Ota askel luonnollisempaan suuntaan – joustoa jalkateriin paljasjalkakengillä

Kaupallinen yhteistyö: Osa tämän artikkelin linkeistä vie paljasjalkakenkiä myyvän Kipukaupan tuotteisiin (merkitty *:llä). Kehonhuollon sivusto saa artikkelin kautta tilatuista paljasjalkakengistä pienen komission, joka auttaa ylläpitämään sivustomme maksuttomia ohjeita kaikkien saatavilla. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle komissiota, joten voit rauhassa tutustua tuotteisiin.

Kengissä ja paljasjaloin liikkuessa jalkaterän mekaniikka on erilainen. Jalkaterissä on valtavasti osasia, joilla on kaikilla oma tärkeä tehtävänsä. Tässä artikkelissa käydään läpi paljasjalkakenkien hyötyjä. Ennen sitä kuitenkin katsotaan tarkemmin jalkaterän hienosyistä toimintaa! Oletko ikinä kiinnittänyt huomiota jalkateriisi tarkemmin? Tutustunut sen monimutkaiseen rakenteeseen ja tehtäviin?

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota jalkateriesi liikkuviin osiin?

Jalkaterässä on luita, lihaksia, niveliä ja pehmytkudoksia. Luut muodostavat jalkaterään monia toiminnallisia holvirakenteita, pitkittäisiä ja poikittaisia. Osa näistä rakenteista joustaa, osa tukee. Jalkaterässä on neljä erilaista lihaskerrosta. Jalkapohjissa ja varpaiden päissä on yli 200 000 hermopäätettä. Tällaista hermopäätteiden määrää ei ole missään muualla kehossa.

Hermopäätteet lähettävät aivoille viestiä esim. alustan muodoista, mikä auttaa kehoa hallitsemaan tasapainoa ja löytämään oikean asennon. Jalkaterillä on myös oma mahtava iskunvaimennusjärjestelmänsä. Siihen kuuluvat kantapään ja päkiän rasvapatjat, jalkaterien etuosan silmukkamainen lihasmuodostuma, sisäkaari, kantakalvo sekä joustopronaatio.

Jalkaterä on kehomme perusta, joka vaikuttaa hyvinvointiin merkittävästi. Se vaikuttaa kaikkeen liikkumiseemme. Ja koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, jalkaterän tai varpaan ongelma voi tuntua myös muualla kehossa. Monet jalkaterän luonnolliseen toiminnallisuuteen huomiota kiinnittäneet ovatkin saaneet paljon apua mm. polvi- ja selkävaivoihin.

Jalkaterät saavat myös hyvää vahvistavaa ja aktivoivaa liikettä erilaisilla alustoilla paljain jaloin käveltäessä. Lisäksi monet ovat kokeneet paljasjalkakenkien käytön hyväksi jalkaterien hyvinvoinnille.

Nyt varmasti alkaa viimeistään olla selvää, että jalkateristä on siis pidettävä hyvää huolta. Niiden liikkuvuuteen, lihaksiin ja toimintaan on kiinnitettävä yhtä lailla huomiota kuin muihinkin kehonosiin. Jalkateriä voit myös jumpata ihan varta vasten. Kokeile artikkelin lopusta löytyvän videon lyhyitä harjoituksia ja aisti kaikessa rauhassa, miltä jalkaterissäsi tuntuu niiden jälkeen. Pidemmän harjoitusvideon löydät Keho on koti – kehonhuollon kirjastosta, johon voit tutustua maksutta 7 päivän ajan.

Paljasjalkakengät vaellusköyttöön syksyisessä metsämaastossa

Mitä paljasjalkakengät ovat?

Paljasjalkakengät ovat kevyet, ohutpohjaiset jalkineet, jotka suojaavat jalkoja, mutta eivät tue niitä. Kenkien rakenne on erittäin kevyt, ja niiden pohjat ovat ohuet ja joustavat, eikä niissä ole ylimääräistä iskunvaimennusta. Kengissä ei ole myöskään korkoja. Lesti on leveä ja jalkaterän muotoinen, joten varpailla on runsaasti tilaa. Kengät antavat jalkaterille mahdollisuuden toimia luonnollisemmalla tavalla, ja niillä käveleminen muistuttaakin paljain jaloin liikkumista.

Ostin kengät, koska halusin jalkaterälle mahdollisuuden liikkua mahdollisimman luonnollisesti. Sillä kun on vaikutus koko takalinjaan. Lonkanseudun kireys on helpottanut. – Paljasjalkakenkien käyttäjä P.

Perinteisen kengän historia

Tutkijat ovat löytäneet 40 000 vuoden takaa merkkejä siitä, että ihminen on alkanut suojata jalkojaan. Käytössä on todennäköisesti ollut eläinten nahkaa ja turkiksia. Vanhin kenkää muistuttava esine löydettiin arkeologisten kaivausten yhteydessä n. 5 500 vuotta sitten.

Nykyaikaisia piirteitä kengät alkoivat saada keskiajalla. Kengillä ilmaistiin henkilön asemaa ja tärkeyttä. Ylemmät yhteiskuntaluokat luopuivat vähitellen kenkien käytännöllisyydestä ja mukavuudesta muotioikkujen johdosta. Suippojen kengänkärkien jälkeen kuvaan tulivat myös korot. Teollinen vallankumous toi 1800-luvulla mukanaan kenkien massatuotannon, ja kengät alkoivat olla paremmin kaikkien saatavilla.

Kaikki ajanjaksot ovat vaikuttaneet omalla tavallaan kenkien materiaaleihin ja malleihin, milloin yksinkertaisempaan ja milloin koristeellisempaan suuntaan. Iskunvaimennusta kengissä on ollut vasta n. 60 vuoden ajan. Ensimmäiset paljasjalkakengät esiteltiin vuonna 2000-luvun alkupuolella.

Miksi perinteiset kengät eivät välttämättä ole hyvä vaihtoehto?

Nainen uittaa varpaita purossa ja on riisunut keltaiset paljasjalkakengät pois jalastaan

Perinteiset kengät saattavat rajoittaa jalan luonnollista liikettä ja heikentää samalla liikkuvuutta ja lihaksia. Perinteisissä kengissä on usein reilusti iskunvaimennusta, mikä voi heikentää jalkaterän omaa luonnollista toimintaa. Tämä kaikki voi aiheuttaa jalkaterälle epäluonnollista kuormitusta, mikä voi puolestaan johtaa jalkaterveysongelmiin pitkällä aikavälillä. (Jos plantaarifaskiitti on tullut tutuksi, kokeile tämän kirjoituksen kotiohjeita vaivan ehkäisemiseen ja hoitamiseen.)

Perinteisten kenkien paksuhko pohja voi vähentää käyttäjänsä tietoisuutta ympäristöstään. Maaston tai liikkumisalustan muutokset ja kohoumat eivät tunnu paksumpien pohjien läpi, eroja on vaikeampaa havaita.

Kesällä olen lähdössä viikoksi vaeltamaan ja mietin pitkään kenkävalintaa vedenpitävyyden vuoksi. Päädyin siihen, että pj-kengillä mennään, koska muuten jalat ovat turkasen kipeät, jos ne tunkee vääränlaisiin kenkiin. -Paljasjalkakenkien käyttäjä P.

2012 asti käyttäny oikeastaan pelkästään paljasjalkakenkiä. Joskus puoleksi päiväksi korkkarit ja sit selkä on sillai että mitä sä mulle oikein teet. – Paljasjalkakenkien käyttäjä K.

Paljasjalkakenkien hyödyt – Miksi valita paljasjalkakengät?

Paljasjalkakengät antavat jalkaterille mahdollisuuden toimia ja liikkua luonnollisesti. Varpailla on tavallista enemmän tilaa olla, levitä ja liikkua vapaasti. Samalla jalkaterien lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Jalkaterien kuormitus pysyy mahdollisimman luonnollisena. Tämä tuo mukanaan monenlaisia hyötyjä.

Jalkaterien lihasten aktivoituminen ja varpaiden asettuminen luonnollisesti leveämpään asentoon auttavat kehoa löytämään luonnollisemman liikkuma-asennon ja hallitsemaan tasapainoa paremmin. Tämä voi auttaa myös varpaiden virheasentojen sekä koko kehon virheasentojen korjaantumisessa.

Monet ovat huomanneet polvi- ja selkäkipujensa vähentyneen paljasjalkakenkien käytön myötä. Apua on löytynyt myös kireisiin jalkapohjiin. Ja koska jokainen meistä on oma ainutlaatuinen yksilönsä, ohutpohjaisten kenkien hyödyt voivat tuntua eri puolilla kehoa.

Mulla on ollut kovia selkävaivoja, ja kun edelleen teen paljon töitä vaikeahoitoisten ja akuuttipotilaiden kanssa, niin ostin noi kengät suosituksesta. Tykkään paljon. Mulla on ryhti parempi enkä ns. lompostele. Jotenkin potilassiirroissa pystyn myös koivet handlaamaan paremmin. – Paljasjalkakenkien käyttäjä H.

Kun kengän pohja on ohut ja joustava, käyttäjä saa paremman tuntuman alustaan tai maastoon, jossa hän liikkuu. Jalkapohjat aistivat herkemmin muutokset ja kaikenlaiset pienetkin erot. Aiemmin mainitut jalkapohjien ja varpaiden päiden hermopäätteet saavat enemmän tietoa alustasta ja voivat viestiä havaitsemistaan tiedoista aivoille. Tämä voi antaa kulkijalle mahdollisuuden tietoisempaan liikkumiseen ja syvemmän kokemuksen luonnosta siellä liikkuessaan, ehkä jopa paremman yhteyden luontoon.

Haaveilin jossain vaiheessa, että kävelisin kesät paljain varpain ja kävelenkin jonkin verran, mutta pääsääntöisesti pistosuojatuilla sukkakengillä, kun kaupungissa kuitenkin voi olla kaikkea lasinsirua yms. maassa. – Paljasjalkakenkien käyttäjä N.

Totuttele paljasjalkakenkiin kaikessa rauhassa

Paljasjalkakenkien käyttöönotossa saattaa askarruttaa esimerkiksi, miltä kivet, puiden juuret ja muut maaston epätasaisuudet mahtavat tuntua ohuiden kengänpohjien läpi. Mitä jos ne sattuvat?

Paljasjalka vaelluskengät syksyisessä kosteassa heinikossa

Kun  olet tehnyt päätöksen aloittaa paljasjalkakenkien käytön, sinun kannattaa edetä rauhallisesti. Kuuntele omaa kehoa, havainnoi sen tuntemuksia. Koska jalkasi ovat tottuneet perinteisiin kenkiin, niiden lihakset saattavat aluksi väsyä ja kipeytyä. Kenkiin voi olla hyvä totutella lyhyempiä aikoja kerrallaan, ja harjoittelumaastoksi sopii parhaiten pehmeähkö ja luonnonmukainen alusta. Käy vaikka päivittäin lyhyillä kävelylenkeillä ja pidennä lenkkien pituutta vähitellen omia tuntemuksia seuraten.

Aluksi pohkeet ja pakarat ja alaselkä kipeytyivät, mutta tottuessaan helpotti ja samalla lonkka-, vaivaisenluu- ja polvikivut lähti lieventymään. Nyt en edes osaisi enää kävellä tavallisilla kengillä. – Paljasjalkakenkien käyttäjä N.

Kenelle paljasjalkakengät eivät sovi?

Mahdollisia esteitä paljasjalkakenkien käytölle voivat olla jalkaterien rakenteelliset poikkeamat tai merkittävät toiminnan häiriöt. Ehdottomia esteitä käytölle ovat mm. diabetes ja siihen liittyvä tuntopuutos, reuman aktiivinen tulehdusvaihe tai jalkapohjan rikki oleva iho. Jos et ole varma, sopivatko paljasjalkakengät sinulle, sinun kannattaa keskustella asiasta lääkärin tai fysioterapeutin kanssa.

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää talvella?

Koska paljasjalkakenkien pohjat ovat ohuet, monia saattaa mietityttää, tarkeneeko paljasjalkakenkiä käyttää myös talvella. Vastaus on kyllä. Paljasjalkakengistä on nykyään saatavissa myös talvimalleja, joten jalkojen ei tarvitse tinkiä luonnollisesta liikkeestä talvellakaan. Liikkeessä ollessa jalat pysyvät lämpiminä ohutpohjaisissakin kengissä. Kipukauppa myy myös paljasjalkakenkiin sopivia Vaistoa-lämpöpohjallisia*.

Se, tarkeneeko ohutpohjaisissa paljasjalkakengissä, riippuu kuitenkin loppujen lopuksi ihmisestä, hänen jalkojensa aineenvaihdunnasta, verenkierrosta ja lihasten aktiivisuudesta. Jos seisot pitkään paikallasi, ohut pohja ei välttämättä eristä kylmää kovinkaan pitkään. Jos taas olet liikkeessä, aktiiviset lihakset lisäävät verenkiertoa ja jalat pysyvät lämpiminä pidempään. Nykyään paljasjalkakengistä on saatavissa myös talvimalleja, joissa on lämmin vuori*.

Toivottavasti tämä kirjoitus saa sinut innostumaan jalkaterien hyvinvoinnista huolehtimisesta, jos et sitä vielä ole tehnyt. Pidetään kehomme perustasta hyvää huolta, pidetäänhän.

Kokeile videon pikajumppaa ja lisää tietoisuutta jalkateristäsi

Pidemmän harjoituksen jalkaterille (Tunteja eri kehonosille -osio) sekä paljon muita erilaisia liikunta- ja rauhoittumisharjoituksia löydät kehonhuollon kirjastosta.

Lue lisää kirjastosta hyödynnä maksuton kokeilujakso

Tiesitkö, että MBody.info -Kehonhuollon sivuston maksuttomat ohjeet voidaan pitää kaikkien saatavilla, koska teemme jonkin verran kaupallista yhteistyötä. Suosittelemme sivustolla sellaisia laadukkaita tuotteita, joiden takana oikeasti seisomme. Esimerkiksi tämän artikkelin kuvat mustista vaelluskäyttöön suunnitelluista paljasjalkakengistä on napattu toissa syksyiseltä omalta metsäkävelyltään. Kengät ovat muuten pysyneet kuin uusina aktiivisesta käytöstä huolimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *