Syvävenytystekniikka poikkeaa perinteisestä venyttelystä monellakin tapaa, joten tässä artikkelissa syvävenyttelyyn ohjeita.
Jos yrität oikaista venytyksessä ja vääntää kipua vasten, hermostosi päättää päin vastoin. Se haluaa suojata kudoksiasi nostamalla venytysalueen lihas- ja faskiatonusta. Kun annan syvävenyttelyohjeita ensimmäisenä heitän venytys -sanan romukoppaan. Parempia sanoja ovat esimerkiksi vapautus, rentoutus, pidennys, laajennus tai pehmennys.
Syvävenytyksessä ollaan kohdealueesta riippuen yleensä vähintään 1 minuutti useasti huomattavasti pidempäänkin. Venytyksiä yhdelle lihakselle voi tehdä maksimissaan 2 kertaa viikon aikana.
Syvävenyttely on loistava tapa rentoutua. Venytyksessä ollessa hyödynnetään pidennettyä, huokaavaa ja hellittävää uloshengitystä ja uloshengityksen jälkeistä taukoa. Stressitilanteessa aktivoituvan sympaattisen hermoston vastapari, kehon rauhoittamisesta vastaava parasympaattinen hermosto, aktivoituu uloshengityksellä ja sen jälkeisellä viiveellä. Silloin keho on rennoimmillaan.
Kun kokeilet, miten paljon tämä helppo hengitystekniikka vaikuttaa venytykseen, yllätyt! Voit testata, kuinka pitkään kehollesi on luontevaa pitää levollista taukoa ennen kuin keho itse aloittaa sisäänhengityksen. Huomaat että venytettävä alue rentoutuu tämän tauon aikana todella paljon helpommin. Voit tutustua syvävenyttelyyn myös verkkokurssillani.
Venytyksen jälkeen hermosto ei ole vielä tottunut uuteen asentoon, joten ota sen jälkeen hetki rauhallisesti samaan tapaan kuin hierojalla käynnin jälkeen. Tee venytykset mielummin liian varovaisesti kuin runnomalla. Keho, kuten mielikin, vastustaa kaikkia muutoksia ja pyrkii takaisin tuttuun ja turvalliseen. Ohjaamillani syvävenyttelytunneilla pidetään kunkin venytyksen jälkeen lyhyt kehonkuunteluhetki, jonka aikana tullaan tietoiseksi muutoksista.
Älä tee venytyksiä ollessasi kuumeessa, tai jos muusta syystä epäilet sopiiko venytys sinulle. Jos olet epävarma, voitko tehdä venytystä, kysy ensin fysioterapeutiltasi tai lääkäriltäsi. Livetunneilla ja workshopeissa huomioin erilaiset rajoitteet ja annan vaihtoehtoisia venytysasentoja, jotta kaikille löytyy sopiva tapa. Syvävenyttely, ohjeita noudattaen, sopii lähestulkoon kaikille!
Katso videolta ohje takareisien syvävenytykseen
Alla olevaa venytystä voit soveltaa myös tuolin tai penkin reunalta tehtäväksi.
Onko pitkistä venytyksistä hyötyä ja mikä ero on dynaamisella venytyksillä ja syvävenyttelyllä?
Dynaaminen venyttely perustuu jatkuvaan liikkeeseen, jossa lihaskalvoketjuja liikutellaan vuoroin venytykseen ja suppuun. Liikuttelu parantaa faskiakerrosten nesteytystä ja liikkuvuutta suhteessa toisiinsa. Dynaamisen venyttelyn etu on se, että samalla, kun venyttelet saa kehosi liikehallinnan harjoitusta.
Syvävenyttelyn toimintamekanismi ja tavoite on erilainen. Syvävenyttelyllä vaikutetaan lihaksen lepopituuteen, mutta hermoston kautta. Faskiakudoksellamme on hermoston säätelemä tietty ”jännitystaso”. Puhutaan tonuksesta.
Syvävenyttelyssä ei aktiivisesti venyttämällä ”väännetä” kohdealuetta pidemmäksi, kuten perinteisessä staattisessa venytyttelyssä, vaan oikealla yksinkertaisella hengitystekniikalla rentoutetaan hermostoa päästämän kohdealueen tonus vapaammaksi, jolloin lihas pääsee lepopituuteensa.
Haluatko oppia rentouttamaan ja vapauttamaan ryhtiäsi?
Lue lisää verkkokurssista ja ilmoittaudu nyt -40 % loppuunmyyntihintaan
Tarjous voimassa vain su 22.1. saakka.
Loppuunmyntitarjouksessa olevalla verkkokurssillani opit hyödyntämään hengitystä venytysten tehostamiseen. Valmennus tuo sinulle helpotusta jumeihin ja vapaamman kehon, jonka on rennompi olla ryhdissä. Samalla, kun teet venytyksiä, parasympaattinen hermostosi aktivoituu, jolloin koko kehon stressitasot laskevat <3
Tutustu Syvävenyttelyllä ryhtiä ja rentoutta -kurssiin, jossa saat video-ohjeet 23 syvävenytykseeen ja 15 valmiiksi koottua esimerkkiohjelmaa! Paljon kiitetty verkkokurssini uudistuu. Videot ovat sisällöltään täyttä laatua. Osa videoista on kuitenkin kuvattu ennen kuin uusin kuvauskalustoani, joten kuvaan niistä myöhemmin uudet versiot. Sen jälkeen kurssin materiaalit tulevat sisältymään Kehonhuollon kirjastoon.
Tämä on viimeinen kampanja, jossa myyn kurssia erikseen ilman kirjaston jäsenyyttä. Kun lähdet mukaan nyt, saat materiaalit pysyvästi käyttöösi.
Jos haluat viimeinkin innostua ja onnistua kireyksien karkotuksessa, tule mukaan kurssille!
”Itselleni on helpompi seurata kuvallista ohjausta verrattuna pelkkään tekstipohjaiseen ohjaukseen. Olen liikunnan suurkuluttaja, nyt on yhdessä paketissa kaiken kattava venyttelyopas! Olen todella tyytyväinen siihen että satuin näkemään tämän tarjouksen ja tartuin siihen! Iso kiitos ❤ ” -Airi
”Kurssin syvävenytykset ovat vähentäneet kipujani. Nyt tiedän miten hellittää kipuja ja tehostaa hengityksellä venytyksiä. Palautuminen ja liikkuvuus paranevat. Ohjaajalla rauhallinen selkeä esitystapa.” -Gitte
”Jos kärsit minun laillani stressihartioista tai selkäkivuista, rintarangan ongelmista – tämä kurssi oli erittäin antoisa! Sain apua kipuihin ja muistutuksen kehonhuollon tärkeydestä. Erittäin hyvä ja selkeä kurssi. Hyvin havainnollistuksin myös minä osasin.” -Johanna Pakarinen
Loppuunmyynti on vielä käynnissä – Ilmoittaudu nyt nyt!
Lue myös:
Oletko tottunut olemaan jumissa? Näin voit oppia arvostamaan kehoasi enemmän
Mitä syvävenyttely on ja mitä voit sillä saavuttaa? Artikkelista näet, miltä Niinan ja Paulan hartiat näyttävät syvävenytyksen jälkeen.
Artikkeli julkaistu 4/2018. Muokattu 29.12.2020
Artikkelikuva: Minna Hämäläinen /Unsplash