Uskallatko menestyä? Maailma janoaa parasta sinua!

Oletko ollut siinä tilanteessa, että toinen henkilö katsoo omaa toimintaasi sivusta ja vetää siitä mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Aina päätelmät eivät osu oikeaan, mutta parhaimmillaan ne avaavat silmäsi näkemään oman vahvuutesi! Näin kävi minulle, kun Keurusselän Nuorkauppakamarin Anu Huhtala laittoi viestin, jossa teki tunnustuksen, että on ilmiantanut minut Vuoden Nuori Menestyjä -kilpailuun.

Vuoden Nuori Menestyjä on maailmalla arvostettu kilpailu, jonka kansainvälinen nimi on JCI Ten Outstanding Young Persons of The World. Suomessa kilpailua on toteutettu vuodesta 1990 lähtien. Anu kertoi tunnustuksessaan, että nyt on käynyt niin, että hänen ilmiantonsa perusteella olen edennyt karsinnassa Länsi-Suomen aluefinaaliin, ja hän tarvitsee jatkoa varten suostumukseni ja lisätietoja urani vaiheista.

Kilpailua varten pääsin myös valokuvaukseen vuoden valokuvaajana palkitun Marko Marinin kanssa. Kiitos Markolle upeasta asennekuvasta! Aluefinaalista etenee kansalliseen finaaliin 3 eniten yleisöääniä saanutta ehdokasta.

Onko menestys noloa vai hienoa?

Maria Svan MBody
Kuva: Marko Marin Photography

Menestystä on totuttu mittaamaan taloudellisella menestyksellä. Sillä mittapuulla en ainakaan vielä nousisi parrasvaloihin. Mikä ihme sai Anun tekemään ilmiannon. Itse olen usein nähnyt toimintani monen alan välillä pomppimisena, ja joskus se on tuonut paljon riittämättömyyden tunnetta. Samalla kun olen ollut luomassa kahta eri verkkobrändiä, olen halunnut kehittyä myös sopraanona, rakentaa taloa ja viettää aikaa perheeni kanssa.

Kilpailuun päätyminen on pakottanut minut jälleen muutaman perushaasteeni äärelle. Jotta voisin pärjätä kilpailussa, minun on kerrottava äänestysmahdollisuudesta. Joku voi pitää sitä tyrkkynä tai pyrkyryytenä, ja mielessä kaikuu myös lapsena menestyjistä kuulemani arvostelut: Mikähän tuokin luulee olevansa!

Haastavimpia asioita kasvupolullani on aina ollut se, että onnistumiset ja saavutukset ovat hieman hävettäneet. Taustalla on ollut huoli siitä, että jos minä menestyn, se on jotenkin toisilta pois. Sehän ei ole tietenkään totta. Parhaimmillaanhan joku muukin voi uskaltaa heittäytyä toteuttamaan parhainta mahdollista itseään seuraamalla esimerkkiä.

Marian uran vaiheet ulkopuolisen silmin

Tällä hetkellä ehdokas toimii yrittäjänä hyödyntäen luovasti aiempaa koulutustaan kulttuuri- hyvinvointialalla. Yritys näkyy vahvasti verkossa kahden eri brändin kautta. Lisäksi taiteellinen toiminta kuuluu edelleen aktiivisesti yrityksen ydintoimintaan. 

  • MBody.info -sivusto ammentaa laulajan ja tanssiliiketerapeutin kehotietoisuutta tavallisten ihmisten arkeen kehonhuollon valmennuksen myötä. Äkkiseltään sivusto näyttää kehonhuollon sivustolle, mutta kun lukee tarkemmin, huomaa että päätavoitteena on opettaa ihmisiä asettumaan omaan kehoonsa, arvostamaan sisäistä ääntään ja johtamaan itseään kohti omia haaveitaan. Sivuston lisäksi MBodyn toimintaan kuuluu workshop-kiertueita ympäri Suomen ja viikkotunteja paikallisesti. Marialle on tärkeää tuoda palveluita erityisesti pienten paikkakuntien ja kylien ihmisille. MBody työllistää myös toista alkavaa yrittäjää, jolle Maria on alkanut siirtämään tiettyjä tehtäviä, jotta voi itse keskittyä paremmin yrityksen vision eteenpäin viemiseen. 
  • Aanikurssit.fi -sivusto on vuosi sitten perustettu Suomen ensimmäinen äänenkäytön verkkovalmennussivusto. Sivustolla on yhdistetty kahden äänivalmentajan ydinosaaminen (Maria Svan ja Liisi Pettersson). Kantavana teemana on, että äänioikeus kuuluu kaikille ja oman karismansa voi vapauttaa. Äänikurssien opissa on ollut jo yli 3000 ammattilaista, jotka haluavat vapauttaa puheääntään ja ilmaisuaan ja kehittyä vaikuttajina. Tavoitteena on jatkossa tarjota tätä uniikkia näkökulmaa äänivalmennukseen myös kansainvälisesti. 
  • Maria Svan on monipuolinen laulaja, jonka erityisosaamista on vahva ja kokonaisvaltainen eläytyminen. Tulkinnan lähtökohtana on omien kehon ja mielen liikkeiden syvällinen tutkiminen ja rohkeus kokea tunteet joka solulla. Musiikin lajeista voit kuulla hänen laulamanaan mm. oopera-aarioita, laulelmia, Liediä sekä jazz- ja latinmusiikkia. Maria kaivaa viipymättä esiin myös huilunsa tai pianistipuolensa, kun jollain on tarve säestykseen tai bändin vahvistukseksi.Sopraano, Maria Svan, on opiskellut laulua mm. Pohjois-Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Sirkka Haaviston oppilaana Centria ammattikorkeakoulussa ja Turkka Mannisen johdolla Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Musiikkipedagogi AMK -opintojen (2007) lisäksi Maria on valmistunut Jyväskylän yliopiston musiikin laitokselta filosofian maisteriksi vuonna 2011. Viime vuosina hän on kehittänyt ääntään Margareta Haverinen Brandtin (artikkelin kansikuvassa) ja Jaakko Ryhäsen opissa sekä opiskellut psykoterapeuttista keho- ja liiketyöskentelyä syventääkseen taiteilijuuttaan ja ilmaisuaan.Svan on ollut mukana monissa näyttämöproduktioissa ja konsertoinut paljon niin Suomessa kuin ulkomailla. Lisäksi hän on kantaesittänyt ja levyttänyt laulelmamusiikkia sekä laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuoron ensimmäistä sopraanoa. Viimeisimmässä näyttämöproduktiossa, Kitusuon Sofia –oopperassa Mänttä-Vilppulan taidekaupungissa, Maria lauloi Sofian sisaren, Miina Kitusen sekä Orenburgilaisen lintusopraanon roolit. Hän toimi teoksessa myös apulaisohjaajana.

Maria on toiminut aiemmin kansalaisopiston virkaopettajana tuoden paljon toimintaa hoivalaitoksiin ja palvelukoteihin, koska kulttuuri kuuluu kaikille. Marian vastuualueena oli oman opetuksen lisäksi koko musiikin ainekokonaisuuden suunnittelu sekä tuntiopettajien rekrytointi ja ohjaus. 

Virkaopettajuuden ja yrittäjyyden välissä Maria heittäytyi freelanceriksi saadakseen lisää vapautta toteuttaa taiteellisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiään. Tämä mahdollistui kun Maria liittyi kulttuuri- ja mediaosuuskuntaan sekä kiersi tuntiopettajana Ylä-Pirkanmaan ja Keski-Suomen pikkukunnissa ja kylissä. 

Kulttuuri ja luova elämänasenne on ollut läsnä aina kaikissa Marian vaiheissa. Yrittäjyyskasvu alkoi maatilan töissä Pylkönmäen Pajumäellä maanviljelijäisän apuna. Kanttorina työuransa tehnyt Yhdysvalloista Suomeen muuttanut musiikkitieteilijä-äiti, antoi esimerkin oman paikkansa ja juttunsa löytämiseen kannustaessaan pienen kunnan asukkaita karaokebaarista kirkkokuoroon.

Jo peruskoulun päättyessä, Maria palkittiin yritysidea-stipendillä. Nuori Maria toimi useasti kanttorin sijaisena ja myös rippikouluopettajana. Kaustisen musiikkilukio tarjosi 16-vuotiaalle laulajalle hedelmällisen ja innostavan maaperän ponnistaa uralla eteenpäin.

Matkalla kohdatut kipupisteet ja niiden kautta kasvaminen

  • “Poukkoilu”

Renessanssi-ihmisen kiinnostus kaikkeen ja kaikkiin luo välillä tunteen sinne tänne säntäilystä. Todellisuudessa jälkikäteen katsottuna kaikki eri alojen koulutukset ja tutkimukset ovat olleet osa samaa johdatuksen polkua kohti omannäköisen uran ja asioiden uudella tavalla yhdistämisen polkua. 

  • Keholliset haasteet

Lauluopintojen aikana Maria törmäsi suuriin haasteisiin yliliikkuvan kudostyyppinsä vuoksi. Hypermobiili keho tuottaa normaalia kovemman lihaskuormituksen ja kroonisia kipuja. Elastisuuden ja vapaasti virtaavan hengityksen löytäminen ei ole itsestään selvää silloin, kun pelkkä pystyssä pysyminen vaatii ponnisteluja. Periksiantamaton asenne ja loputon uteliaisuus ihmisen kehomieltä kohtaan on johdattanut laulajan tutkimaan kehollista olemista maailmassa ja opettanut että aina on mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Marialle on esimerkiksi tehty 5-6 vuoden purennankorjaus- ja leukakirurgiasuunnitelma. Hän kuitenkin on onnistunut välttämään leikkauksen kehittämillään kehonhuollon menetelmillä, joita hän nyt jakaa myös muille.

  • Suorittamisesta ja ylitunnollisuudesta vapautuminen

Kun on vahva usko siihen, että elämä kantaa ja tukea ja onnistumisia tulee, saattaa kääntöpuolena olla aina suurempien tavoitteiden vaatimus itseä kohtaan. Itsensä ylittämisestä tulee arkea ja omasta jaksamisesta huolehtiminen korostuu. 7,5 vuoden omakohtainen psykoterapia (pitäen sisällään sekä henkilökohtaista että koulutukseen kuuluvaa koulutusterapiaa) on vienyt Marian katsomaan suorittamista ja toisten auttamista uudesta näkökulmasta. Maailmankuva joka perustuu siihen, että kukaan ei pärjää ilman minua, on äärimmäisen itsekäs ja suureellinen. Aito auttava kohtaaminen edellyttää, että ihminen on auttaessaan läsnä myös itselleen uhrautumatta. 

  • Yrittämisen haasteet haja-asutusalueella

Ulospäin saattaisi vaikuttaa haasteelta työllistää itsensä klassisena laulajana Kuoreveden Kolonkulmalla. Marialle on kasvuympäristöstään johtuen ollut itsestään selvää kantaa vastuuta omasta ja perheen toimeentulosta ja löytää siihen avautuvat väylät. Työllistäessään itsensä, hän on onnistunut ammentamaan monipuolista kulttuurikoulutustaan luodakseen jotain uutta niin paikallisten ihmisten kuin internetin välityksellä laajemman yleisön saataville ja mahdaltanut osaltaan liikunnan ja kulttuurin välisiä raja-aitoja.

  • Kahden yrittäjän perhearjen yhteensovittaminen

Yhteiskuntaan vaikuttaminen alkaa läsnäolosta oman perheen ja jälkikasvun kanssa. Menestyvillä yrittäjillä on riskinä se, että kodin ulkopuolella jaksetaan tsempata ja paineet purkautuvat helposti kotona. Maria on kuitenkin huomannut, että omien arvojen mukaan eläminen myös kotona on edellytyksenä sille, että voi toimia esimerkkinä. Läsnäolon ja rauhan on oltava aidosti olemassa, jotta voi viedä sen myös töihin ja asiakkaille.

Mitä poikkeuksellista on Marian tavassa tehdä työtä?

Maria on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt opiskella ja tehdä valtavasti erilaisia asioita. Hän on mm. laulaja, laulupedagogi, musiikin opettaja, tanssi-liiketerapeutti, kehonhuollon ja terveysliikunnan ohjaaja. Hän tekee työtä ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin eteen. Maria on äärimmäisen kannustava ja positiivinen ohjaaja. Hänen läsnäolonsa kohtaamisissa on omaa luokkaansa. Hän ottaa itsenäisesti vastuun omasta kehityksestään. Hänen oma tarinansa on huikea kasvutarina, josta hän ammentaa myös oppeja, yhdistää omakohtaiset kokemukset ja haasteet eri opintojen antiin ja jakaa oppimaansa avoimesti. 

Kun Maria muutti maaseudulle, missä hänelle ei ollut tarjolla oman alansa töitä, niin hän työllisti itse itsensä. Marian rohkeus heittäytyä virkaopettajuuden ja yrittäjyyden välissä saadakseen vapautta toteuttaa taiteellisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiään on vahva osa hänen kasvutarinaansa kulttuuri-hyvinvointiyrittäjyyden matkalla. Rohkeus näkyy edelleen siinä, että hän on luonut itsensä näköisen yrityksen ja ammattimaisen toiminnan yhdistäen tehokkaasti eri alojen oppeja sekä kehittäen tuotteita ja toimintaa jatkuvasti. Hän on luonut yritykselleen kaksi brändiä, joiden toiminta nivoutuu yhteen. 

Maria on loistava esimerkki Just do it -asenteesta – hän on omaksunut ymmärryksen yksilön vastuusta vaikuttamisessa niin itseen, perheeseen, asiakkaisiin (Marian sanoin ihmisiin) ja yhteiskuntaan. Maria jakaa osaamistaan avoimesti. Kaikessa Marian toiminnassa näkyy voimakkaasti ihmisen persoonallisuuden arvostus.

Mänttäläisen viulunsoitonopettajan kommentti on oiva esimerkki Marian monipuolisuudesta, innostuksen kylvämisestä, läsnäolosta, avoimuudesta ja persoonallisuuden arvostuksesta: Olen ollut Marian syvävenyttelykurssilla, äänenmuodostuskoulutuksessa ja tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä kansanoopperassa ja muutamalla keikalla. Kaikissa näissä jutuissa hän on ollut erittäin innostava ja myös itse innostunut, hänellä on loistavat sosiaaliset taidot, eikä yhtään negatiivista sanaa ole hänen suustaan kuulunut. Maria ymmärtää jokaista ihmistä yksilönä. 

Maria on uskomattoman monipuolinen muusikko, hän esiintyy aktiivisesti ja hänen käsissään pysyvät useat instrumentit. Hän on monialainen artisti ja hän myös jakaa omaa osaamistaan konsertoinnin lisäksi mm. äänenkäyttökurssien kautta. Hän on myös osannut valjastaa erilaiset viestinnän kanavat tehokkaaseen käyttöön. 

Menestys voikin tarkoittaa sitä, että kaivat esiin kipukohtasi ja käytät niitä maailman palvelemiseen.

Oman äänesi kuunteleminen ja sen esiintuominen ei aina ole helppoa. Halu kehittää omaa toimintaa puskee sinut väistämättä vajaavaisuuksiesi äärille. Olennaista ei ole se, mitä vajavaisuuksia sinulla on vaan se että pääset niistä ohi. Haasteemme muovaavat meistä juuri omannäköisiämme tekijöitä. Jos et voi mennä siitä, mistä aita on matalin, joudut todennäköiseasti ponnistelemaan hieman enemmän, mutta lopputulos on sitäkin antoisampi.

Maailmassa riittää pelkoa, mikä saa valitettavan usein ihmisen painamaan potentiaalinsa alas ja pahimmillaan kulkemaan toisten perässä arvostellen. Kun otat askeleen esiin, asetut haavoittuvammaksi ja saatat arvostelun ehkäisemiseksi sabotoida omaa menestystäsi. Ei mikään ihme. Voi olla “henkisesti helpompaa” jättää haaveensa toteuttamatta, mutta mitä jos kokeilisit mahdollisesta arvostelusta huolimatta?

Osaamisesi antamisessa maailman käyttöön ei ole kyse itsesi esille tuomisesta, vaan toisten ihmisten innostamisesta ja palvelemisesta pahaalla mahdollisella tavalla ja näkökulmalla, jonka vain sinä voit tarjota. Käännänkin kysymyksen näin päin: kehtaatko jättää annettavasi piiloon?

Tuo osaamisesi esiin! Maailma janoaa ääntäsi. Muista, että vajaavaisuutesi on se, mihin sinussa ihastutaan <3. Kun voitat itsesi ja haasteesi ja niistä huolimatta toteutat itseäsi, olet todellinen menestyjä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *