Oletko tottunut olemaan jumissa? Näin voit oppia arvostamaan kehoasi enemmän

On tarkkee, miten venyttelyet. Syvävenyttely ohjeet kannattaa lukea huolella.

Iso osa suomalaisista kärvistelee niin kehon kuin aivojen ylikuormitustilassa. Niin tein minäkin, vuosia. Olin tottunut mittaamaan arvoni tehokkuudellani ja hyödyllisyydelläni. Näinhän se usein on muillakin.

Mitä sitten tapahtuu, kun ahkeruus ja tunnollisuus on vaatimuksena elämän eri osa-alueilla? Niin töissä kuin vapaa-ajalla. Ensin tehdään 40-tuntista työviikkoa ja vapaa-ajalla pitäisi jaksaa syödä terveellisesti, käydä kuntosalilla ja lenkillä, harrastaa kehittäviä harrastuksia, pitää koti siistinä, huolehtia lapsista, lastenlapsista ja parisuhteesta ja sitten pitäisi vielä olla sitä vapaa-aikaa, jolloin ei tee mitään.

Omien tarpeiden ohittaminen on valheellisen helppoa, varsinkin silloin jos on kouluttanut aivonsa palkitsemaan itseä siitä, että asettaa muiden tarpeet toisten edelle. Ensimmäisen kerran uuvuin totaalisesti lukiossa. Sen jälkeen tarvitsin vielä toisen ammattiopintojen aikaan tapahtuneen burnoutin, ennen kuin minun oli pakko kääntää katseeni itseeni ja omiin tarpeisiini.

Mikä siinä auttoi? Lauluopettajaksi opiskellessani törmäsin ensimmäistä kertaa moniin somaattisiin menetelmiin, jotka parantavat ryhtiä ja auttavat kehoa löytämään optimaalisen tavan olla ja toimia. Yksi näistä oli syvävenyttely. 

Ensimmäiseen syvävenyttelykoulutukseen saakka olin siinä uskossa, että ihmisellä vain on tietyt ominaisuudet. Ajattelin, että notkoselkä on tietty luustollinen ominaisuus, johon ei voi määräänsä enempää vaikuttaa. Samoin ajattelin lättäjaloista (vaikka olinkin pikkutyttönä pohjalliset saadessani päättänyt heittää ne pois ja alkaa kävellä jalkaholvit ylhäällä, huonolla menestyksellä, muttei siitä nyt sen enempää).

Olin siis koko lapsuuteni kärsinyt ryhtiongelmista, jotka liittyivät poikkeuksellisen runsaaseen yliliikkuvuuteen kehoni nivelissä. Klassisen laulun ammattilaiselle kehon rentous ja optimaalinen asento ovat kuitenkin tärkeääkin tärkeämpiä. Ikävä tunnustaa, mutta ilman lauluopintoja olisin varmaan edelleen siinä tilanteessa, että ohitan kaikki kehoni viestit huollon tarpeesta ja sen sijaan porskutan vaan sisulla menemään.

Lauluopintojen jälkeen jatkoin opiskelujani. Olin kovin kiinnostunut siitä, miten kehon ja mielen jännitykset liittyvät yhteen. Usean eri vaihtoehdon jälkeen löysin itselleni täydellisen koulutusalan, tanssi-liiketerapian. Se on yksi luovista taideterapiamuodoista musiikki- ja kuvataideterapian ohella. Sen erikoisaluetta kehon ja mielen yhteistyön parantaminen.

Pohkeiden venytys seinää vastenOlen ohjannut syvävenyttelyä yli 10 vuotta, sinä aikana ohjaamiseni ja suhteeni menetelmään on muuttunut. Sovellan nyt ohjaukseen psykoterapeuttisen keho- ja liiketyöskentelyn menetelmiä, joilla voidaan vaikuttaa kehon kautta mieleen. Niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi vireystilan säätelyssä ja kehon kipu-, jumi- ja stressitasojen hallinnassa.

Kehossamme on tahdosta riippumaton hermosto (autonominen hermosto), jossa sijaitsee yksinkertaistetusti kehon kaasu ja jarru. Syvävenyttelyssä perinteisestikin korostetaan uloshengitystä ja sen jälkeistä viivettä, koska keho on silloin rennoimmillaan.

Kun opin säätelemään kaasun ja jarrun vaihtelua yksinkertaisin menetelmin ja yhdistin teoriaosaamiseni eri kehonhuollonkoulutuksissa oppimiini fyysisiin harjoitteisiin, sain luotua oman tapani ohjata ihmisiä kuuntelemaan ja arvostamaan kehoaan. 

Kipeää ja jumissa olevaa kehoa tulee arvostaa, sen sijaan, että ummistaisi korvansa kehon viesteiltä. Vasta myöhempien opintojen jälkeen ymmärsin, että monet asiakkaistani ovat harmillisen skeptisiä oman hyvinvoinnin parantemiseen.

Olen kuitenkin huomannut, että kun asia selitetään mahdollisimman tarkasti ja tiivistetysti, rautalangasta vääntämällä, paatuneinkin itsensähylkääjä löytää motivaation omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. <3.

Haluatko oppia syvävenyttelymenetelmän?

Loppuunmyntitarjouksessa olevalla verkkokurssillani opit hyödyntämään hengitystä venytysten tehostamiseen. Valmennus tuo sinulle helpotusta jumeihin ja vapaamman kehon, jonka on rennompi olla ryhdissä. Samalla, kun teet venytyksiä, parasympaattinen hermostosi aktivoituu, jolloin koko kehon stressitasot laskevat <3

Tutustu Syvävenyttelyllä ryhtiä ja rentoutta -kurssiin, jossa saat video-ohjeet 23 syvävenytykseeen ja 15 valmiiksi koottua esimerkkiohjelmaa! Paljon kiitetty verkkokurssini uudistuu. Videot ovat sisällöltään täyttä laatua. Osa videoista on kuitenkin kuvattu ennen kuin uusin kuvauskalustoani, joten kuvaan niistä myöhemmin uudet versiot. Sen jälkeen kurssin materiaalit tulevat sisältymään Kehonhuollon kirjastoon.

Tämä on viimeinen kampanja, jossa myyn kurssia erikseen ilman kirjaston jäsenyyttä. Kun lähdet mukaan nyt, saat materiaalit pysyvästi käyttöösi. 

 Lue lisää ja ilmoittaudu nyt -40 % loppuunmyyntihintaan

Julkaistu 25.4.2018. Päivitetty 7.1.2023

Artikkelikuva: Denys Nevozhai

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *