Tämän artikkelin terveellisisten tapojen juurruttamisen vinkeistä iso osa on peräisin Katja Kestiltä ja Helena Örmarkilta, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä ravintovalmennuksen parissa.
1. Valitse tietoisesti ajatuksesi
Kysy itseltäsi haluatko oppia terveelliset tavat ja voida entistä paremmin? Jos vastaus on kyllä, tee päätös ja tee se uudestaan jokaisena päivänä. Olet sen arvoinen. Kaikki alkaa siitä. Joka päivä. Et voi perustaa terveellisiä ja hyviä elintapoja kenenkään muun oletetuille toiveille tai ulkonäköpaineille. Jos ajattelet olevasi arvokas ja hyväksytty vasta, kun olet jotain, motivaatiosi ei rakennu oikeille palikoille.
Kun uskot olevasi hyvinvoinnin arvoinen, kaikki pienet teot joita teet itsesi eteen tuntuvat jo tehdessä hyvältä. Kun motivaatiosi rakentuu sisältä käsin, jo itse matka on tyydyttävää, eikä pelkästään perille pääsy.
Kun huomaat iloita hyvinvointiisi käytetystä ajasta (sen sijaan, että ajattelisit sen olevan itsekästä tai muilta pois), ilo ruokkii motivaatiotasi ja positiivinen ”noidankehä” on käynnissä. Tämä myönteinen toimintaketju saa lisää polttoainetta tuloksista: paremmasta hyvinvoinnista. Kun vielä tietoisesti muistat kiittää ja taputtaa itseäsi olalle, olet jo käytännössä onnistunut.
VAROITUS! Tämä on yksinkertaista ja helppoa, mutta tulet kohtaamaan vastaväitteitä! Tästä lisää kohdassa 3!
Saman päätöksen tekeminen päivittäin opettaa sinut hiljalleen uusiin tapoihin. Kun uudet tavat toistuvat 2-3 kk, ne asettuvat selkärankaan ja niistä tulee automaattisia rutiineja, jolloin et joudu enää ponnistelemaan niiden eteen.
Uskotko, että voit todellakin valita ajatuksesi tietoisesti? Jos et, niin mitä jos opettelisit suuntaamaan päivittäiset noin 50 000 ajatustasi rakentavasti. Et ole ajatustesi uhri, vaan voit todellakin valita! Ne ajatukset mihin keskityt alkavat kasvaa elämässäsi toiminnaksi ja ne, mitä et ruoki, kokevat nälkäkuoleman. Keskity siis ajattelemaan, että onnistut ja vältä pessimistisiä ja turhan kriittisiä ajatuksia.
Kertauksena: Huolehdi siis positiivisesta polttoaineesta! Tee päätös joka päivä rakastaa itseäsi ja suoda itsellesi hyvää.
2. Pienet tavoitteet muodostavat terveelliset tavat
Kun haluat lisätä hyvinvointia ja oppia terveelliset tavat, on tärkeää asettaa ”tietokoneeseen” selkeä ja realistinen ohjelmointi. Jos yrität uudelleenohjelmoida kaikkia kehosi ja kiintolevysi toimintoja kerralla, kompastuminen ja kaatuminen on lähes taattua. Kun mietit, mistä lähtisit liikkeelle, valitse aluksi yksi tapa, joka tulee olemaan sinulle helppo ottaa haltuun. Kun saat itseluottamusta terveellisempien tapojen oppimisessa, siirry vasta sitten sinulle haastavampiin tavoitteisiin.
Hyvän tavoitteen tunnistat siiitä, että se on lähtöisin omasta motivaatiostasi. Tavoite on myös palasteltu riittävän pieniin ja konkreettisiin käytäntöön suuntautuviin toimiin. Jos tavoite on suunnattu pelkkään lopputulokseen ja liian pitkän ajan päähän päähän, saattaa motivaatio sammua helpommin. Omaa tavoitettasi voit myös visualisoida erillaisin työkaluin.
Kertauksena: Aseta pieniä, konkreettisia ja mitattavissa olevia toimintaan suuntaavia tavoitteita yksi kerrallaan. Lopulta ne johtavat suurempaan muutokseen.
3. Varaudu esteisiin (ennalta)
Olen valmis lyömään vetoa, että tulet kasvokkain sisältäsi kumpuavan muutosvastarinnan kanssa.
Millainen olet? Millaisia uskomuksia sinulla on? Vaarallisimpia esteitä ovat sisäiset pelkosi, käsityksesi ja ”totuutesi” itsestäsi. Joskus se, että pidämme yllä huonoa vointiamme, voi luoda turvallisen ”tekosyyn” olla toteuttamatta omia syvimpiä haaveita. Niin omituiselta kuin tämä kuulostaakin: elämä hyvinvoivempana voi todellakin pelottaa! Jos olet energinen ja voit hyvin, mitä se mahdollistaa sinulle ja nouseeko tästä jotain pelkoja?
Millainen olet, kun voit paremmin? Mitä se herättää lähimmissä ihmisissä tai tuttavissa? Ovatko uudenlaiset elintavat ja parempi energiataso ja terveys sinulle sallittua? Menetätkö turvallisen tekosyyn tai pakopaikan, jos tunkkainen olo vähenee? Äärimmillään huonovointisuus voi olla jopa keino rankaista itseä ja kokea sitä kautta olevansa hyväksytympi kun kärsii rangaistusta. Itsesabotaasista lisää aiemmassa artikkelissa.
Huomioi esteiden osalta myös omat ympäristön karikot. Mitkä ovat ne arjen tilanteet, joissa helposti ajaudut valitsemaan terveellisen tavan sijaan kyseenalaisemman vaihtoehdon?
Jos et voi pitää kehonhuollonvälineitä esillä sen takia, että koirasi järsii maton tai tuplapallon, mieti voitko laittaa välineet esille sellaiseen huoneeseen, jonka ovi voi olla kiinni silloin, kun et ole katsomassa välineiden perään. Jos kehonhuollon sijaan istut jatkuvasti puhelin kädessä, ala käyttämään taskuttomia vaatteita ja säilytä puhelinta aina tietyssä paikassa sen sijaan, että kantaisit sitä pitkin päivää mukanasi.
Jos puolestaan kahvikuppi on sellainen asia, minkä kanssa on joka kerta syötävä pullaa tai puolikas fazerin sininen, mieti voitko vaihtaa kahvin teehen? Ehkä pitäytyä kahvissa, mutta korvata pulla tai suklaa paremmalla vaihtoehdolla, kuten palalla tosi tummaa suklaata tai terveellisemmällä välipalapatukalla (enkä nyt välttämättä puhu teollisista makeutusaineita sisältävistä proteiinipatukoista).
4. Tiedosta: Mikä ja kuka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi?
Jos tavoitteesi kohdistuvat terveellisempään syömiseen, on hyvä istua alas ja miettiä viikon kauppalista sen mukaan, mitä aiot syödä. Mikäli haluat varmistaa rauhallisen kehonhuoltohetken itsellesi, on tärkeää laittaa ajat perheen yhteiseen kalenteriin (varsinkin ruuhkavuosien keskellä) ja keskustella siitä, kuka pitää lapset tai koirat sen aikaa pois jaloista. Terveellisten tapojen oppimisessa sinne tänne säntäilyn sijaan suunnitelmallisuuden oppiminen voi olla ensimmäinen tavoite!
Jos inhoat ruuanlaittoa ja syöt sen takia mitä sattuu, mieti mikä voisi tehdä ruuanlaitosta mukavampaa! Ajankäytön valmentaja ja ammattijärjestäjä, Helena Örmark vinkkaasivat omalla uudenvuoden luennollaan, että voit tehdä ruuanlaitosta hemmotteluhetken itsellesi, kun kuuntelet samalla lempimusiikkiasi. Jos olet suorittajatyyppiä, voit samalla kuunnella verkkokursseja. Jos muu perhe häiriintyy – käytä kuulokkeita!
Mitä konkreettista sinun on pyydettävä perheeltäsi, jotta voit onnistua? Jos esimerkiksi haluat välttää liiallista herkkuja ja makeisia, voiko kotiväki tukea sinua niin, että he eivät syö herkkuja, kun olet kotona. Vaikkapa keskittävät herkuttelun työpaikalle.
Kotiväen konkreettisen tuen lisäksi sinun on hyvä miettiä, kuka muu auttaa sinua tavoitteessasi! Kenelle voit laittaa viestiä, kun et jaksa lähteä ulos? Kuka voisi liittyä seuraasi tai tsempata sinua? Jos et jostain syystä halua ammattivalmentajan apua, muista, että uusien tapojen opettelu on helpointa ryhmässä. Etsi tai perusta fb-ryhmä, joka tukee tavoitettasi. Vielä parempi vaihtoehto onnistumisen kannalta on osallistua valmennukseen, jossa muilla osallistujilla on samat tavoitteet.
Jos paikkakunnaltasi ei löydy sopivaa ryhmää, verkkovalmennus voi olla jopa parempi vaihtoehto. Monet valmennuksista pitävät sisällään valmentajien tarkkaan mietittyjen tutkittuihin vaikutuksiin perustavien harjoitteiden lisäksi mahdollisuuden keskustelemaan muiden osallistujien kanssa.
Kipeää ja jumissa olevaa kehoa tulee arvostaa, sen sijaan, että ummistaisi korvansa kehon viesteiltä.
Ohjaamillani kehonhuollon tunneilla korostetaan tekemisen laatua määrän sijaan. Liikkuvuusharjoittelussa 95 % ajasta lempeys on se, mikä on oikeasti tehokasta. Kun annamme hoivaa kehollemme piiskan ja puskemisen sijaan, lihakset ja lihaskalvot antavat huomattavasti paremmin periksi.
Tutustu tästä laajaan ja monipuoliseen Keho on koti – Kehonhuollon kirjastoon.
Säännöllinen kehonhuolto tuo sinulle helpotusta jumeihin ja vapaamman olon.
Lue lisää esittelysivulta ja ota äkkilähtö matkalle omaan kehoon!
Artikkelikuva: Riccardo Mion / Unsplash
Kiitos Maria! Onnea ja iloa tulevaan vuoteen!
Kiitos myös Joulukalenterista! Jonain päivänä jäi ”luukku” avaamatta, mutta seuraavana päivänä tein sitten rästit pois.
Osa kalenterin liikkeista tuli mukaan mun aamujumppaan – kyllä, edelleen herätän itseni aamujumpalla venyttelyineen.
Oikein hyvää Uutta Vuotta sinulle ja perheellesi!
T. Eija
Kiitos Eija! Vuosi on alkanut mitä mainioimmassa meiningeissä. Iso osa ajasta pulkkamäessä lasten kanssa 🥳. Ihana kuulla, että edelleen pidät hyvää huolta kehostasi !