Yliliikkuvat nivelet? 10 helpotuskeinoa nivelten hypermobiliteteettiin

yliliikkuvat nivelet

Yliliikkuvat nivelet

voivat tuoda haasteita elämään. Oletko sinä ”vempula” tai tunnetko jonkun, jolla on haasteita liiallisen liikkuvuuden kanssa? Tässä artikkelissa kerron, miten olen oppinut elämään tämän ominaisuuden kanssa, ja mitkä keinot ovat auttaneet minua kivunhallinnassa.

Lapsena minulla oli paljon nivelsärkyjä, jotka kuitattiin lääkärissä lähinnä kasvukivuiksi ja psykosomaattisiksi oireiksi. Nilkat, ranteet ja polvet; niska, kaula ja leuat; hartiat, selkä ja lonkat ilmoittivat kaikki vuorollaan olemassaolostaan. Teininä pääsin fysioterapeutille, joka teki liikkuvuustestit ja totesi mm., että niskassani ei ole mitään vikaa – hyvin liikkuu. Yliliikkuvat nivelet jäävät helposti diagnosoimatta.

Kivut jatkuivat ja viimein 22-vuotiaana tapasin osaavan ortopedin, joka teki diagnoosin erittäin reilusta hypermobiliteetista, eli nivelten yliliikkuvuudesta. Kyseessä ei ole sairaus, vaan kudostyyppi (paitsi jos EDS- tai HMS-diagnoosin rajat täyttyvät). Sama tyyppi saattaa saada keskivertoa helpommin naarmuja ja mustelmia, koska myös ihon sidosrakenteissa on puutteita. Kun niveliä tukevat sidekudokset ovat vähän kuin pakkasessa väsähtäneet kuminauhat, menettäneet kimmoisuutensa, lihakset joutuvat normaalia kovemmalle pitääkseen kaiken paikallaan. Sain ohjeeksi lisätä kuntosaliharjoittelua, välttää turhaa venyttelyä ja harrastuksia, joissa niveliä liikutetaan laajasti, kuten itämaista vatsatanssia.

Saattaa olla, että olen hieman omapäinen, koska jatkoin tanssiharrastusta. Olin alusta asti sitä mieltä, että on hyvä jos lihakset saavat harjoitusta nivelten liikeratojen hallintaan. Sellainen monipuolinen liikunta, jossa nivelet saivat kunnolla liikettä tuntui myös tuovan eniten helpostusta kipuihin, kun kudosten aineenvaihdunta paranee liikkuessa. Kuntosaliharjoittelu sopii useimmille ihmisille, mutta itse en ehkä ole riittävän pitkäjänteinen tekemään toistoja eristetyille kehon alueille ja lihaksille tarkoitettujen laitteiden parissa. Perinteisen ohjeistuksen, ”kuntosalille lomps”, ohelle voit kokeilla seuraavia:

Onko sinulla hypermobiliteetti? – tässä 10 vinkkiä

 1. Etsi harrastus tai työ, joka motivoi löytämään luonnollisen ryhdin/linjauksen keholle. Minulle tämä on laulaminen. Linjaus on laulajalle tärkeä oikean hengitystekniikan ja rentouden vuoksi. Sinulle se voi olla vaikkapa akrobatia tai ratsastus.
 2. Juttele hammaslääkärisi kanssa mahdollisuudesta teettää purentakisko. Jos leukanivelessä ja kaularangassa on yliliikkuvuutta, purentalihakset ovat kovilla ja saattavat tarvita vähän apua öiseen palautumiseen. Tässä bloggaus leukajumien kuntouttamisesta.
 3. Käy opettelemassa rentoutustekniikoita esim. joogassa tai rentoutusterapeutin luona. Yliliikkuvan notkeus ei tarkoita sitä, että keho olisi rento. Usein päin vastoin. Kun opit tiedostamaan kireydet kehossa ja aktiivisesti vapauttamaan kehoa kohta kohdalta, voit siirtää harjoituksen osaksi arkea rentouttelemalla päivän mittaan ilmestyneitä kireyksiä sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu.
 4. Tutustu mindfulness- ja kehotietoisuusharjoituksiin esim. tanssi-liiketerapiassa. Kipua ja vaikeita tuntemuksia ei tarvitse kieltää tai työntää syrjään. Niitä voi oppia kuuntelemaan ja arvostamaan kehon keinona kertoa, että nyt on jotain pielessä. Myös Asahi Health lisää kehotietoisuutta.
 5. Ota haltuun syvät lihakset Pilateksen- tai muun tukilihaksia herättelevän lajin avulla. Opettele kuormittamaan keskivartalon suuria lihaksia pienten lihasten sijaan. Käsien juuret ovat selässä, ja ensimmäinen yläraajan nivel on rintalastan ja solisluun liitoksessa. Kun kurotat kädellä, liikkeen ei tulisi koskaan lähteä pelkästään olkapäästä! Yliliikkuvat nivelet tarvitsevat hyvin toimivat tukilihakset.
 6. Tutustu Asahi Health -terveysliikuntaan tai itämaisiin seisten tehtäviin lajeihin, joissa opitaan käyttämään kehoa niin, että nivelet pysyvät vapaina (ja valppaita). Jos polvet, nilkat tai lantio ovat lukkiutuneessa asennossa, muut nivelet rasittuvat, kun joutuvat tekemään niidenkin työt tasapainon ylläpitämiseksi. Joogakin tekee hyvää, jos löydät todella asiantuntevan huippuopettajan. Yliliikkuva voi vahvistaa virheasentojaan joogassa, jos opettaja ei ole kunnolla perehtynyt.
 7. Vältä staattisia asentoja. Ensimmäisen koulutukseni jälkeen työskentelin pitkään pääasiassa laulun opettajana. Laulamisessa ei ole mitään vikaa, mutta päivittäinen istuminen korkean pianon takana niin, että oppilas laulaa pianon sivulla saa niskaan aikamoisia jännityksiä. Vaadi rohkeasti paremmat oltavat työskentely-ympäristöön. Itse opetan nykyisin vain omassa tilassani, jossa on matala soitin, jonka yli voin katsella oppilasta suoraan edessäni. Monia asioita voi tehdä ilman istumista, myös laulunopetuksessa.
 8. Foamroller ja triggerpallo voivat olla hyvä vaihtoehto venyttelylle, jos sinulla on yliliikkuvat nivelet. Näillä apuvälineillä saat suunnattua vaikutuksen sinne minne haluat. Venytyksissä on riskinä se, että nivelen tukikudokset venyvät entisestään. Lue lisää lihaskalvoista, niiden merkityksestä ja käsittelystä.
 9. Liiku rohkeasti ja tee asioita, joista tulee hyvä olo. Kipu ei häviä sillä, että jäät kotiin, eikä sillekään ole takeita, että se häviäisi liikkeellä ollessa. Se on kuitenkin varmaa, että elämä häviää helposti sivu suun, jos jäät liiaksi neljän seinän sisälle miettimään, miten kurja olo on.
 10. Kinesioteipillä voit muistutella kehoa oikeasta asennosta, ja tehdä tilaa ihon alapinnan / kalvorakenteiden väliin, jossa sijaitsee paljon hermopäätteitä, pintaverenkierto ja imusuonia.

Yliliikkuvuus ja ravinto, onko sillä merkitystä?

Ravitsemuksesta ja lisäravinteista yliliikkuvalle ei ole tarpeeksi pätevää tutkimustietoa. Magnesiumlisää kuitenkin suositellaan paljon liikkuville. Koen, että vaikka olisi liikunnallisesti kevyempiä jaksoja, lihakseni tekevät normaalia enemmän hommia levossakin. Käytänkin itse joka ilta magnesiumsitraattia. (Halpa magnesiumoksidi ei ainakaan minulla imeydy, vaan toimii lähinnä ulostuslääkkeenä. ) Magnesiumin lisäksi voit halutessasi kokeilla kollageenilisää ja sinkkiä, MSM-rikkiyhdistettä sekä c-vitamiinia, jotka ovat kollageeniproteiinin muodostumiselle tärkeitä raaka-aineita.

Jos haluat saada rikkiä ravinnosta, varminta sen hyödyntämiseksi lienee opetella käyttämään kananmunaa raakana esim. smoothiessa. (Monissa ruuissa, kuten kananmunassa on rikkiä, mutta olen kuullut, että kuumennettaessa yhdiste hajoaa, eikä ole enää samalla tavalla hyödynnettävissä. Tästä minulla ei ole lähdeviittauksia.) Kollageenia puolestaan saa mm. kalan ja kanan nahasta sekä ”lihaan verrattavista ainesosista” kuten jauhelihan sekaan jauhettavista sidekudoksista. Magnesiumia ja sinkkiä saa aika helposti myös siemenistä ja pähkinöistä sekä vihreistä kasviksista. Sinkkiä käytän ihosta huolehtimiseen kuuriluontoisesti isohkoja annoksia, aina kun loputon murrosikä alkaa taas näkyä naamassa.

Mitä minulle kuuluu nyt?

Mitä minulle kuuluu 33-vuotiaana yliliikkuvuuden kanssa? Aika hyvää kiitos. Olen pitkään lohduttautunut sillä, että ennemmin tai myöhemmin pääsen vaihdevuosi-ikään, jonka pitäisi vähentää yliliikkuvuutta. Synnytysikäinen nainen tarvitsee joustavuutta kudoksissaan mummoikäistä enemmän. Monien vuosien, välillä päätoiminenkin, opiskelu kehoni kanssa toimeen tulemiseksi on tuonut paljon helpostusta. Olen ainakin vielä välttynyt kolme vuotta sitten suunnitellulta leukakirurgialta, kun olen saanut ylesitilanteeni paremmaksi. Terveysliikunnan ja kehonhuollon ohjaaminen sekä tanssiterapiatyö tuovat hyvää vaihtelua pianon takana istumiselle. Kaiken kaikkiaan kahta en vaihtaisi: 1) Purentakisko, 2) Asahi Health.

Onko sinulla (tai asiakkaallasi) yliliikkuvat nivelet? Millaisia keinoja sinä olet löytänyt oireiden helpottamiseen? Kommentoi ja keskustele rohkeasti! Kuulen mielelläni hyviä vinkkejä!

Myös tästä artikkelista voit saada hyvää tietoa:

4 thoughts on “Yliliikkuvat nivelet? 10 helpotuskeinoa nivelten hypermobiliteteettiin

 1. Sähköpostilla tullut kommentti sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähöseltä:
  ”Blogikirjoituksesi on tosi mielenkiintoinen. Olen aivan samaa mieltä kaikista asioista kanssasi. Ravinto-”terapian” vaikutus näissä asioissa on tietysti epävarma, mutta ei terveellisestä ravinnosta ainakaan mitään haittaa ole!”

  PS. Yrjön kommentin jälkeen olen vielä lisännyt muutaman jutun artikkeliin, eli ei ole enää takeita siitä, että Asahi-Ykä allekirjoittaisi kaikkea ;).

 2. Hyvä kirjoitus, hyviä ohjeita. Usein yliliikkuvilla olisi kehitettävää kehon asennon hallinnassa ja hahmotuksessa. Tässä lisää tietoa ja meidän näkemyksiämme aiheesta: http://www.hieros.fi/yliliikkuvuus-hypermobiliteetti/

  1. Olipa perusteellinen analyysi. Kiitos!! Mahtavaa, että tähänkin alkaa olla ammattiosaamista Suomessa. Hirveän alidiagnosoitua on edelleen. Toivotaan, että tietoisuus kasvaa!

   Pitäisiköhän perustaa yliliikkuvien fb-ryhmä Suomeen? Kuulun brittien ryhmään, mutta en kestä olla siellä, kun keskustelu tuntuu olevan pelkkää omaa kurjuuden valitusta. Hedelmällisempää olisi vertaistuki, jossa jaetaan kannustusta ja rohkaisua sekä hyviä selviytymiskeinoja! ?

   Kinesioteipin unohdinkin listastani. Täytyy tehdä lisäys! ?

 3. Alla linkki kouluttajani Jukka Harjun videoklippiin yliliikkuvuudesta ja rullauksesta.

  http://youtu.be/uDziFXqy_fI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *