Leuka jumissa? Hyvästi stressileuka: 7 +x vinkkiä leuan rentoutukseen

Nainen maksaa sängyssä stressileuka peiton alla piilossa toivoen leuan rentoutumista

Onko sinulla leuka jumissa?

Tiesitkö, että hampaiden kuuluu olla yhdessä vain syödessä? Muuten on leuka jumissa! En minäkään tiennyt nuorena laulunopiskelijana. Aika paljon muutakin olen matkan varrella oppinut. Edellisessä blogitekstissäni annoin käytännön omahoito-ohjeita purentalihasten rentouttamiseen. Ajattelin nyt kirjoittaa bloggauksen, johon kerätään vinkkejä leuan rentouttamiseksi. Aloitan 7+1 vinkillä, ja kun kommentoit artikkelia, lisään vinkkisi tekstiin! Tämä kirjoitus on ikäänkuin muistilista itselleni ja uskon, että siitä on hyötyä myös sinulle!

Ensimmäisen kerran törmäsin purentalihasongelmiin, kun 14-vuotiaana heräsin parvisängyssäni ja haukottelin. Leuka jäi auki. Runttasin sen puoliväkisin kiinni. Neljä purentakisoa ja leukanivelen kulumamuutoksia myöhemmin, leuan rentoutus kuuluu edelleen päivittäiseen arkeeni. Ennen esikoiseni syntymää minulle tehtiin suunnitelma alaleuan siirtoleikkauksesta, jolla ylä- ja alaleuan hammasparit olisi saatu sopimaan paremmin toisiinsa ja suositeltiin botuliinihoitoja.

Jos sinulla on leuka jumissa, purentakisko auttaaToistaiseksi olen selvinnyt ilman näitä. Tällä hetkellä hymyni näyttää hyvälle, mutta vain 3-4 hammasparia osuu yhteen. Mielestäni en narskuttele hampaita, mutta näin kerran painajaista, että itse Beelzebub jahtasi minua hevosella laukan tömistessä, kunnes heräsin siihen, että vierustoveri tökki minut hereille säästääkseen hampaitani. Monen monta kertaa olen myös nähnyt unta, että purentakisko murenee suuhun. Perustin facebook-ryhmän nimeltä Purentalihakset rennoksi, ja siellä olen kuullut muutaman oikeasti purreen kiskonsa rikki :D.

Leuka on osa purentaelimistöä

Purentaelin muodostuu seuraavista osista:

  • suuontelo, sylki- ja limarauhaset
  • hampaat ja niitä tukevat kudokset
  • leukaluu ja sen rakenteet
  • leukanivel
  • purentalihakset
  • kieli-huuli-poskikompleksi
  • kieli-nielukompleksi
  • kieliluu siihen liittyvine rakenteineen
  • omat hermoston osat
  • oma nutritio- eli verenkiertojärjestelmä

Purentaelimen toiminnalliset häiriöt voivat näkyä myös muualla kehossa. Niskan, hartian ja käsivarsien lihakset tasapainottavat pään paikallaan pysymistä, kun leuka liikkuu puhuessa ja syödessä. Jos kuulut niihin joilla on leuka jumissa, voi olla, että mikään yksittäinen keino ei riitä ongelman ratkaisemiseksi. Leuan alueen jännityksiä tulisi aina hoitaa toiminnallisena kokonaisuutena. Leukaluusta on kielen ja kieliluun kautta suora yhteys kurkunpäähän, jossa sijaitsee äänihuulemme.

Ei siis ole ihme, että purentalihasongelmat vaikuttavat todella paljon äänemme sujuvuuteen ja päin vastoin. Usein purentalihasvaivoja hoidetaan hammaslääkärissä ja fysioterapiassa. Toistaiseksi puheterapia tai vokologin vastaanotto ei kuulu rutiinina purentalihasvaivojen hoitoon, vaikka se olisi perusteltua! Sama lihaksisto, joka liikuttaa ruokaa nieluun vastaa myös puheen tuottamisesta. Jos puhut paljon ja puhetekniikkasi ei tue leuan rentoutta, oireet provosoituvat esiin.

Leuan toiminta ja suun motorinen kehitys

Leuan ja purentaelimistön toiminnot ovat monimutkaisia, tarkkaa koordinaatiota ja usean eri rakenteen yhteistyötä vaativia. Sikiökaudella ensimmäiset motoriset vasteet tulevat suun alueelta, mistä johtuen purentaelimelle onkin varattuna laajat alueet aivoissa sekä sensorisella että motorisella isoaivokuorella. Sikiövaiheen jälkeen myös pikkulapsen toiminnoissa suun kautta saatavalla informaatiolla suuri merkitys. Suun ja aivojen hermostolliset yhteydet vahvistuvat myös, kun lapsi tutkii maailmaa herkimmällä tuntoaistillaan, eli suullaan, laittamalla esineitä suuhunsa.

Mielihyvä imemisestä on turvannut sen, että lapsi saa ravintoa ja kehittyy aikuisksi. Lyhyt imetys tai sen korvaaminen tuttipullolla tai tutilla on yksi purentavaivojen riskitekijöistä. Rinnan imeminen vaatii paljon lihastyötä ja tukee sitä kautta lapsen leuan alueen ja purentalihasten kehitystä. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6kk ja osittaisimetystä vähintään 2-vuotiaaksi myös länsimaissa. Suomen THL:n virallinen suositus on jatkaa osittaisimetystä vähintään 1-vuotiaaksi.

Lapsuusiän allergiat ja tukkoisuus voivat johtaa suuhengitykseen, mikä on iso riskitekijä leukajumeihin. Kun hengitämme nenän kautta, kieli tasapainottaa pään ja leuan asentoa, ollessaan leveänä kitalaessa. Jos hengitämme suun kautta jo lapsena, kieli ei ohjaa leukojen tasapainoista kehitystä, vaan hampaat asettuvat epäedulliseen asentoon suhteessa toisiinsa.

Leuan toimintaan liittyy lukuisia refleksejä ja emotionaaliset tekijät voivat heijastua suun alueen tarkoituksettomina motorisina toimintoina (dyskinesiat). Oletko huomannut, että stressi pahentaa leuan alueen jännityksiä?

 

Miksi leuka menee jumiin ja millaisina oireina se näkyy?

Leuan ja purentalihasten kireyttä voivat aiheuttaa mm. seuraavat tekijät:

  • Voimakas rasitus: esim. bruksaus eli hampaiden narskuttelu
  • Hampaiden jatkuvasti yhdessä pitäminen
  • Ponnistelu voimien äärirajoilla ”teen tämän vaikka hammasta purren”
  • Epätasapainoinen purenta: toispuoleisuus hampaistossa tai sen käytössä
  • Psyykkiset ja emotionaaliset tekijät
  • Pään ja niskan asento
  • Ruokakulttuuri
  • Lyhyt imetys lapsena
  • Yleinen hypermobiliteetti eli nivelten yliliikkuvuus.

Jos leukasi on jumissa, saatat kärsiä muun muassa seuraavista oireista:

  • Puheentuottamisen vaikeudet ja haasteet artikulaatiossa
  • Nielemishäiriöt tai palan tunne kurkussa
  • Korvien lukkiutuminen, tinnitus tai särky
  • Leukanivelen naksuminen, rahina tai muut äänet
  • Leuan lukkiutuminen
  • Nivelkivut leukanivelessä (nivel sijaitsee korvakäytävän korkeudella, korvan etupuolella)
  • Päänsärky, Niska-hartiasärky
  • Lihaskivut, lihasten väsyminen

Jos sinulla on leuka jumissa, mitä voit tehdä? 5+x vinkkiä!

1Leuka jumissa auttaa purentakisko/7 Mene hammaslääkäriin ja teetä itsellesi purentakisko.

Pelkkä kiskon teettäminen ei riitä! Kiskoa tulisi tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa ja mikäli se ei enää ole ”purennassa”, eli mikäli kaikki alahampaasi eivät tasaisesti osu kiskoon leukasi rennossa asemassa, kisko on pois purennasta ja sitä täytyy hioa. Jos ongelmat ovat päässeet pahaksi tai haittaavat työkykyäsi (laulajat ja työssään paljon puhuvat), suosittelen pyytämään lähetettä erikoisterveydenhoitoon purentafysiologille tai varaamaan ajan yksityiseltä ammattilaiselta.

2/7 Tarkista niskan asento

Niskan ja pään asento ovat suoraan yhteydessä leuakanivelen asentoon ja leuan liikerataan. Jos pää on liian edessä, leuka ei pääse aukeamaan oikein ja lihakset rasittuvat. Kirjoitin niskan asennosta aiemmin.

3/7 Varaa aika purentalihaksiin erikoistuneelle manuaaliterapeutille

Voice Massage -hoitajat, Voice Well -hoitajat ja osa hierojista ovat erikoistuneet nimenomaan leuka- ja purentalihasjumeihin. Jos tiedät, että sinulla on leuka jumissa, tarvitset nimenomaan purentalihaksiin erikoistuneen käsittelijän apua. Sekä Voice Massage että Voice Well -hoitajia löytyy jo ympäri suomen. Myös mm. OMT-fysioterapeutit, kalevalaiset jäsenkorjaajat sekä osteopaatit hoitavat purentaongelmia menestyksekkäästi.

4/7 Tee leukajumppaa

Tiedätkö missä leukanivel on? TAI sitä, että leuka on oikeastaan ”raaja”, joka erkanee kallosta samoin kuin kädet ja jalat torsosta! Leukanivelen liikerata voi olla jäykkä ja tukkoinen ihan siksikin, että emme hahmota, mistä liike lähtee!

Kokeile tätä lyhyttä leukanivelen vapautukseen sopivaa liikeharjoitusta ja kerro kommentilla, miltä suun avaaminen sen jälkeen tuntuu?

Harjoitus on irrotettu Keho on koti -kehonhuollon videokirjastoa varten kuvaamastani harjoituskokonaisuudesta kasvojen, niskan ja kaulan alueen pehmittämiseksi. Jos haluat liikkua ja huoltaa kehoasi niin, että samalla opit jotain uutta – tutustu Kehohuollon kirjastoon!

Pääset kokeilemaan kirjastoa maksutta viikon ajan ♥️ Jos et ole vielä kokeillut, tule nyt mukaan täältä: www.kehoonkoti.fi

5/7 Opettele omatoimista faskiahuoltoa

Älä kärvistele leuka jumissa, vaan opettele omatoimista purentalihasten lihaskalvokäsittelyä ja triggerpisteiden vapauttamista. Kirjoitin ja videoin edelliseen bloggaukseeni ohjeita purentalihasten käsittelemiseen gua sha- kammalla. Jos sinulla ei vielä ole kampaa, voit kokeilla paremman puutteessa vaikka pilttipurkin kantta tai kovan hiuskamman nurjaa puolta.

Leukasi on yhteydessä isovarpaaseen. Itseasiassa kaikki kehosi lihakset ovat enemmän tai vähemmän yhteydessätoisiinsa lihas-kalvo-jänne-ketjujen / faskiaverkoston kautta.

LATAA TÄSTÄ VENYTYSSARJA FASKIAKETJUILLE (MAKSUTON PDF)

6/7 Opettele hengittämään nenän kautta

Suuhengityksessä nielun ilmatie jää pienemmäksi kuin nenähengityksessä. Pää siirtyy eteenpäin, jotta ilmaväylä olisi isompi. Tämä puolestaan johtaa leuan virheasentoon ja kierre on valmis. Kun opettelet hengittämään nenän kautta, kieli löytää oman paikkansa kitalaessa ja herättelee koko syvän frontaalilinjan (Syvien lihasten faskiaketju), tukemaan kehon optimaalista asentoa. Kielen yksi tehtävä on tasapainottaa pään asentoa, mutta tämä ei toteudu suuhengityksessä. Suuhengitys johtaa myös ylihengittämiseen, mikä nostaa kehon stressitasoja, ja saa sinut ”puremaan hammasta” vielä kovemmin.

Nenähengitystä voit opetella mm. Hengitä oikein – säätele stressiä -verkkokurssilla.

7/7 Käy asiantuntevan äänivalmentajan tai puheterapeutin vastaanotolla.

Leuan jumeissa voi olla taustalla myös virheellinen puhetekniikka. Vaikka saisit purentalihakset rennoiksi, silloin kun ne ovat passiivisena, se ei takaa sitä, että ne ovat rennot puhuessasi. Jos olet kärsinyt leuan kireydestä ja puhut tai käytät paljon ääntäsi, olet luultavasti sisäistänyt leuan jännittämisen myös puhetekniikkaasi. Tällöin puhuminen provosoi oireet esiin niin kauan, kun olet opetellut paremman puhetekniikan.

Kehonhuollon valmennuksen ohella tarjoan yhdessä Liisi Petterssonin kanssa äänenkäytön verkkovalmennuksia, joissa opit lisää siitä, miten jännitykset vaikuttavat ääneen, ja miten voit äänenkäytön avulla rentouttaa koko kehoa. Ääni on vaikuttava elementti ja ääntä voi kehittää helpoilla harjoituksilla.  Katso tästä Näin otat äänesi potentiaalin käyttöön -videosarja!

+/7 Venyttele kieltäsi – josta on suora yhteys purentalihaksiin!

Kerroin sinulle ylempää löytyvällä videolla, kuinka löydät leualle optimaalisen liikeradan ja rentouden.  Myös kielen vetreytysharjoitukset vaikuttavat olennaisesti leukaan – kokeile heti alla oleva harjoitus! 

Joillain leukajännittäjillä harjoitus tuntuu suun pohjassa, toisilla yläniskassa ja kolmansilla leukaperissä. Jos hapottaa, aloita maltillisesti!  

Kieli- ja leukajumpassa, niin kuin kaikessa motorisessa oppimisessa, on tärkeää luoda itselleen rutiineja. Ota vaikka tavaksi pyörittää kieltä aina hampaiden pesun yhteydessä, tai näytä parin minuutin ajan kieltä peruutuspeilille lähtiessäsi ajamaan autoa. Tärkeintä, että teet harjoituksia ja etteivät ne kuormita päivääsi. Silloin niistä saatava hyöty on parhaimmillaan.  

Tämäkin harjoitus on irrotettu Keho on koti -kehonhuollon videokirjastoa varten kuvaamastani harjoituskokonaisuudesta kasvojen, niskan ja kaulan alueen pehmittämiseksi. Jos haluat liikkua ja palauttaa kehoasi niin, että samalla opit jotain uutta – tutustu jäsenten videokirjastoon!

Kehonhuollon tunnit silloin, kun sinulle on sopiva hetki. Kotoa, töistä tai mökiltä. Haluan tarjota sinullekin mahdollisuuden kokeilla maksutta Keho on koti -kehonhuollon kirjaston tunteja ♥️ Jospa jumit hellittäisivät lempeän liikkeen, ryhti- ja tukilihasten vahvistumisen ja ohjattujen rentoutusharjoitusten avulla?

Jos et vielä ole liittynyt mukaan lue lisää ja tutustu tuntivalikoimaan!

LIITY NYT ja lue lisää – Aloita nyt maksuton kokeilu

Artikkelin lähteet:

Svan, M. (2011) Purentaelin (systema masticatorium). Tanssi-liiketerapian perusopintojen anatomian ja kinesiologian kehitystehtävä. Eino Roiha -instituutti.

Elers, J. (2008) Hammasta purren? Suuhygienistin asiantuntijuus purentafysiologisessa suun terveydenhoidossa. Metropolia ammattikorkeakoulu. Suun terveydenhuollon koulutusohjelman opinnäytetyö.

Närhi, M. & Johansson, G. (1984) Purentaelimen fysiologia. Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen offsetpaino.

Karppinen, K. (1995) Purennan hoito osana kroonisten pää-, niska- ja hartiakipujen hoitoa. Turun yliopiston julkaisuja. Sarja C – osa 114 Scripta lingua fennica edita.

Lindqvist, C. & Törnwall, J. (2010) Leukanivelen Sairaudet. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2010;126(6):687-94. Elektroninen aineisto. Haettu: 3.1.2012 URL: http://www.duodecimlehti.fi

Olsen, A (1991) Body Stories, A Guide to Experiential Anatomy. University Press of New England.

Leuka jumissa -artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 19.5.2017 ja se on päivitetty viimeksi 24.5.2023.

17 ajatusta kohteelle “Leuka jumissa? Hyvästi stressileuka: 7 +x vinkkiä leuan rentoutukseen

  1. Kuten sanoit asia on kolonaishallintaan riippuvainen. Jos jalkateräsi on toisella puolella suorassa ja toisella sivulle auki on jo kallo kompensatorisesti vinossa kaularangan rotaatio vuoksi. Eli purenta voi jo reagoida. Kaikilla ihmisillä on oma tapansa reagoida ja siksi diagnostiikka on tärkeä. Olen kehittänyt tavan asennon kartoittamiseksi ja saanut sillä tuloksia usean vuoden ajan. Samalla olen huomannut ettei ole kahta samanlaista ihmistä!

    1. Hienoa Tiina! Olemme samaa kineettistä ketjua isovarpaan tyvinivelestä leukaniveleen saakka. Itsekään en ole kahteen samanlaiseen ihmiseen törmännyt, kun olen tehnyt screening testejä tuki-ja liikuntaelimistön tilan kartottamiseksi.

  2. Voi hitsi!!! Huomasin webinaarin mutta minulla on sovittu hypnoosiaika juuri tuolle ajalle. Hypnoosia käytän juurikin tuohon purentaongelmaan.

    Nauhoitetaanko webinaari? Kuulisin sen mielelläni nauhoituksena 🙂

    1. Hei Ida! Kiitos viestistäsi! Kiva, että olet löytänyt apua hypnoosista! Se on kyllä oikeissa käsissä hyvin tehokas hoitomuoto moneen vaivaan. Webinaarista ei tule nauhoitetta, mutta tulijoita on niin paljon, että aiomme järjestää uuden webinaarin to 1.6. Klikkaamalla tästä, voit äänestää sinulle sopivinta kellonaikaa.

      1. Helatorstain webinaari tuli täyteen, joten lyhyen äänestysajan päätteeksi, klo 18 valikoitui voittajaksi ensi viikon torstain uudelle webinaarille. Tässä vielä ilmoittautumislinkki: https://webinar.getresponse.com/SjHRf/uusi-vaikuttavan-nen-webinaari
        T. Maria

  3. […] olen raivannut ääni-ilmaisun tieltä mitä moninaisempia haasteita. Tiedän, miltä tuntuu kun leukaperät ovat niin jumissa, että puhuminen sattuu. Tiedän myös, miltä tuntuu sisäilmaongelmien vuoksi […]

  4. […] Leukaperien jännitys on usein tiedostamatonta, mutta voit oppia rentouttamaan leukaperäsi helpoilla harjoituksilla. Niistä voit saada esimakua Vaikuttavan äänen abc -kurssilla. Lue myös alkukesästä kirjoittamani artikkeli leukajumeista! Leuka jumissa? Hyvästi stressileuka: 7 +x vinkkiä leuan rentoutukseen […]

  5. […] esimerkiksi purentalihaksissa ja niska-hartiaseudulla voivat estää ääntä liikkumaan vapaasti, jolloin siitä tulee […]

  6. […] kurkunpään kuroutumista. Jos sinulla on kestojännityksiä purentalihasten alueella, lue tämä artikkeli! Tunteet saattavat tehdä hengityksestäsi pinnallista. Myös liiallinen apuhengityslihasten […]

  7. […] harjoitukset huoltavat äänentuottoelimistöä monipuolisesti. Esimerkiksi kireillä purentalihaksilla on selkeä yhteys funktionaalisiin äänihäiriöihin, ja purentalihaksistoa ja niska-hartiaseutua […]

  8. Moi. kuinka usein suosittelisit tekemään leukajumppaa. Minulla leuat aivan jumissa, hartiat ja niskat myös.

    1. Leukajumppaa voi tehdä vaikka päivittäin. Aluksi voit ottaa kevyemmin ja myöhemmin lisätä intensiteettiä.

      Jumpan lisäksi rentoutus on todella tärkeää. Tässä harjoituksia, joita voit kokeilla siihen: https://www.facebook.com/mbody.info/videos/2194674747487390/

  9. […] Leuka rentoutuu, kun kieli on vasten suulakea. Leuan jännitykset ja narskuttelu vähenevät. […]

  10. Hei
    Minulla pitkittynyttä yskää(2v), jota tutkittu, ärysytysyskää myös kurkun päässä….pistelyä. Keuhkot kuvattu, puhallustestit tehti, lääkäri sitä mieltä että alkava astma, mutta ei kuitenkaan löydy testeissä.
    Itse sitä mieltä, että hengityspuolen lihaksissa jumit, jotka vaikuttaa tähän yskimiseen. Korvat sirisee koko ajan.
    Uskon että löytyisi tältä puolelta apuja, kunhan alkuun pääsisi/saisi opastusta, mistä kannattaa aloittaa.
    Yksin kun näitä sinun hyviä oppeja täältä tutkii, niin ei oikein tiedä mitkä olisi hyvät aloitukseen, ja miten edetä.

    1. Hei Irma ja kiitos kommentista!

      Ehdottaisin sinulle, että tutustut tähän kehollisen stressin hallintaan liittyvään kurssiin, jossa hiotaan hengitystekniikkaa ja läsnäoloa. Kuponkikoodilla: joulupassi saa tästä 10€ alennusta joulukuun ajan.

      http://www.hengityskurssi.gr8.com/

      Lisäksi pari juttua tulee mieleen. Tuo kurkun ärsytys ja yskiminen saattaa liittyä myös refluksiin. Refluksin voi ilmetä myös ilman varsinaisia närästysoireita.

      Korvien sirinä puolestaan voi todella liittyä purentalihaksiin.

      Näihin molempiin, sekä refluksiin että purentajumeihin, voi vaikuttaa säätelemällä hengitystään rauhallisemmaksi ja oikealla tavalla syvemmäksi, eli nimenomaan uloshengitystä pidentämällä.

      Suosittelen kuitenkin, että tarkistat purentalihasten tilanteen hammaslääkärin kanssa ja tarvittaessa hankit purentakiskon ja käsittelet purentalihaksia joko itse hieroen tai esim. Voice well -ammattilaisen kanssa.

      Toivottavasti tästä vastauksesta on apua <3

  11. Todella hyvä, että tästä leuka-aiheesta löytyi näin selkeästi kirjoitettu juttu. Todellakin välillä on leuka melkoisen jumissa ja hammaslääkäri totesikin, että nyt olisi yökiskojen aika. Nyt kyllä olisi taas aika käydä hierottamassa omat purentalihakset ja tehdä leukajumppaa.

    1. Moi Alina. Nyt vasta huomasin kommenttisi <3. Joko olet päässyt hierontaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *