Mitä syvävenyttely on ja mitä voit sillä saavuttaa?

mitä syvävenyttely ohjeita on

Syvävenyttely on tehokas tapa muokata kehon asentoa ja päästä eroon ylimääräisistä kireyksistä. Jos jumit ovat kroonistuneet ja halutaan nopeaa helpotusta, syvävenyttely puolustaa hyvin paikkaansa. Syvävenyttelytuntien ohjaaminen on ollut osa arkeani yli kymmenen vuotta ja oma venyttely sitäkin pidempään. Ennen syvävenyttelytekniikoiden opiskelua, kuvittelin että kehon asentoon on lähes mahdoton vaikuttaa.

Syvävenyttelyn ansiosta olen nähnyt monen notkoselän suoristuvan, omani mukaan lukien. Pysyviin tuloksiin tarvitaan toki toistoja, mutta jo ensimmäisellä kerralla voi yleensä havaita merkittäviä lupauksia siitä, mikä on omalle keholle mahdollista myös pidemmällä aikavälillä.

Kenelle syvävenyttely sopii?

Fibromyalgiaa sairastava ja nivelrikosta kärsivä pitkäaikainen asiakkaani, Sisko, on saanut kipuihinsa paljon helpotusta. Syvävenytyshetkien jälkeen nukuttaa paremmin ja kehossa on rento olo. Perinteisen jumpan jälkeen hänen olonsa on ollut monesti kireämpi. Syvävenyttely on ollut merkittävä tekijä Siskon työssäjaksamisessa ja sen avulla on saatu myös ryhtiä oikenemaan.

Syvävenyttelytunneilla ja työpajoissa käy myös monta itseään jäykäksi kuvaavaa aktiiviliikkujaa. He ovat ymmärtäneet palautumisen merkityksen ja löytäneet uudenlaisen suhteen oman kehonsa huoltamiseen. Asiakkaat taustasta riippumatta ovat saaneet venytyksillä hyviä tuloksia. Kireä olo on helpottanut, ryhti on parantunut ja hengitys vapautunut. Juoksua ja suunnistusta harrastava asiakas päässyt eroon juostessa ilmenevästä selän jäykistymisestä.

Mitä syvävenyttely voi saada aikaan?

  • Kun kehosi antaa periksi ja vapautuu paremmalle ryhdille, hämmästyt miten paljon aiemmin jännityksiin ja kiristyksiin uponnutta energiaa jää muuhun!
  • Jaksamisesi parantuu, kun opit säätelemään vireystilaasi ja ohjaamaan kehon palautumaan silloin, kun stressitasot uhkaavat nousta.
  • Kun kehosi palikat ovat päällekäin, olemuksesi on reipas ja kutsuva ja koet itsekin olosi varmemmaksi.
  • Pidempi ryhti keskivartalon alueella pitää huolen siitä, että vaatteet istuvat paremmin ja näytät hoikemmalta.
  • Kun pääset eroon kirstyksistä ja kolotuksista, olosi on kaikin puolin parempi ja voit keskittyä sinulle tärkeisiin asioihin.
  • Kun opit, miten helppoa ryhtiin on vaikuttaa, kehonhuolto muuttuu iloksi pakon sijaan. Löydät paremmin aikaa itsestä huolehtimiseen ja myös lähipiiri kiittää, kun voit hyvin.
Syvävenyttely on hyvä tapa vaikuttaa ryhtiin
Niina on aktiiviliikkuja ja liikunnan opettaja, joka käy viikottain venyttelemässä ja huoltamassa kehoaan syvävenyttelytunnilla. Tässä kuvassa on venytetty toisen puolen rintalihas. Hartian ryhti on muuttunut. Vasemman peukalon linjasta voit havaita, kuinka käsi on suorassa vartalon sivulla. Oikea (venyttämätön puoli) puolestaan näyttää siltä, että kämmen on hieman kiertynyt eteenpäin, mikä on merkki siitä, että hartia on hieman kääntynyt eteen.

Näissä kuvissa on tehty rintalihasvenytys vasta yhdelle puolelle. Huomaatko eron käden linjauksessa? Toinen hartia pääsee laskemaan omalle paikalleen, jolloin koko koko käden asento muuttuu. Venytyksen jälkeen käden paino on vartalon sivulla, eikä se rasita selkää vetämällä ryhtiä kumaraan.

Syvävenyttely vaikuttaa mm. hartian asentoon
Paulan kuvassa on nähtävissä oikean puolen kädessä ja hartiassa sama, kuin Niinalla. Oikea (venytetty) hartia on nyt paikallaan ja käden paino ei vedä ryhtiä etukumaraan. Tässä Paulan mietteitä syvävenyttelyhetkistä: ”Toimistotyö ja raskas liikunta saivat kropan todella jumiin ja itse venyttelemällä ei tilannetta saanut juuri helpotettua. Marian tunneilla sai kuitenkin monipuolisen kattauksen erilaisia venytyksiä sekä työskentelyohjeita kehon vapauttamiseksi, ja huomasin, miten pienellä saa monesti paljon hyvää aikaan! Ja kun tietää ja ymmärtää, miten kannattaa kroppaa työstää, ovat kehonhuoltohetket myös hyvin tehokkaita! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! <3”

Syvävenyttely on yhdistelmä rentoutumista, kehonhuoltoa, kehotietoisuuden ja läsnäolon taidon kehittämistä sekä mitä parhain väline siihen, että keho tuntuu kodille!

Haluaisitko sukeltaa syvävenyttelyn maailmaan syvällisemmin?

Lue lisää verkkokurssistani, jossa saat perusteelliset video-ohjeet 23 syvävenytykseeen ja 15 valmiiksi koottua esimerkkiohjelmaa. Tässä valmennuksessa voit saada merkittävää helpotusta jumeihin ja kiristyksiin.

Miltä nämä verkkokurssin palautteet sinusta kuulostavat?

”Kannattaa ehdottomasti osallistua jos haluat olla notkeampi, mutta et tiedä miten sen tekisi ilman kipua. Näitä venytyksiä oli mukava tehdä ja tuloksia tuli jo yhden venytyskerran jälkeen! Ohjaaja on todella osaava ja venytysohjeet yksityiskohtaisia. Venyttelyvideoiden parissa vietetty aika on kuin olisit rentouttavalla, ohjatulla venyttelytunnilla omassa olohuoneessasi. Todella lämmin suositus!”

”Syvävenytykset ovat tulleet osaksi arkipäivääni. Hengitystekniikan yhdistäminen venytyksiin tehoaa ja hengitykseen tulee kiinnitettyä muutenkin enemmän huomiota. Opiskelen parhaillaan hierojaksi ja olen jo pystynyt antamaan hyviä, tehoavia venytysohjeita asiakkailleni ja opiskelutovereilleni. Todellakin kannattaa osallistua.”

 Lue lisää kurssin esittelysivulta ja aloita vaikka heti!

Lue myös:

Oletko tottunut olemaan jumissa? Näin voit oppia arvostamaan kehoasi enemmän

Julkaistu: 4/2018. Artikkelia muokattu 30.3.2019

Artikkelikuva: Jacob Postuma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *