuisen linnunlaulun säestyksellä. Asahi tasapainottaa autonomista hermostoa, koska siinä pidetään parasympaattinen hermosto aktiivisena.

4 thoughts on “Helppo liike vireystilan säätelyyn

  1. Hei Maria! 🙂 Loistava kirjoitus.
    Ihailevin terveisin
    Asahi-Ykä

    1. Kiitos Ykä! Kiitos myös vielä mukavista keskusteluista ja kahvista ?.

  2. […] Hyväksi onneksi parasympaattista hermostoa voi aktivoida maailman helpoimmalla ja yksinkertaisemmala keinolla – hengityksellä. Pitkä ja loppuun asti huokaistu uloshengitys ikään kuin halaa kehon keskustassa kulkevaa vagushermoa saaden sen aktivoitumaan. Opettele tästä artikkelista helppo liike vireystilan säätelyn ja hengityksen tueksi: Helppo liike vireystilan säätelyyn […]

  3. […] parasympaattista hermostoa, joka vastaa kehon rauhoittamisesta. Jos kaasu tai jarru on pohjassa, vireystilasi ei ole sopiva. Molempia tarvitaan sopivissa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *