Posted on Jätä kommentti

Selän venytys (toiminnallinen takalinja) • Luukku 21

Selän venytys toiminnalliselle takalinjalle

Selän venytys onnistuu hyvin vartaloa kiertämällä. Oikeastaan tämä venytys on takimmaiselle toiminnalliselle linjalle, joka kulkee ristikkäin vasemmalta alhaalta oikealle ylös ja päin vastoin. Toiminnalliset etu- ja takalinjat ovat vartalolla ristikkäin kulkevia linjoja. Ne vastaavat kiertoliikkeiden hallinnasta mm. kävellessä. Näiden linjojen kireys rajoittaa myös hengityksen vartaloa laajentavaa liikettä.

Lue tästä syvävenytysohjeet toiminnalliselle takalinjalle, ja nappaa artikkelin lopusta itsellesi maksuton pdf-ohje dynaamisiin venytyksiin faskialinjoille.

Selän venytys vartaloa kiertäen

  • Asetu ensin lattialle istumaan. Pidennä selkä ja pidä mahdollisuuksiesi mukaan selkäranka neutraalissa asennossa venytyksen ajan. Jos sinulla on foam roller, voit käyttää sitä apuna venytyksen ergonomisuuden parantamisessa. Jos et omista foam rolleria, älä huoli. Venytyksen voi tehdä myös ilman foam rolleria.

maria svan ja mbody.info foam roller

  • Tuo oikea jalka vartalon eteen, noin 90 asteen kulmaan. Tuo vasen kämmen lattiaan oikean polven viereen.  (Vasemman jalan asennolla ei ole väliä, kunhan löydät mukavan ja kivuttoman asennon.)

selän venytys foam rollerilla

  • Oikea kämmenselkä lepää foam rollerin päällä. Tavoitteena tuoda oikeaa olkapäätä lähemmäs vasenta polvea -> liuttaa kättä kauemmas vartalosta.
  • Pidä tukikäsi mahdollisimman suorassa, kun kierrät vartaloa. Sisäänhengityksellä anna ilman täyttää selkää, uloshengityksellä rentouta syventäen venytystä.

Selän venytys vartaloa kiertäen

  • Ilman foam rolleria venytys näyttää tältä:

Selän kiertovenytys

  • Foam rollerin kanssa venytys on hieman ergonomisempi, kun voit nojata kädellä rullaan. Venytyksen syventäminen on helpompaa, kun käsi liukuu pyöreän rullan päällä.

selän venytys foam rollerilla

  • Älä ylisuorita! Muista suostutteleva ja hellä asenne kehoasi kohtaan. Pysy venytyksessä 1-2 minuuttia. Tunnustele oloa ja vaihda puolta. Voi olla hyvä idea tehdä vielä molempien puolien venytyksen jälkeen selkärangan rullaus tai pyöristää selkää lapsen asennossa. Pitkän kiertovenytyksen jälkeen annat rangalle lepohetken ja mahdollisuuden asettua takaisin paikalleen.

Dynaaminen venyttely on periaatteiltaan erilaista kuin syvävenyttely

Jos olet kiinnostunut fascialinjojen dynaamisista venytyksistä, voit käydä lataamassa ilmaisen pdf-ohjeen kehonhuollon kaupasta tai täyttämällä tietosi alla olevaan lomakkeeseen! Saat lisäksi maksuttoman e-kirjan niska-hartiaseudun syvävenytyksiin sekä tuoreimmat vinkit ja motivoinnit kokonaisvaltaisen hyvinvointisi parhaaksi!

Dynaaminen venyttely on erilaista kuin joulukalenterin syvävenytykset. Dynaamisissa venytyksissä lihasta/lihas-kalvoketjua ei varsinaisesti venytetä, vaan keskitytään liikuttelemaan ja voitelemaan kalvojen liukua toisiaan vasten. Periaatteena on tehdä sisäänhengityksellä valmistava / vastaliike ja uloshengityksellä varsinainen venytys. Dynaamisia venytyksiä faskialinjoille harjoitellaan myös workshopeissa ja viikkotunneilla, katso kurssitarjonta tästä linkistä, Tervetuloa mukaan!

Nähdään ja kuullaan!

T. Maria

PS. Muistathan tehdä kaikki joulukalenterin venytykset varovasti ja omia rajoituksiasi kunnioitaen. Kehonhuollon joulukalenterin venytykset ovat todella hyviä ja tehokkaita, mutta koska en ole henkilökohtaisesti paikan päällä ”valvomassa” venytystä, vastuu turvallisuudesta on itselläsi. Tee venytykset mielummin liian kevyesti, kuin varomattomasti. <3.

Artikkeli julkaistu 20.12.2016. Päivitetty 21.12.2017.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *