Selän venytys (toiminnallinen takalinja) +rullausvideo rintarangalle

selän venytys -ohje toiminnalliselle takalinjalle

Selän venytys onnistuu hyvin vartaloa kiertämällä. Oikeastaan tämä venytys on takimmaiselle toiminnalliselle linjalle, joka kulkee ristikkäin vasemmalta alhaalta oikealle ylös ja päin vastoin. Toiminnalliset etu- ja takalinjat ovat vartalolla ristikkäin kulkevia linjoja. Ne vastaavat kiertoliikkeiden hallinnasta mm. kävellessä. Näiden linjojen kireys rajoittaa myös hengityksen vartaloa laajentavaa liikettä.

Lue tästä syvävenytysohjeet toiminnalliselle takalinjalle, ja katso artikkelin lopusta kuinka voit parantaa rintarangan liikkuvuutta foam rollerin avulla. Myös rintarangan liikkuvuus vaikuttaa kiertoliikkeisiin.

Selän venytys vartaloa kiertäen

  • Asetu ensin lattialle istumaan. Pidennä selkä ja pidä mahdollisuuksiesi mukaan selkäranka neutraalissa asennossa venytyksen ajan. Jos sinulla on foam roller, voit käyttää sitä apuna venytyksen ergonomisuuden parantamisessa. Jos et omista foam rolleria, älä huoli. Venytyksen voi tehdä myös ilman foam rolleria.

maria svan ja mbody.info foam roller

  • Tuo vasen jalka vartalon eteen, noin 90 asteen kulmaan. Tuo vasen kämmen lattiaan vasemman polven viereen.  (Oikean jalan asennolla ei ole väliä, kunhan löydät mukavan ja kivuttoman asennon.)

selän venytys foam rollerilla

  • Oikea kämmenselkä lepää foam rollerin päällä. Tavoitteena tuoda oikeaa olkapäätä lähemmäs vasenta polvea -> liuttaa kättä kauemmas vartalosta.
  • Pidä tukikäsi ja selkä mahdollisimman suorassa, kun kierrät vartaloa. Sisäänhengityksellä anna ilman täyttää selkää, uloshengityksellä rentouta syventäen venytystä.

Selän venytys vartaloa kiertäen

  • Ilman foam rolleria venytys näyttää tältä:

Selän kiertovenytys

  • Foam rollerin kanssa venytys on hieman ergonomisempi, kun voit nojata kädellä rullaan. Venytyksen syventäminen on helpompaa, kun käsi liukuu pyöreän rullan päällä.

selän venytys foam rollerilla

  • Älä ylisuorita! Muista suostutteleva ja hellä asenne kehoasi kohtaan. Pysy venytyksessä 1-2 minuuttia. Tunnustele oloa ja vaihda puolta. Voi olla hyvä idea tehdä vielä molempien puolien venytyksen jälkeen selkärangan rullaus tai pyöristää selkää lapsen asennossa. Pitkän kiertovenytyksen jälkeen annat rangalle lepohetken ja mahdollisuuden asettua takaisin paikalleen.

Selän venytyksen lisäksi kokeile myös tätä rullausohjetta rintarangalle

Suurimmalla osalla ihmisistä on rintarangan liikkuvuus alentunut. Jos rintaranka on liian jäykkä, alaselkä ja niska kompensoivat rintarangasta puuttuvaa liikelaajuutta ja rasittuvat. Kokeile tätä vaikka pyyherullalla ja tehokkaamman vaikutuksen saamiseksi tilaa kestävä rulla!

Muistathan tehdä kaikki syvävenytykset varovasti ja omia rajoituksiasi kunnioitaen. Kehonhuollon sivuston venytykset ovat todella hyviä ja tehokkaita, mutta koska en ole henkilökohtaisesti paikan päällä ”valvomassa” venytystä, vastuu turvallisuudesta on itselläsi. Tee venytykset mielummin liian kevyesti, kuin varomattomasti. <3.

Tuosta alempaa löytyy facebook-painike, josta voit jakaa nämä ohjeet muille selkäjumisille.

Artikkeli julkaistu 20.12.2016. Päivitetty 16.2.2019.

2 ajatusta kohteelle “Selän venytys (toiminnallinen takalinja) +rullausvideo rintarangalle

  1. Suuret kiitokset tähänastisista hienoista ohjeista, ole koettanut tunnollisesti tehdä kaikki ja toivon että jos pyrin säännöllisesti toimimaan ohjeiden mukaan niin tämä jäykkis tulee hieman notkeammaksi. Huomannut kiristäviä paikkoja siellä sun täällä.

    1. Kiitos Ritva! Vaikuttaa hyvältä suunnitelmalta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *