Vireystilan säätely on helpompaa kuin ehkä luulet – Näin lasket kierroksiasi

Vireystilan säätely on helppoa
img_6707
Asahi-harjoitusta Islannin lomalla. Kuva: Pekka Kolosalmi

Autonominen hermosto vastaa kehon tahdosta riippumattomista toiminnoista ja yksinkertaistaen voidaan sanoa, että siellä on elimistömme kaasu ja jarru (sympaattinen ja parasympaattinen hermosto).

Pitkittyneessä stressitilanteessa autonomisen hermoston kaasu jää päälle. Sympaattisen hermoston tehtävä on nostaa sykettä, tihentää hengitystaajuutta ja antaa lisämunuaisille viesti nostaa elimistön stressihormonitasoja.

Masennustilassa puolestaan parasympaattinen hermosto on dominoiva ja aktiivisempi, eikä keho pääse käynnistymään, kun jarru on jäänyt pohjaan. Sympaattista hermostoa voi aktivoida tietyillä hengitysharjoituksilla ja lempeällä liikunnalla.

🆘 Paniikkitilanteessa elimistösi kaasu ja jarru ovat yhtä aikaa pohjassa. Ihmisen kaikki kokemisen tasot: ajatukset, tunteet ja kehontuntemukset ylivirittyvät, vaikka samalla keho jähmettyy.

Paniikkikohtauksen purkamisessa auttaa se, että suuntaat huomion vain yhdelle kokemisen tasolle kerrallaan. Tässä voit käyttää apuna uloshengitystä. Hengitä oikein ja säätele stressiä -verkkokurssilla opit halutessasi harjoituksia, jossa uloshengityksen avulla rauhoitetaan sympaattista hermostoa. 

🍃📍 Lue lisää kurssin esittelysivulta ja aloita harjoittelu maksuttoman minivalmennukseni johdolla 📍🍃 

Uloshengitykseen keskittyminen rauhoittaa autonomista hermostoa (aktivoi parasympaattista puolta) ja sisäänhengitykseen keskittyminen nostaa vireystilaa (aktivoi sympaattista haaraa). 

Kokeile Asahin hengityksenavaus -liikettä vireystilan säätelyyn

HENGITYKSEN AVAUS vireystilan valpastumiseksi

asahi2
Anna käsien nousta sisäänhengityksellä vartalon sivuilta ylös. (Kuva lainattu Asahi terveysliikuntaa kaikille – kirjasta)

Lähde sisäänhengityksellä nostamaan käsiä vartalon sivuilta ylös ja tuo uloshengityksellä kämmeniä kohti lattiaa. Jalat ja selkä joustavat vapaasti käsien tahtiin ojentuen ja vajoten. Kaikki kehon nivelet ovat pehmeinä, jotta kineettinen ketju (ja liikkeen aalto) pääsee kulkemaan läpi jalkapohjista leukaniveleen ja päälaelle sekä sormenpäihin. (Polvien liike ei tarvitse olla kovin iso, pääasia, että olet sitkeästi virtaavassa rauhallisessa liikkeessä ylös-alas.) Anna sisäänhengittäessä kehon täyttyä ja paisua vatsasta kainaloihin saakka.

HENGITYKSEN AVAUS vireystilan rauhoittumiseksi

asahi1
Työnnä uloshengityksellä kämmeniä kohti lattiaa. Vajoa samalla hitaasti jalkojesi päällä alaspäin. (Kuva samasta teoksesta.)

Lähde uloshengityksellä tuomaan kämmeniä vartalon edessä kohti lattiaa. Jousta samalla hitaasti jaloilla hieman alemmas. Sisäänhengityksellä jatka käsien liikettä alhaalta sivukautta ylös ja anna jalkojen ja selän jousen hieman ojentua. Toista virtaavana kehänä. Pidennä uloshengitystä.

Asahin pystylinjaus ja pehmeä keskilinjan tuki ovat hyviä työkaluja rennon linjauksen löytämiseen. Se, että hyvä ryhti olisi jokin tietty asento on vanhahko käsitys. Ryhti ei tarkoita staattista asentoa, vaan paremminkin rentoa ja tasapainoista tilaa kehossa, jonka tulisi elää jatkuvasti tarpeen mukaan. Vähän kuin poiju, joka lepää allokossa, reagoimme kehollamme aaltoihin. Lihastonuksen tulisi vaihdella sen mukaan mihin päin olisimme kaatumassa ilman tukea.

Asahi kulkee mukanani lähes kaikkialla. Sen periaatteita sovellan niin esiintymisvalmennuksessa kuin kehonhuollon tunneilla. Olen ohjannut Asahia neljä nyt neljä vuotta. Opiskelin Asahi-ohjaajaksi Timo Klemolan johdolla Tampereella. Olen äitini kautta kontaktissa myös kahden muun asahin kehittäjän Ykän ja Ilpon, kanssa. Äitini on valmistunut Asahi-ohjaajien kouluttajaksi heidän johdollaan.

Viimeksi tavatessani Yrjön ja Ilpon, kävimme  mielenkiintoisia keskusteluja tanssi-liiketerapian ja Asahin rajapinnoista. Kerroin soveltavani tanssi-liiketerapiaopinnoissa opittua tietoa kehon ja mielen yhteydestä Asahin ohjaamiseen. Kerroin esimerkiksi siitä, kuinka tunnin alussa tunnustelen, onko vireystilan säätely tarpeen kumpaan suuntaan.

Kun ryhmä tulee tunnille, päätän aloitammeko sarjan sisään- vai uloshengityksellä. Se kummalla hengityksellä aloitamme vaikuttaa oleellisesti harjoitukseen. Jos aistin, että porukka kaipaa rentoutumista, aloitamme uloshengittäen vajoamisliikkeellä. Aikaisen aamun ryhmät puolestaan saatan aloittaa sisäänhengityksellä ojentuen.

Haluatko harjoitella hengitystä, kehotietoisuutta ja vireystilan säätelyä?

Laajemmalla Hengitä oikein ja säätele stressiä -verkkokurssillani opit mm. tietoista läsnäoloa ja autonomisen hermostosi tasapainottamista hengityksen avulla sekä suuntamaan huomiotasi tietoisemmin.

Haluaisitko oppia paremmin rajamaan huomiokenttääsi? Päättää, milloin olet tietoinen ulkomaailman kautta tulevasta informaatiosta, sisältä nousevasta informaatiosta tai molemmista yhtä aikaa?

 

Aloita stressinsäätelyn harjoittelu ilmoittautumalla ensin maksuttomaan 3-osaiseen minivalmennukseeni:

Toivottavasti yllä olevasta vireystilan säätelyn harjoituksesta oli sinulle iloa nyt ja jatkossa!

Katso tästä koko Asahi Health 1-sarja aamuisen linnunlaulun säestyksellä. Asahi tasapainottaa autonomista hermostoa, koska siinä pidetään kehoa palauttava parasympaattinen hermosto aktiivisena samalla kun liikumme.

Julkaistu 1.6.2017 Muokattu to 10.5.2020

Ps. Jos artikkelissa oli sinulle hyödyllistä tietoa, se on helppo jakaa tuosta alta löytyvillä painikkeilla <3.

4 ajatusta kohteelle “Vireystilan säätely on helpompaa kuin ehkä luulet – Näin lasket kierroksiasi

  1. Hei Maria! 🙂 Loistava kirjoitus.
    Ihailevin terveisin
    Asahi-Ykä

    1. Kiitos Ykä! Kiitos myös vielä mukavista keskusteluista ja kahvista ?.

  2. […] Hyväksi onneksi parasympaattista hermostoa voi aktivoida maailman helpoimmalla ja yksinkertaisemmala keinolla – hengityksellä. Pitkä ja loppuun asti huokaistu uloshengitys ikään kuin halaa kehon keskustassa kulkevaa vagushermoa saaden sen aktivoitumaan. Opettele tästä artikkelista helppo liike vireystilan säätelyn ja hengityksen tueksi: Helppo liike vireystilan säätelyyn […]

  3. […] parasympaattista hermostoa, joka vastaa kehon rauhoittamisesta. Jos kaasu tai jarru on pohjassa, vireystilasi ei ole sopiva. Molempia tarvitaan sopivissa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *