Näin luot terveellisen ruokasuhteen ja alat puhua kehostasi kauniimmin

Näin luot terveellisen ruokasuhteen

Kysyin vuosi sitten lukijoiltani, mitä pitäisi tehdä tuplataksesi hyvinvointisi, mitkä ovat suurimmat esteet hyvinvointiin satsaamisessa ja mistä tunnistaa, että voi hyvin. Vastausten joukossa oli paljon ruokailuun, terveelliseen ruokasuhteeseen ja painonhallintaan liittyviä kysymyksiä. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten voit saavuttaa terveellisemmän ruokasuhteen.

Ruoka-arki on läsnä arjessasi joka päivä. Onko sinulla niin kiire, ettet aina ehdi kokkailla tai syödä kunnolla? Vaikka touhuaisit kovastikin, tuntuuko, ettet saa mitään aikaiseksi, et osaa etkä jaksa. Kaiken kiireen keskellä pahimmassa tapauksessa, kun raahaudut keittiöön laittamaan ruokaa, on edessä kaaos, joka pitäisi ensin siivota.

Kiire on yksi negatiivisen minäpuheen ilmenemismuodoista. Käsi sydämelle! Onko sinun helppo arvostaa omia tarpeitasi vai täytätkö arkesi velvollisuuksilla toisia kohtaan? Tuleeko sinun mietittyä terveellisiä reseptejä ja kuinka innostunut olet laittamaan terveellistä ja monipuolista ruokaa?

Jos ruoan kanssa kamppailu on jokapäiväinen haaste, vie se ymmärrettävästi voimat. Kukaan, jonka ruokailut ovat päässet repsahtamaan, ei kaipaa syyllistämistä. Sen sijaan ymmärrystä siitä, miksi tilanne on mennyt tähän pisteeseen, tsemppaavaa tukea, uskon vahvistusta, ja yksinkertaisia neuvoja, joilla tiedät, että saat aivan varmasti ryhtiä ruokailuun.

Rento, suunnitelmallinen ruoka-arki ja terveellinen ruokasuhde on ulottuvillasi!

Tässä 3 tärkeintä käytäntöäni, joilla turvaan monipuolisen ravinnon saannin ja pidän huolta linjoistani. Oma erikoisosaamiseni ei kuitenkaan ole ravinnon parissa. Artikkelin lopussa kerron sinulle ystävieni Helenan ja Katjan maksuttomasta workshopista, josta saat kokonaisvaltaisempaa tukea!

  • Älä liiku kuluttaaksesi kaloreita. 

Liikkuminen pitäisi sen sijaan olla osa elämää siksi, että siitä tulee hyvä olo. Liikkuminen laskee stressitasoja, mikä kyllä vaikuttaa aineenvaihduntaan ja siihen, miten hanakasti keho varastoi ravinnon. Liikunta ei kuitenkaan ole painonhallinnan ykkösavain, vaan vaikutus liittyy aineenvaihdunnan käynnissä pitämiseen.

Jos kehon painosta iso osa on lihasta, keho kuluttaa enemmän kuin samanpainoinen keho, jonka koostumus on erilainen. Liika, tai liian raskas, liikunta ilman vapaapäiviä, ei tuo hyvinvointia. Tämä kävi ilmi myös useissa kyselyn vastauksissa.

  • Pidä aineenvaihdunta käynnissä syömällä riittävän usein.

3-4 tunnin ruokailuvälit ovat sopivat. Älä koskaan päästä ruokailuväliä sen pidemmäksi saatika kiduta kehoasi jättämällä aterioita väliin. Pidä huolta, että jääkapissa ja käsilaukussa on saatavilla terveellisiä ja ravitsevia ruoka-aineita ja välipaloja.

Ruuan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Minulle on tärkeää, että ruoka sisältää tarpeeksi ravintoaineita. Olen kokenut parhaaksi mennä positiivisen kautta. En keskity siihen, mitä ruoka ”ei saisi sisältää”, vaan pidän huolta siitä, että täytän vatsaani herkullisella ja ravinteikkaalla ruualla. Pyrin syömään 500-800g erivärisiä kasviksia päivässä ja se on oikeastaan ruokailuvälien ohella tärkein periaatteeni.

  • Tutki suhdettasi ruokaan.

Reilu vuosi sitten julkaistun taloustutkimuksen mukaan peräti 84 % suomalaisnaisista on tyytymättömiä painoonsa ja 40 % kokee syyllisyyttä syömisestään päivittäin tai ainakin viikoittain. Mielestäni tässä on oltava joku epäsuhta, sillä 84 % suomalaisnaisista ei ole ylipainoisia.

Ruoka on ennen kaikkea ravintoa, mutta herkuttelukin kuuluu elämään ilman, että siitä täytyy potea mitään tunnon tuskia. Jos sen sijaan olet tottunut saamaan ruuasta lohtua tai kiittämään sillä itseäsi, mieti, mikä muu voisi tuoda sinulle hyvän olon.

Kohtuuden löytäminen kaikessa vaatii yleensä näkökulman monipuolistamista. Ennen kuin voi luopua jostain, täytyy olla jotain tilalle. Olisiko lämmin suihku tai rauhallinen kävely sellainen asia, tai kuppi hyvää teetä ja näkkileipää ja mahdollisesti kynttilä tai hyvä musiikki. Toisiko sinulle tyytyväisyyttä se, että saisit jonkun pienen asian tehtyä, mikä on painanut mieltä?

Jos jaksat hyvin ja koet olevasi terve, ei ole mitään syytä laihduttaa. Se, että haluat syödä fiksummin ja monipuolisemmin jaksaaksesi paremmin, on viisasta.  Muista, että olet ihana ja rakastettava juuri tällaisena. Itseinho ei ole hyvä motivaattori hyvinvoinnin tavoittelussa.

Se, miten puhut itsellesi vaikuttaa siihen miten kohtelet itseäsi ja kehoasi.

Aikuisten oppimismalleihin erikoistunut ajankäytön valmentaja, ammattijärjestäjä, kasvatustieteiden maisteri ja maatalon emäntä Helena Örmarkin mukaan sisäisellä puheella on erittäin suuri merkitys itsesi hyväksymisessä ja toimintasi ja tekemistesi ohjaamisessa. Se, miten puhut itsellesi voi käynnistää negatiivisen oravanpyörän.

Jos minäpuhe on negatiivista, riski jäädä sohvan pohjalle suremaan ja säälimään omaa kohtaloa on suuri. Liikkumattomuus lisää kipuja ja tunnetta, että minusta ei ole mihinkään. Kehostani ei ole mihinkään. Pahimmillaan sisäinen puhe ajaa mielen umpikujaan, jolloin on vaikeaa päästä irti ajatuksista omaan huonouteen ja epäkelpoisuuteen liittyen.

terve ruokasuhdeHelenan näkemyksen mukaan oman terveen ruokasuhteen löytämisessä armollisuus on pääasiassa.

Kiitä ja kehu kehoasi sen toimivuudesta ja hyvinvoinnista, vaikka lihaksesi olisivatkin väsyneet tai keho kipeä. Kauniit sanat itseä kohtaan ja siitä seurannut parempi olo saa sinut muuttamaan myös suhteettasi ruokaan. Mitä enemmän kehoasi rakastat, sitä parempaa ravintoa haluat sille antaa.

Sisäinen puheeesi kehostasi ja suhteestasi ruokaan vaikuttaa siis ratkaisevasti arkisiin valintoihin, joita teet, itsetuntoosi ja hyvinvointiisi. Korvaa negatiivinen puhe uusilla lauseilla. Ala puhua itsellesi tähän tyyliin: “ Ihanaa, että pidät itsestäsi huolta, olet mahtava, osaat vaikka mitä”.

Haluatko luoda ruoka-arkesi ympärille yksinkertaiset ja pienet tavat? Jolloin mikään ei enää estä sinua saavuttamasta tavoitettasi?

Katja Kestin ja Helena Örmarkin Ryhtiä ruokailuun -valmennus on ollut omassa arkiruokailussani valtava resurssi. Tunnustan, että olen saavuttanut Helenan ja Katjan opeilla: pitkäjänteisyydellä, maltillisilla tavoitteilla, suunnitelmallisuudella ja armollisuudella paljon enemmän kuin nuoruudessani toistuneilla rajuilla elämäntapamuutos –pettymyksillä!

Helena (ammattijärjestäjä, ajankäytön valmentaja, maatilan emäntä ja aikuisten oppimiseen erikoistunut KM) sekä Katja (lisensioitu ravintovalmentaja ja personal trainer) ovat luoneet valmennuksen, jossa opit keinoja säännöllisen syömisen ja terveellisen ruokasuhteen tukemiseksi.

Antaudu armollisuudelle ja paranna ruokasuhdettasi – Lue lisää ja tilaa valmennus tästä

Olen tehnyt Helenan ja Katjan kanssa ammatillista yhteistyötä ja suosittelen omien vinkkieni ohelle heidän ainutlaatuista ja lempeää Ryhtiä ruokailuun -konseptia.

Tämä bloggaus on kirjoitettu alunperin affiliate-yhteistyössä Katja Kestin ja Helena Örmarkin Ryhtiä ruokailuun -valmennuksen kanssa. Tällä hetkellä en saa kurssista komissioa, vaan suosittelen sitä ihan muuten vaan <3. Julkaistu ensimmäisen kerran 10.9.2018, päivitetty 1.9.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *