Elämä muodostuu lukemattomista sykleistä ja rytmeistä. Vuorokaudella on oma rytminsä, kuu kiertää radallaan omaan tahtiinsa, vuodenajat vaihtuvat. Myös naisen keho käy läpi erilaisia syklejä. Näistä yksi merkittävä on kuukautiskierto, joka rytmittää naisen elämää. Kuukautiskierron normaalina pituutena pidetään 24–38 vuorokautta. On kuitenkin tavallista, että oman kierron pituus saattaa vaihdella muutamilla päivillä. Kuukautiskierron eri vaiheet vaikuttavat hormonitasapainoon ja kehon toimintoihin eri tavoin. Tämän vuoksi kannattaa kokeilla liikunnan ja treenien sovittamista yhteen kuukautiskierron kanssa.
Tutustu omaan uniikkiin kuukautiskiertoosi
Kuukautiskierto on paljon muutakin kuin vain kuukautiset ja niiden jälkeiset kolme ”rauhallista” viikkoa. Kierto jaetaan yleensä neljään viikkoon, ja näistä kaksi ensimmäistä muodostavat follikulaariseen vaiheen, joka kattaa ajan ennen ovulaatiota, ja luteaaliseen vaiheeseen, joka kattaa viikot ovulaation jälkeen. Omaan kiertoon kannattaa tutustua monestakin syystä. Kaikki kehot eivät toimi samalla aikataululla.
Kierron vaiheita voi seurata omia tuntemuksia kuuntelemalla, mittaamalla kehon lämpötilaa aamuisin heti heräämisen jälkeen ja monin muin tavoin. Voit merkitä havaintojasi muistikirjaan. Lisäksi nykyisin on olemassa myös useita erilaisia sovelluksia, joihin voi syöttää omat tietonsa ja tuntemuksensa päivittäin, ja sovellus kertoo lisää opittuaan tuntemaan sinua paremmin. Tarjolla on myös yhä enemmän kursseja, joilla käydään yhdessä läpi kiertoa ja tapoja seurata sitä.
Kierto alkaa kuukautisista
Kuukautiskierto alkaa kuukautisista. Niiden ensimmäisinä päivinä olo saattaa olla heikko, ankea ja väsynyt, mieli voi olla maassa, alaselkä ja pää kipeät. Estrogeeni- ja progesteronitasot (tärkeitä naishormoneja) ovat matalimmillaan. Voi tehdä mieli käpertyä itseensä ja olla omassa rauhassa. Voi esiintyä myös pahoinvointia ja oksentelua. Kuukautiskivut voivat viedä pahimmillaan vuoteenomaksi. Tällaisesta olosta käsin harva innostuu supertreeneistä ja hikijumpasta. Tällöin kannattaa mieluummin kuunnella kehon tarpeita ja toiveita, rauhoittaa arkea mahdollisuuksien mukaan.
Kevyt liikunta voi helpottaa kuukautiskipuja ja muita oireita
Vaikka tekisikin mieli jäädä sohvalle potemaan, kannattaa olon salliessa kokeilla kevyttä liikuntaa. Se voi osaltaan helpottaa kuukautiskipuja ja muita oireita, myös kohottaa mielialaa. Kävely, uinti, venyttely tai lempeä, rauhallinen jooga tai muu vastaava voivat tuoda helpotusta.
Kuukautisten ensimmäisten päivien jälkeen olo yleensä alkaa helpottaa. Energia alkaa lisääntyä, kun estrogeeni- ja progesteronitasot nousevat. Tällöin liikuntakin alkaa taas maittaa paremmin, ja treeneihin voikin pistää vähän lisää vauhtia.
Lisää tehoja kuukautisten jälkeen
Kuukautisten jälkeen, kierron viikot kaksi ja kolme, olo tuntuu yleensä keveämmältä ja treeni kulkee. Energiavarat ovat korkealla, koska estrogeeni- ja progesteronitasot jatkavat nousuaan. Hyvä olo kannattaa hyödyntää ja ottaa kovemmat treenit ohjelmaan, laittaa kovemmat painot tankoon, juosta vähän pidempi lenkki, tehdä tiukempi intervalliharjoitus tai mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Korkeampien estrogeenitasojen kerrotaan auttavan lihasmassan kasvattamisessa. Mitä lähemmäs ovulaatiota tullaan, sitä paremmalta tuntuu niin kehon kuin mielenkin osalta.
Ovulaation jälkeen progesteronitaso jatkaa nousuaan, mutta estrogeenitaso putoaa. Olo saattaa tuntua vähän nuutuneemmalta. Estrogeenin laskiessa nivelet voivat tuntua löysemmiltä, mistä johtuen on hyvä muistaa kunnon lämmittelyt ja huolehtia erityisen tarkasti hyvästä tekniikasta salitreeneissä.
Tervetuloa PMS-oireet ja armollisuus itseä kohtaan
Kierron neljännellä viikolla keho alkaa valmistautua jälleen kuukautisiin. Voi ilmetä turvotusta ja mielialan vaihteluita, erilaisia kuukautisia edeltäviä oireita, eli PMS-oireita (premenstruaalisyndrooma). Ärsyttää ja tekisi vain mieli vetää peitto pään yli ja olla möllöttää omassa rauhassa. Estrogeeni- ja progesteronitasot laskevat, ja niin tekee energiatasokin. Tässä kohtaa ei kannata puskea parempiin ja kovempiin suorituksiin, vaan ennemminkin laskea tehoja.
Vaikka liikunta ei juuri ennen kuukautisia kiinnostaisikaan, kannattaa silti lähteä lempeästi liikkeelle, sillä liikunta voi lievittää PMS-oireita. Mm. avaavat liikkeet lonkille ja lantiolle tekevät hyvää. Ole armollinen itsellesi, suosi kevyttä liikuntaa, josta pidät. Nappaa vaikka ystävä pienelle kävelylenkille tai pyöräile kivoissa maisemissa.
Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään tasapainoa kehossa
Säännöllinen liikunta auttaa koko kierron ajan pitämään yllä hyvinvointia ja tasapainoa kehossa. Kuuntele kehoasi ja päätä sen mukaan liikunnan tehot ja lajivalinnat. Sinä olet oman kehosi asiantuntija. Ja vaikka tässä puhummekin koko ajan liikunnasta, muistathan antaa kehollesi myös riittävän määrän lepoa ja palautumisaikaa. Huolehdi monipuolisesta ja ravitsevasta ruokavaliosta nesteytystä unohtamatta. Tämä kaikki vaikuttaa kuukautiskiertoon.
Jos sinulla ei ole kuukautisia, saatat silti aistia kehossasi kierron vaiheita. Tunnustele oloasi ja tutki löydätkö kaavaa inspiroitumisen ja asioihin tarttumisen sekä itsetutkiskelun ja vetäytymisen vaihtelusta. Voit myös kokeilla liikkua kuun kierron mukaan. Kuukautiskierto on yleensä lähes tulkoon yhä pitkä kuin yksi kuun kierros. Tiiviissä yhteydessä luontoon elävien alkuperäiskansojen naisten kuukautiskierron on kerrottu mukautuvan kuun kiertoon niin, että kuukautisvuoto asettuu yleensä uuden kuun ja ovulaatio täydenkuun aikaan.
Muistetaan oma yksilöllisyytemme ja oma ainutkertainen kehomme
Koska olemme kaikki ihmisiä, meitä ei saa ujutettua samaan laatikkoon samoina päivinä. Jokainen nainen on yksilö, jolla on oma uniikki keho ja kierto, jokaisella kierto on oman pituisensa, ja jokainen kokee kuukautiskiertonsa vaiheet ja vaikutuksen omalla tavallaan. Siksi on hyvä muistaa, että ei kannata vertailla itseään toisiin, vaan kuunnella vain ja ainoastaan sitä omaa rakasta kehoa.
Kehonhuollon kirjasto on täynnä erilaisia liikunta- ja rauhoittumisharjoituksia, kokeilemalla löydät itsellesi sopivat vaihtoehdot kierron eri vaiheisiin. Lue lisää kirjastosta ja tutustu erilaisten tuntien valikoimaan tästä. Muista hyödyntää maksuton kokeilujakso.
Muokkaatko liikuntasuunnitelmiasi oman kuukautiskiertosi mukaan? Missä kohtaa kiertoa tunnet kaipaavasi lepoa ja lempeää liikettä, missä pistät tehot täysille?