Haluatko tietää mitä oireita vatsalihasten erkauma, diastasis recti abdominis, voi tuoda mukanaan, kuinka tunnistat vatsalihasten erkauman, kuinka vatsalihasten erkaumaa kuntoutetaan tai kuinka voit ennalta ehkäistä erkauman?
Lue siinä tapauksessa koko artikkeli ja katso sen mukana olevat videot. (Joidenkin videoiden asetuksista saat päälle tekstityksen, jos et voi kuunnella äänet päällä.) Artikkelista saat turvallisia harjoituksia erkauman kuntoutukseen!
Mitä haittaa ja oireita vatsalihasten erkaumasta voi olla?
Oletko törmännyt vatsalihasten erkaumaan tai onko sinulla siitä kenties oma kokemus? Vatsalihasten erkaumasta puhutaan yleensä synnyttäneiden naisten ongelmana, mutta siitä saattaa kärsiä kuka vain ikään ja sukupuoleen katsomatta. Raskauden ohella vaiva voi olla seurausta ylipainosta, raskaasta fyysisestä ponnistelusta tai heikoista syvistä vatsalihaksista. Erkauma voi johtua myös lihaskireyksistä. Jos ryhtiä ylläpitävät lihakset ovat jumissa, vatsan pömpöttävä asento provosoi erkaumaa.
Moni pitää vatsalihasten erkaumaa vain kosmeettisena haittana. Naisia, jotka haluavat kuntouttaa erkauman, saatetaan kehoittaa vaan hyväksymään, että keho ei näytä enää samalta kuin ennen raskauksia. Jos erkauma ja vatsan pömpötys olisi vain kosmeettinen haaste, en kirjoittaisi siitä kehonhuollon blogiin!
Kun suorien vatsalihasten välinen jännekalvo on venynyt, syvät vatsalihakset eivät yleensä osaa tukea selkää riittävästi. Alaselkäkivut ovatkin erkaumasta kärsivillä tyypillisiä riesoja. Lantionpohja ja syvät vatsalihakset ovat osa samaa lihaskalvoketjua, jolla myös pallea, kurkunpää ja purentalihakset sijaitsevat. Ongelmat voivatkin heijastua yllättävän laajalle. Muita erkauman oireita ovat muun muassa:
- Ongelmat hengityksessä, kun vatsaontelon paineen säätely on vaikeaa
- ulostamisen ja rakon tyhjenemisen haasteet, kun vatsa ei tiivisty
- niska-hartia- ja purentaongelmat, kun kehon painopiste muuttuu ja keskivartalon tuki puuttuu
Normaali rako vai vatsalihasten erkauma? Näin testaat erkauman
Joskus synnytyksestä on jo vuosia, mutta vatsalihakset ovat jääneet erilleen. Raskausaikana suoran vatsalihaksen (päällimmäisen ”sixpack-lihaksen”) puoliskot liukuvat sivummalle ja niiden välissä oleva jännekalvo, linea alba kasvaa leveyssuunnassa.
Videolla lääkäri Maija Haaparanta tutkii vatsalihasten erkauman jälkitarkastuksessa noin 2,5 kuukautta synnytyksen jälkeen. Kun testaat erkaumaa, laita kädet niskan taakse ja nouse ylös niin, että vatsalihakset jännittyvät.
Normaali rako suorien vatsalihasten välissä kannattaa tarkastaa useammasta kohtaa. Mitta on hyvin erilainen eri kohdissa. Normaalina rakona voidaan pitää navan ja häpyluun puolivälissä alle 0,9 cm, navan kohdassa alle 2,7 cm ja navan ja rintalastan alareunan puolivälissä alle 1 cm.
Videolla vatsalihasten erkauma on normaali siihen nähden, että synnytyksestä on kulutunut vasta 2,5 kuukautta. Maija kertoo, että jos puolen vuoden jälkeen on vielä erkaumaa, harkitaan fysioterapialähetettä ja yleensä tarvitaan harjoitteita. Jonkin verran luonnollista palautumista voi tapahtua vuoden ajan synnytyksestä.
Erkauman kuntoutuksen tueksi suosittelen kääntymään ammattitaitoisen fysioterapeutin (äitiysfysioterapian tai lantionpohjan fysioterapian erikoistumisella) puoleen. Näitä ammattilaisia alkaa löytyä jo aika mukavasti. Löydät heidät mm. tästä facebookryhmästä tai osoitteesta: www.aitiysfysioterapia.fi. Ammattilainen osaa parhaiten arvioida yksilöllisen tilanteesi.
Vatsalihasten erkauman ongelmissa sentit eivät kerro kaikkea
Haastettelin porilaista fysioterapeuttia Maija Korkeamäkeä Naisten hyvinvointikeskus Olennaisesta. Toisin kuin yleisesti luullaan, erkaumaa arvioidessa sentit ja millit eivät kerrokaan kaikkea. Äitiysfysioterapian ammattilainen karstastaa sitä, että naiset itse testaavat nostotestillä ja ajattelevat kaiken olevan kunnossa, kun rakoon ”ei mee ku sormi”. Usein ei ymmärretä että sormen ei tulisi upota syvälle, vaan sauman tulisi olla napakka.
Yksittäisiä lukemia olennaisempaa on vatsalihasten välisen jännesauman kimmoisuus ja toiminnallisuus eli levon ja aktiivisuuden keskinäinen suhde. On tärkeää tehdä mittaus sekä levossa (esim. ammattilaisen ultralaitteella), että nostaessa. Lepomitta voi olla paljonkin auki, vaikka nostossa vatsalihakset pamahtaisivat kiinni.
Kun jännesauman toiminta on kunnossa, erkauman mittojen tulisi olla samat levossa ja aktiivisessa asennossa. Vatsalihasten ei siis tule tulla yhteen ja aueta taas rentoudessa, silloin on toimintahäiriö.
Eli toimintahäiriö voi olla tilanteessa, jolloin nostotestissä vatsalihasten päät tulee yhteen, rakoa ehkä sentti, mutta levossa aukeaa useampaan senttiin. Ongelmaton jännesauma puolestaan voi olla lepotilassakin esim 3cm auki mutta nostossa kimmoistua napakaksi ilman vatsalihasten lähentymistä/loitontumista, jolloin toiminnallisuus on hyvää.
Oikeanlainen harjoittelu auttaa vatsalihasten erkaumaa kuroutumaan kasaan
Palaudu rauhassa, älä pahenna vatsalihasten erkaumaa
Juuri synnyttäneen ei tulisi rasittaa kehoaan. Sana lapsivuodeaika ei ole sattumaa. Ensimmäiset 2 kuukautta olisikin hyvä keskittyä vain palautumiseen ja tehdä vain äärimmäisen lempeitä harjoituksia. Realiteetti kuitenkin on se, että jonkun on nostettava vauvaa ja ulos on päästävä, ettei pää hajoa.
Vaunulenkit sohjossa eivät ole mikään palautumista tukeva kevyt liikuntamuoto, puhumattakaan vaunukopan tai turvakaukalon kantamisesta. Siihen päälle ei kannata rasittaa vatsan jännekalvoa vääränlaisilla harjoitteilla tai raskaalla liikunnalla! Jos sinun on kannettava vauvaa, voit kenties hyötyä vatsan sitomisesta, mutta siinäkin on omat vaaransa! Palaan tähän myöhemmin artikkelissa.
Vatsalihasten erkauman kuntoutuksen kannalta tärkeää on aluksi välttää kaikkia niitä harjoitteita, joita myös 2. ja 3. raskauskolmanneksella suositellaan vältettävän. Jotta erkauma saisi rauhassa palautua synnytyksen jälkeen, ei kannata tehdä mitään sellaisia vatsalihasharjoituksia, joissa vatsaonteloon muodostuu liikaa painetta.
Harjoittelu tulee aloittaa todella maltillisesti ja oikeassa järjestyksessä. Jos lantionpohjan tuki ei ole riittävä, harjoittelu on turhaa ja siitä voi olla jopa haittaa! Vältä erityisesti istumaannousuja, lankkua ja suuria kiertoliikkeitä, voimakasta ponnistelua ja kaikkia liikkeitä, joissa linea alba pääsee venymään.
Vatsalihasten erkauman kuntoutus kannattaa aloittaa lantionpohjan tunnistamisesta ja aktivoinnista
Lantion pohjan tunnistamisharjoitteet voit aloittaa vaikka heti. Vaikka olisit aiemminkin tehnyt lantionpohjan harjoituksia ja tunnistaisit lantionpohjasi, kannattaa alla olevan videon harjoitus ottaa kokeiluun. Tällä harjoituksella saat hengityksen ja lantionpohjan yhteyttä paremmaksi.
Joskus lantionpohja voi olla jopa liian kireä. Älä aktivoi lantionpohjaa liikaa, koska silloin myös vatsalihakset aktivoituvat liikaa ja luonnollinen hengitys estyy. Kun olet löytänyt lantionpohjan, voit alkaa harjoitella sen aktivointia. Katso seuraava video, josta saat erilaisia keinoja lantionpohjan aktivoinnin tueksi.
Kun lantionpohja on löytynyt, on turvallisempaa harrastaa myös kävelylenkkejä. Raskauden jälkeisessä palautumisessa vatsalihasten erkauman kannalta tärkeää on myös ryhtiä ylläpitävien lihasten lempeä venyttely. Jos selkä vetää notkolle kireiden lonkankoukistajien tai rintalihasten vuoksi, vatsan ja lantionpohjan harjoitteista ei ole yksin apua.
Kuinka löydät poikittaisen vatsalihaksen erkaumasta kuntoutumisen tueksi?
Kun lantionpohja on riittävän vahva ja toimii hyvin hengityksen kanssa, voit siirtyä myös vatsalihasharjoituksiin. Alla olevan videon harjoitteella opit löytämään poikittaisen vatsalihaksen.
Muita mielikuvia poikittaisen vatsalihaksen aktivoimiseen on roppa kaupalla. Yksi sinulle toimiva voi olla lantion suoliluun harjujen (kansanomaisesti lonkkaluiden) vetäminen kevyesti toisiaan kohti.
Poikittaisen vatsalihaksen voit löytää myös mm. ”kisssanoksennus”-mielikuvalla, josta on video muutaman vuodentakaisessa artikkelissa. Kyseinen artikkeli käsittelee vatsalihasharjoittelun virheitä yleisemmällä tasolla, eikä huomioi erkaumaa erikseen.
Katso tästä pahin virhe, mitä voit tehdä, jos yrität kuntouttaa vatsalihasten erkaumaa
Turvallisia harjoitteita vatsalihasten erkaumasta kärsivälle
Ensimmäiset turvalliset harjoitukset vatsalle ovat sellaisia, joissa linea alba ei pääse venymään. Kokeile ensimmäisen videon lantion keinutusta, HUOM pakarat pidetään tässä ensimmäisessä harjoituksessa rentoina. Jälkimmäisen (jatkuu pallojen alla) videon harjoituksessa pakarat saavat aktivoitua ja niiden pitääkin!
Jos olet kärsinyt vatsalihasten erkaumasta, suosittelen, että tsekkautat ammattilaisella, että tämä harjoitus sujuu oikealla tekniikalla ennen kuin otat sen tai sitä haastavampia liikkeitä valikoimaan. Vinojen vatsalihasten sovelletut harjoitukset on hyvä aloittaa ennen rutistuksiin siirtymistä. Muista vain AINA pitää vatsa litteänä, ettet venytä erkaumaa lisää. Tästä linkistä avautuvan artikkelin vatsalihastestin liikettä voit tehdä, kun kaikki yllä olevat liikkeet sujuvat vaivatta.
Kun synnytyksestä on kulunut noin puoli vuotta, JA kun lantionpohjan ja syvien vatsaliahsten tuki pitää, voit hiljalleen ottaa valikoimaan myös rutistuksia. Etenemisen turvallinen aikataulu on kuitenkin aina yksilöllistä.
Kuinka ennaltaehkäistä vatsalihasten erkaumaa?
Raskausaikana on hyvä tehdä syvien vatsalihasten ja lantionpohjan tukea herättäviä harjoitteita. Pinnallisten vatsalihasten harjoittelua, kiertoja, lankkuja, taaksetaivutuksia, sivutaivutuksia ja kaikkea mikä lisää painetta vatsaonteloon tulee välttää ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen.
Kudostyypistä riippuen voi olla fiksua käyttää tukivyötä tai jopa tukiteippauksia kasvavan vatsan tukemiseksi. Kenelle erkauma muodostuu ja kenelle ei on hyvin yksilöllistä. Riskitekijöitä erkaumalle ovat virheellinen vatsalihasharjoittelu ennen raskautta tai raskausaikana, joustava kudostyyppi, notkoselkäisyys, hartioiden etukumara asento, ylipaino, kaksoisraskaus, vauvan ja istukan koko sekä lapsiveden runsas määrä.
Molemmissa raskauksissa vatsani on ollut niin suuri, että se ei ole lopuksi mahtunut neuvolakortille. Sainkin enemmän kuin riittävästi kysymyksiä, että onko siellä kaksi. Vatsani on kasvanut suoraan eteenpäin. Koska olen hivenen alle 160 cm pitkä vauvat ovat ottaneet tilan näin.
Myös joustava kudostyyppi, yliliikkuvat nivelet ja niiden seurauksena puuttuva tuki asennon ylläpitämiseen ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet asiaan. Esikoisen jälkeen kärsin erkaumasta vielä reilun vuoden jälkeen siitä huolimatta, että olen vuosikaupalla ohjannut syvien lihasten harjoittelua ja lihakseni ovat hyvässä kunnossa.
Toisen lapsen raskausaikana olin kaukaa viisas, ja perehdyin asiaan entistä huolellisemmin.
Pääseekö vatsan sitomisella vatsalihasten erkaumasta?
Toisen synnytyksen jälkeen oloni oli mitä mainioin. Synnytys oli loistava kokemus, vaikka olikin niin lyhyt, että halusin heti uudestaan synnyttämään. Tampereen Taysissa pääsimme suoraan salista potilashotelliin, jossa eletään normaalia elämää. Synnyttäneet käyvät itse syömässä alakerran ravintolassa tai noutavat sieltä ruuan tarjottimella huoneeseen.
Loisto juttu! Paitsi, että tarjottimen kantaminen löysän keskivartalon kanssa oli hieman extremeä, vaikka olinkin ottanut mukaan muotoilevat alushousut, jotta saan hieman lempeää tukea vatsalle. Ennen synnytystä luin paljon vatsan sitomisesta ja belly bindereista. Päätin, että minun on hyvä kokeilla tukivyön käyttöä, koska edellisen raskauden jälkeen erkauman kuntoutumisessa kesti normaalia pidempään.
Vatsan sitominen belly binderilla on perinteinen palautumisekeino
Kemikaalikoktailin blogi kertoi että vatsan sitominen auttaa kuromaan vatsaa, lantiota ja kylkiluita kapeammaksi, helpottaa hyvän ryhdin ylläpitoa imettäessä ja vauvaa kantaessa, ehkäisee niska-hartiavaivojen syntymistä, nopeuttaa synnytyksen jälkeisen verenvuodon prosessia luonnollisella tavalla ja auttaa vatsalihasten erkaumaan.
Doula Tara Lange on maahantuonut perinteisiä BengKung liinoja. Hänen ja fysioterapeutti Ira Rissasen ohjeissa sitomista suositellaan ainakin 3 viikkoa joka päivä. BengKung liinaa voi alkaa käyttää noin viisi päivää alatiesynnytyksen jälkeen ja kolme viikkoa sektion jälkeen. Liinaa voi käyttää jopa 40 päivää.
Nooran Kemikaalikoktail-blogin artikkelista löysin mielenkiintoisen viitteen: ”Suomessakin on muuten oma vatsan sitomisen historiansa: vielä vuonna 1971 on todistettavasti tekniikkaa käytetty ainakin kotisynnytysten yhteydessä, mutta sittemmin tavasta luovuttiin.”
Vatsan sitominen korsetilla tai kankaalla oli varmasti maaseudun naisille lähes välttämätöntä synnytyksen jälkeen, kun vatsalihasten erkauma ei ollut vielä palautunut. Ravinnon saanti oli riippuvaista fyysisestä työstä, jolloin vatsan sitominen eli belly binding säästi selkää pelto- ja navettatöissä vatsalihasten ollessa vielä erillään.
Lähiömutsi puolestaan kirjoittaa, että vanha lakana oli Suomessa tyypillinen apuväline vatsan sidontaan.
Pitkän liinan tai lakanan sitominen on kuitenkin modernin ajan helppouksiin tottuneelle turhan haastavaa ja aikaa vievää. Perinteisen sidontavälineen sijaan käytin ensimmäiset päivät korkeavyötäröisiä tukialushousuja, sen jälkeen siirryin tarranauhalla säädettävään tukivyöhön, jota käytin reilun kuukauden.
Tukivyö oli helppo kiinnittää, mutta sitä on vaikea saada riittävän napakaksi yläosasta. Lopulta löysin kuvassa olevan Biancaneven Ipanema korsettin. Valitsin korsetin, joka on riittävän suuri, jotta sen käyttö olisi turvallista. Korsetista olen kirjoittanut myös erillisen artikkelin.
Osa tämän artikkelin linkeistä on affiliate-linkkejä. Kehonhuollon sivusto saa niiden kautta tilatuista tuotteista pienen komission.
Belly binderin / vatsan sitomisen vaarat erkauman kuntoutuksessa
Parhaita tietolähteitä tukivyön käyttöön oli kuitenkin ehdottomasti aktiivinen synnytys ry:n facebookryhmä, jossa tiedustelin kokemuksia vatsan sitomisesta ja belly bindereista. Porilainen Äitiysfysioterapeutti Maija Korekamäki Olennainen -naisten hyvinvointikeskuksesta kuitenkin kertoi, että sitomista ei suositella rutiininomaisesti kaikille.
Opin, että pahimmassa tapauksessa belly binderin tuoma paine alaspäin voi johtaa kohdun laskeumaan.
Vatsan sitominen raskauden jälkeen ei missään tapauksessa korvaa lantionpohjan ja syvien vatsalihasten harjoittelua. Belly binderin tai tukivyön käyttö voi olla vaarallista, jos lantionpohjan lihaksisto ei ole kunnossa. Kun tukivyötä käyttää, kannattaa kuunnella tuntemuksiaan tarkasti.
Älä koskaan sido tukivyötä liian tiukalle. Jos aistit liikaa alaspäin kohdistuvaa painetta, irrota vyö välittömästi. Ei ole normaalia, jos tuntuu siltä, että sisuskalut pursuavat ulos. Myös heikotukseen ja päänsärkyihin tulee kiinnittää huomiota. Liian tiukka sitominen voi estää syvän hengityksen.
Lisäksi vatsan sitomista kannattaa harkita tarkkaan, jos kärsit turvotuksista (esim. raskausmyrkytykseen liittyen) tai sinulla on korkea riski veritulppaan. Raskauden jälkeen verenkierto-ongelmat ovat tavallisia, ja tukivyö voi pahentaa tilannetta.
Vatsalihasten erkauman kuntoutukseen ei ole oikotietä
Äärimmäisissä tilanteissa vatsalihasten erkaumaa voidaan hoitaa myös leikkauksella. Leikkausta ei lähdetä tekemään heppoisin perustein, sillä siinä on aina riskinsä.
Jos kuvittelet, että leikkauksella säästyt jumpalta, kuvitelma on väärä. Leikkauksen jälkeisen kuntoutumisen onnistumiseksi samat jumppaliikkeet, joilla erkaumaa kuntoutetaan ovat välttämättömiä. Leikkauksesta voit lukea lisää täältä.
Paras ja luonnollisin apu erkauman kanssa on kärsivällisyys ja aika. Se, että synnytyksen jälkeinen pömpötys normalisoidaan ja annetaan äideille rauha palautua ja nauttia lapsivuodeajasta rauhassa olisi tervetullutta.
Hollywood-julkkisten kuvat liitteistä vastaista synnytyksen jälkeen eivät paljasta postpartum-keskivartalon todellisuutta, vaan kertovat todennäköisemmin belly binderin tai korsetin käytöstä.
Ehdit kyllä halutessasi treenata vartalosi taas timmiksi. Muista arvostaa upeaa kehoasi ja sen suuria saavutuksia! Jos kaipaat tukea palautumiseen, älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen.
Jos haluat apua toipumiseen, suosittelen ehdottomasti kääntymään asiantuntevan äitiysfysioterapeutin puoleen.
Tuliko sinulle ajatuksia tai kommentteja tästä artikkelista?
Kuulen mielelläni ajatuksistasi kommentin muodossa. Jos jutussa oli mielestäsi hyödyllistä tietoa, tuossa alempana on jakonappi, mistä tämä on helppo jakaa facebookissa tai whatsapilla.
Hei Maria, luin koko jutun ja se oli täyttä asiaa. Olen itse viime syksynä lantionpohjan ja vatsalihasten erkauman kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti, ja tässä oli olennaiset ja uusimmat tiedot selkeästi kiteytetty. Jaoin julkaisusi, ja mainostin sen avulla hieman omaa osaamistani ja työpaikkaani. 🙂 Muutenkin sivuillasi on tosi hyviä kehonhuolto-ohjeita, kiitos kun teet tätä! Mukavaa kesän odotusta 🙂
Hei Erja! Mahtavaa, että teitä ammattilaisia alkaa olla paremmin saatavilla. Ihanaa, että jaksoit kommentoida ja antaa palautetta. Itse en ole terveydenhuollon ammattilainen, joten kiva kuulla, että faktat on kunnossa.
Kirjoitinkin tätä artikkelia kuin Iisakin kirkkoa 😀 koska aihe on mielestäni sellainen, että on äärimmäisen tärkeää kantaa vastuu siitä, että vääriä tietoja ei leviä.
Jatketaan asiatiedon jakamista puolin ja toisin. Kiitos, kun jaoit artikkelin eteenpäin ja mukava kuulla, että sivuston muukin sisältö on ollut ammatillisesti hyödynnettävissäsi 💖
Onko kokemusta ja tietoa muunlaisista ongelmisra raskauden jälkeen kuin erkaumasta? Oman kuopuksen syntymästä on job4v ja vstsalihasten treenaaminen lähes mahdotonta. Vatsalihakset kramppaavat kahdesta kohtaa lähes joka kerta kun yritän niitä tehdä. Tätä ongelmaa ei ollut aikaisempien raskauksien jälkeen. Lisäksi ongelmia aiheuttaa notkolla oleva selkä ja si-nivel kipuilee/lantio vinossa
Heippa Kuki!
Pahoittelut, että kommenttisi oli jäänyt huomaamatta. Kuulostaa siltä, että olisi hyvä hakeutua asiantuntevalle äitiysfysioterapeutille, joka voisi ultrata vatsalihasten ja lantionpohjan toimintaa ja tutkia myös lantion ja lonkan seudun.
Hyvin usein si-nivel oireilee, jos ”viereiset”/ lähellä olevat nivelet ovat jotenkin jumissa. Jostain täytyy kehon saada joustoa ja liikettä, ja pieni si rasittuu, jos esimerkiksi lonkan alueella on haasteita.
Suosittelen lämpimästi fysioterapian rinnalle myös asiantuntevaa personal traineria, tai fysioterapeuttia salille mukaan tekemään ohjelmaa. Kroonistuneetkin vaivat voidaan yleensä aina hoitaa, mutta tasapaino saattaa vaatia säännööllistä ylläpitoa juuri oikeilla täsmäliikkeillä.
Mukavaa uutta viikkoa sinulle!
Heippa Kuki!
Pahoittelut, että kommenttisi oli jäänyt huomaamatta. Kuulostaa siltä, että olisi hyvä hakeutua asiantuntevalle äitiysfysioterapeutille, joka voisi ultrata vatsalihasten ja lantionpohjan toimintaa ja tutkia myös lantion ja lonkan seudun.
Hyvin usein si-nivel oireilee, jos ”viereiset”/ lähellä olevat nivelet ovat jotenkin jumissa. Jostain täytyy kehon saada joustoa ja liikettä, ja pieni si rasittuu, jos esimerkiksi lonkan alueella on haasteita.
Suosittelen lämpimästi fysioterapian rinnalle myös asiantuntevaa personal traineria tai fysioterapeuttia salille mukaan tekemään ohjelmaa. Kroonistuneetkin vaivat voidaan yleensä aina hoitaa, mutta tasapaino saattaa vaatia säännööllistä ylläpitoa juuri oikeilla täsmäliikkeillä.
Mukavaa uutta viikkoa sinulle!
Kiitos paljon hyvästä jutusta.
Koen, että uskallan paremmin hakeutua asian takia fyssalle, kun juuri näitä oireita minulla on ollut.
Kiitos kun jätit kommenttia! Toivotaan, että asiantunteva fyssari osaa auttaa sinua eteenpäin <3