Piiilotettu pylly ja torjutut tarpeet – näin saat itseltäsi luvan olla näkyvä

Voitko kuulla Torjutut tarpeet

Julkaistu 21.1.2018. Päivitetty 15.9.2018

Osaatko tuoda tarpeesi esiin ja miltä sinusta tuntuu ilmaista itseäsi? Saatko äänesi kuuluviin? Mikä sinusta on turhamaista ja itsekästä? Oletko sinä kieltänyt itseltäsi asioita tähän vedoten? Miltä tuntuisi, jos et torjuisi tarpeitasi ja sanoisit, että olet ansainnut vain parasta?  

Kirjoitin tätä artikkelia tammikuun alussa ja vuoden vaihtuessa oli taas aika miettiä omia toiveitani. Mitä kaipaan, mitkä ovat torjutut tarpeeni? Ensinnäkin aion laulaa paljon, vaikka se olisi pois ”tuottavasta työajasta” eikä välttämättä toisi perheelle elantoa. Laulaminen on minulle tärkeää, mutta kamppailen aika-ajoin sen kanssa, että en tahdo löytää laulamiseen käytettävää harjoitteluaikaa.

Toiseksi, aion panostaa siihen, että viihdyn vaatteissani. Aiempi minäni koki kauneuteen satsatun ajan hukkaan heitettynä. Ota tai jätä, oli mottoni. Jos en kelpaa tällaisena, ei minun tarvitse kelvata. Sittemmin olen miettinyt, että vaatetus on iso osa päivää. Se, että vaatteet tuntuvat mukavilta ja istuvat hyvin päälle, onkin satsaus itseeni. Ei sen merkki, että en luottaisi tulevani muuten hyväksytyksi!

Tähän asti tyylini on ollut yhdistelmä sporttista naapurintyttöä, hippiä ja ajatonta graafista kuosia. Viime vuosien aikana olenkin alkanut ostamaan kaikki vaatteeni kaupoista, jotka ovat aidosti tuotannossaan vastuullisia ympäristöä kohtaan ja työntekijöidensä oloja kohtaan. Kannatan mielummin pienyrittäjiä, ostamalla laadukkaan vaatteen, jota käytän. Sen sijaan, että ostaisin alennusmyynnit tyhjäksi vaatteista, joita en välttämättä käytä.

Tähän ajatuksen muutokseen on vaikuttanut paljon ystäväni, tietokirjailija ja stylisti Sohvi Nyman, jonka motto on: Olet ihana! Sohvi on samaan aikaan herkkä ja räväkkä.

Olet ihana ja sinulla on oikeus olla näkyvä omana itsenäsi

Sohvin periaate on, että jokainen ansaitsee kauniit vaatteet. Jokaisella on oikeus pukeutua parhaita puoliaan korostavasti kokoon ja sukupuoleen katsomatta! Haastattelin Sohvia tammikuussa, kun kävin Helsingissä. Juttelimme Sohvin kanssa kehonkuvasta, itsensä hyväksymisestä ja siitä ansaitsenko minä parasta? Voinko käyttää aikaani omaan hyvinvointiini ja onko kauniit vaatteet itsekästä ja turhamaista? Koko haastattelun voit katsoa tästä.

Sohvi on pukeutunut ihmisiä työkseen yli 10 vuotta. Hänet on palkittu parhaana stylistinä Ylen Muotiviikoilla 2012. Sohvin ja Roosa Blomin Olet ihana! tyylikirja julkaistiin marraskuussa 2016. Sohvi on erikoistunut tavisten stailaamiseen ja hänen missionsa on kohottaa suomalaisten itsetuntoa pukeutumisen kautta. Työssään hän shoppailee asiakkaiden kanssa, laittaa vaatekaapit järjestykseen sekä toimii tuntiopettaja Helsingin aikuisopistolla. Kurkkaa tästä Sohvin hauska video vaatekappaleesta, joka löytyy monen naisen vaatekaapista:

Oma kehonkuvani on elänyt monenlaisia vaiheita. Tällä hetkellä olen kovin tyytyväinen kehooni tällaisenaan. Erityisen ihanalta tuntui, kun kolmevuotias poikani sanoi minulle päiväunilla: ” Äiti anna tänne se sinun ihana pullea massu. Se on niin lämmin ja pehmeä”.

Itseen satsaaminen voi olla vaikeaa, mutta voit oppia tekemään sen hyvillä mielin

Omaan hyvinvointiin satsaaminen saattaa tuottaa suuriakin pelkoja. Toisiin ihmisiin keskittymisestä ja heidän auttamisestaan tulee toki hyvä mieli, mutta se ei lohduta, jos oma keho ja mieli jäävät ruokkimatta itseä ravitsevilla asioilla ja elämyksillä. Jos olet tottunut torjumaan tarpeesi ja tekemään arjen valinnat toisten ehdoilla, ajatus itseen satsaamisesta voi tuntua itsekkäältä ja turhamaiselta.

Mitä, jos minusta ei enää pidetä, kun huolehdin tarpeistani ja tulen näkyväksi? Jos oman ajan ottaminen tai rajaaminen suhteessa läheisiin tai työntekoon epäilyttää, voit kysyä puolisolta tai työkaverilta: olisiko sinusta mukavaa, että minä olisin onnellisempi ja hymyilisin enemmän? Loppujen lopuksi sinun hyvinvointisi on myös läheistesi tai työnantajasi etu.

Oman ajattelun pinnalla pitäminen päivän mittaan kaiken vastaantulevan edessä on taito, jota voi vahvistaa. Aamuisin on hyvä ottaa hetki, jolloin kirjaat vaikkapa puhelimen muistioon tai pieneen vihkoon 1-3 asiaa, jotka haluat tänään tehdä. Miksi heti aamusta? Koska muutoin päivä äkkiä valuu sormiesi lävitse niin kutsutussa reagointimoodissa. Saattaa olla, että toteutat toisten agendaa ja tavoitteita koko päivän, ja itselle tärkeät asiat jäävät tekemättä.

Upeaa ja näkyvää syksyä sinulle ja torjutuille tarpeillesi!

Vielä kertauksena! Muista miettiä heti aamulla 1-3 asiaa, jotka ovat sinulle tärkeitä toteuttaa tänään! Päivän mittaan kehosi kuulee ajatukset, joten ajattele siitä vain arvostaen ja kauniisti <3. Omista tarpeistasi huolehtimisessa ja oman sisäisen äänen kuuntelussa voit kehittyä, kun opettelet seisomaan sisäisen äänesi takana.

Haluaisitko rentoutta, vahvuutta ja varmuutta omien tarpeidesi esiintuomiseen?

Katso tästä video, jossa kollegani Liisi Pettersson opettaa Sohville ja Nicolelle fyysisen äänen lämmittelyä!

Teimme Liisin kanssa viiden oppitunnin introkurssin äänenkäyttösi kehittämiseksi. Kurssi voi yllättää kokonaisvaltaisuudellaan ja tehdä ihmeitä äänesi esiin saamiseksi.

Vaikuttavan äänen ABC on kuin tehty sinulle, jos tunnistat itsesi yhdestä tai useammasta kohdasta:

  • haluat tutustua äänesi toimintaan
  • käytät ääntäsi töissä tai vapaa-ajalla
  • haluat oppia, miten saat äänesi soimaan
  • kaipaat lisää vapautta niska-hartiaseudun, kaulan tai kasvojen alueelle TAI
  • työsi asettaa äänenkäytölle vaatimuksia. Olet: yrittäjä, kasvattaja, valmentaja, näyttelijä, kouluttaja tai muuta puhetyötä tekevä ammattilainen

Tutustu kurssiin ja ilmoittaudu mukaan tästä

Ystävääni Sohvia lainatakseni: Olet ihana! Äänikursseja lainatakseni: Vapauta karismasi – ansaitset tulla kuulluksi <3.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *