Näin ankkuroit itsesi terveellisempiin tapoihin? 4 askelta varmaan onnistumiseen

terveelliset tavat oppii näillä neljällä askeleella

[Maksuton webinaaritallenne artikkelin lopussa]

Näistä terveellisisten tapojen juurruttamisen vinkeistä suurin osa on peräisin Katja Kestiltä ja Helena Örmarkilta, joiden kanssa teen ammatillista yhteistyötä. Katso artikkelin lopusta webinaaritallenne, joka on tämän kumppanuusyhteistyömme myötä nähtävillä sinulle.

1. Valitse tietoisesti ajatuksesi 

Kysy itseltäsi haluatko oppia terveelliset tavat ja voida entistä paremmin? Jos vastaus on kyllä, tee päätös ja tee se uudestaan jokaisena päivänä. Olet sen arvoinen. Kaikki alkaa tästä. Joka päivä. Et voi perustaa terveellisiä ja hyviä elintapoja kenenkään muun oletetuille toiveille tai ulkonäköpaineille. Jos ajattelet olevasi arvokas ja hyväksytty vasta, kun olet jotain, motivaatiosi ei rakennu oikeille palikoille. 

Kun uskot olevasi hyvinvoinnin arvoinen, kaikki pienet teot joita teet itsesi eteen tuntuvat jo tehdessä hyvältä. Kun motivaatiosi rakentuu sisältä käsin, jo itse matka on tyydyttävää, eikä pelkästään perille pääsy. 

Kun huomaat iloita hyvinvointiisi käytetystä ajasta (sen sijaan, että ajattelisit sen olevan itsekästä tai muilta pois), ilo ruokkii motivaatiotasi ja positiivinen ”noidankehä” on käynnissä. Tämä myönteinen toimintaketju saa lisää polttoainetta tuloksista: paremmasta hyvinvoinnista. Kun vielä tietoisesti muistat kiittää ja taputtaa itseäsi olalle, olet jo käytännössä onnistunut.

VAROITUS! Tämä on yksinkertaista ja helppoa, mutta tulet kohtaamaan vastaväitteitä! Tästä lisää kohdassa 3!

Saman päätöksen tekeminen päivittäin opettaa sinut hiljalleen uusiin tapoihin. Kun uudet tavat toistuvat 2-3 kk, ne asettuvat selkärankaan ja niistä tulee automaattisia rutiineja, jolloin et joudu enää ponnistelemaan niiden eteen.  

Uskotko, että voit todellakin valita ajatuksesi tietoisesti? Jos et, niin mitä jos opettelisit suuntaamaan päivittäiset noin 50 000 ajatustasi rakentavasti. Et ole ajatustesi uhri, vaan voit todellakin valita! Ne ajatukset mihin keskityt alkavat kasvaa elämässäsi toiminnaksi ja ne, mitä et ruoki, kokevat nälkäkuoleman. Keskity siis ajattelemaan, että onnistut ja vältä pessimistisiä ja turhan kriittisiä ajatuksia.

Kertauksena: Huolehdi siis positiivisesta polttoaineesta! Tee päätös joka päivä rakastaa itseäsi ja suoda itsellesi hyvää. 

2. Pienet tavoitteet muodostavat terveelliset tavat

Kun haluat lisätä hyvinvointia ja oppia terveelliset tavat, on tärkeää asettaa ”tietokoneeseen” selkeä ja realistinen ohjelmointi. Jos yrität uudelleenohjelmoida kaikkia kehosi ja kiintolevysi toimintoja kerralla, kompastuminen ja kaatuminen on lähes taattua. Kun mietit, mistä lähtisit liikkeelle, valitse aluksi yksi tapa, joka tulee olemaan sinulle helppo ottaa haltuun. Kun saat itseluottamusta terveellisempien tapojen oppimisessa, siirry vasta sitten sinulle haastavampiin tavoitteisiin.

Hyvän tavoitteen tunnistat siiitä, että se on lähtöisin omasta motivaatiostasi. Tavoite on myös palasteltu riittävän pieniin ja konkreettisiin käytäntöön suuntautuviin toimiin. Jos tavoite on suunnattu pelkkään lopputulokseen ja liian pitkän ajan päähän päähän, saattaa motivaatio sammua helpommin. Omaa tavoitettasi voit myös visualisoida erillaisin työkaluin. 

Kertauksena: Aseta pieniä, konkreettisia ja mitattavissa olevia toimintaan suuntaavia tavoitteita yksi kerrallaan. Lopulta ne johtavat suurempaan muutokseen. 

3. Varaudu esteisiin (ennalta) 

Olen valmis lyömään vetoa, että tulet kasvokkain sisältäsi kumpuavan muutosvastarinnan kanssa.  

Millainen olet? Millaisia uskomuksia sinulla on? Vaarallisimpia esteitä ovat sisäiset pelkosi, käsityksesi ja ”totuutesi” itsestäsi. Joskus se, että pidämme yllä huonoa vointiamme, voi luoda turvallisen ”tekosyyn” olla toteuttamatta omia syvimpiä haaveita. Niin omituiselta kuin tämä kuulostaakin: elämä hyvinvoivempana voi todellakin pelottaa! Jos olet energinen ja voit hyvin, mitä se mahdollistaa sinulle ja nouseeko tästä jotain pelkoja?

Millainen olet, kun voit paremmin? Mitä se herättää lähimmissä ihmisissä tai tuttavissa? Ovatko uudenlaiset elintavat ja parempi energiataso ja terveys sinulle sallittua? Menetätkö turvallisen tekosyyn tai pakopaikan, jos tunkkainen olo vähenee? Äärimmillään huonovointisuus voi olla jopa keino rankaista itseä ja kokea sitä kautta olevansa hyväksytympi kun kärsii rangaistusta. Itsesabotaasista lisää aiemmassa artikkelissa.

Huomioi esteiden osalta myös omat ympäristön karikot. Mitkä ovat ne arjen tilanteet, joissa helposti ajaudut valitsemaan terveellisen tavan sijaan kyseenalaisemman vaihtoehdon?

Jos et voi pitää kehonhuollonvälineitä esillä sen takia, että koirasi järsii maton tai tuplapallon, mieti voitko laittaa välineet esille sellaiseen huoneeseen, jonka ovi voi olla kiinni silloin, kun et ole katsomassa välineiden perään. Jos kehonhuollon sijaan istut jatkuvasti puhelin kädessä, ala käyttämään taskuttomia vaatteita ja säilytä puhelinta aina tietyssä paikassa sen sijaan, että kantaisit sitä pitkin päivää mukanasi.

Jos puolestaan kahvikuppi on sellainen asia, minkä kanssa on aina syötävä pullaa tai puolikas fazerin sininen, mieti voitko vaihtaa kahvin teehen? Ehkä pitäytyä kahvissa, mutta korvata pulla tai suklaa paremmalla vaihtoehdolla, kuten palalla tosi tummaa suklaata tai terveellisemmällä välipalapatukalla (enkä nyt välttämättä puhu teollisista makeutusaineita sisältävistä proteiinipatukoista).

4. Tiedosta: Mikä ja kuka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi?

Jos tavoitteesi kohdistuvat terveellisempään syömiseen, on hyvä istua alas ja miettiä viikon kauppalista sen mukaan, mitä aiot syödä. Mikäli haluat varmistaa rauhallisen kehonhuoltohetken itsellesi, on tärkeää laittaa ajat perheen yhteiseen kalenteriin (varsinkin ruuhkavuosien keskellä) ja keskustella siitä, kuka pitää lapset tai koirat sen aikaa pois jaloista. Terveellisten tapojen oppimisessa sinne tänne säntäilyn sijaan suunnitelmallisuuden oppiminen voi olla ensimmäinen tavoite!

Terveelliset tavat saat suunnitelmallisuudella

Jos inhoat ruuanlaittoa ja syöt sen takia mitä sattuu, mieti mikä voisi tehdä ruuanlaitosta mukavampaa! Ajankäytön valmentaja ja ammattijärjestäjä, Helena Örmark vinkkasi luennolla, että voit tehdä ruuanlaitosta hemmotteluhetken itsellesi, kun kuuntelet samalla lempimusiikkiasi. Jos olet suorittajatyyppiä, voit samalla kuunnella verkkokursseja. Jos muu perhe häiriintyy – käytä kuulokkeita! 

Mitä konkreettista sinun on pyydettävä perheeltäsi, jotta voit onnistua? Jos esimerkiksi haluat välttää liiallista herkkuja ja makeisia, voiko kotiväki tukea sinua niin, että he eivät syö herkkuja, kun olet kotona. Vaikkapa keskittävät herkuttelun työpaikalle. 

Kotiväen konkreettisen tuen lisäksi sinun on hyvä miettiä, kuka muu auttaa sinua tavoitteessasi! Kenelle voit laittaa viestiä, kun et jaksa lähteä ulos? Kuka voisi liittyä seuraasi tai tsempata sinua? Jos et jostain syystä halua ammattivalmentajan apua, muista, että uusien tapojen opettelu on helpointa ryhmässä. Etsi tai perusta fb-ryhmä, joka tukee tavoitettasi. Vielä parempi vaihtoehto onnistumisen kannalta on osallistua ryhmävalmennukseen, jossa muilla osallistujilla on samat tavoitteet. 

Jos paikkakunnaltasi ei löydy sopivaa ryhmää, verkkovalmennus voi olla jopa parempi vaihtoehto. Monet valmennuksista pitävät sisällään valmentajien tarkkaan mietittyjen tutkittuihin vaikutuksiin perustavien harjoitteiden lisäksi mahdollisuuden keskustelemaan muiden osallistujien kanssa. Hyvän verkkovalmennuksen tunnusmerkki on se, että valmentajat pyrkivät myös herättämään keskustelua ryhmässä, eikä ryhmämahdollisuus ole vain oman onnensa nojassa oleva foorumi.

Katso tästä artikkelin kirjoittamiseen innostanyt Ryhtiä ruokailuun -valmentajien uudenvuoden luento

Katja Kestin ja Helena Örmarkin Ryhtiä ruokailuun -valmennus on ollut omassa arkiruokailussani valtava resurssi. Tunnustan, että olen saavuttanut Helenan ja Katjan opeilla: pitkäjänteisyydellä, maltillisilla tavoitteilla, suunnitelmallisuudella ja armollisuudella paljon enemmän kuin nuoruudessani toistuneilla rajuilla elämäntapamuutos –pettymyksillä!

Haluatko luoda ruoka-arkesi ympärille yksinkertaiset ja pienet tavat? Jolloin mikään ei enää estä sinua saavuttamasta tavoitettasi?

Helena (ammattijärjestäjä, ajankäytön valmentaja, maatilan emäntä ja aikuisten oppimiseen erikoistunut KM) sekä Katja (lisensioitu ravintovalmentaja ja personal trainer) ovat luoneet valmennuksen, jossa opit keinoja säännöllisen syömisen ja terveellisen ruokasuhteen tukemiseksi.

Antaudu armollisuudelle ja paranna ruokasuhdettasi – Tilaa valmennus tästä

Teen Helenan ja Katjan kanssa kaupallista yhteistyötä ja suosittelen omien vinkkieni ohelle heidän ainutlaatuista ja lempeää Ryhtiä ruokailuun -konseptia.

Jaa artikkeli Facebookissa

PS. Luitko jo nämä terveellisten tapojen opettelua edistävät artikkelit? 

Kumppanuusyhteistyö: Katja Kesti & Helena Örmark, Ryhtia Ruokailuun -valmennus. Tämä artikkeli on kirjoitettu 7.1.2019 ja päivitetty 1.9.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *