Lavan kohottajan venytys + lapoja alasvetävien lihasten vahvistus

lavan kohottajan venytys

Lavan kohottajan venytys kuvattuna vaiheittain

Katso kuva lavan kohottajasta.

Lavan kohottajan venytys ei ole kaikkein helpoin hahmottaa. Se on kuitenkin sitäkin tärkeämpi venytys ;).  Tämä lihas on usein todella kireä.

Aina kun hartiasi uhkaavat nousta korviin, lavan kohottajat ovat töissä. Lavan kohottajan venytys on tärkeää, mutta kannattaa lisäksi vahvistaa lapoja alaspäinvetäviä lihaksia. Alempana tähän video-ohje.

Ohje lavan kohottajan venytykseen

  • Pidennä niska. Nosta vasen kämmen ylös ja paina hartiaa ja lapaluuta alas. Kurottaen kyynärpäällä lattiaa kohti.

  • Kierrä katsetta oikealle, kunnes tunnet niskan oikealla puolella venytyksen. Vedä kevyesti leukaa sisään.

Kierrä katsetta sivulle, kun teet lavankohottajan venytystä

  • Pysy venytyksessä 1-2 min lempeästi hengitellen. Toista toiselle puolelle.

Pyöristä niskaa lavankohottajan venytyksen jälkeen

  • Pyöristä venytyksen päätteeksi niskaa, jotta kaularanka palautuu kiertovenytyksestä.

Lavan kohottajalihas on oleellinen vapaalle hengitykselle.

Se kiristyy helposti, jos hartiat viihtyvät korvissa. Akupunktiohoitajani, Irja Karjalainen, huomautti kerran, että englannin shoulders -sana on samaa juurta should -sanan kanssa: should +ers. Kun jotain pitäisi tehdä, hartia nousee. Nykyajan vitsaus multitasking, aiheuttaa säntäilyä sinne tänne. Kaikkea sählätään yhtäaikaa ja mihinkään ei olla tyytyväisiä. Ei ihme, että hartiat ovat helposti korvissa ;).

Muistathan tehdä kaikki  venytykset varovasti ja omia rajoituksiasi kunnioitaen. Kehonhuollon sivuston venytykset ovat todella hyviä ja tehokkaita, mutta koska en ole henkilökohtaisesti paikan päällä “valvomassa” venytystä, vastuu turvallisuudesta on itselläsi. Tee venytykset mielummin liian kevyesti, kuin varomattomasti.

Kokeile myös tennispalloa tai kovempaa ja tehokkaampaa triggerpalloa lavankohottajan kiinnityskohtaan. (Katso tämän artikkelin ohjevideo)

Lavan kohottajan venytys ei välttämättä yksin riitä

Kokeile tätä liikettä, jossa vahvistetaan lapoja alasvetäviä lihaksia. Voit tehdä liikkeen joko kuminauhalla tai ilman! Jos lapoja alas vetävät lihakset ovat suhteessa heikommat kuin lavankohottajat, kuten yleensä tapana on, lavankohottajat ottavat helposti vallan ja nostavat hartiasi korviin. 

lavankohottaja voi hyötyä myös tallaisista lihasten vahvistusliikkeistä

Kaipaatko lisää inspiraatiota ja valmiita ohjelmia ryhti- ja tukilihasten vahvistamiseen? Keho on koti -kehonhuollon tuntien videokirjastostassani on kymmeniä kehonhuollon tunteja.

Vain puoli euroa päivässä maksava Keho on koti -jäsenten tuntikirjasto on käytettävissäsi missä ja milloin vain. 

Tutustu tästä kehonhuollon tuntivalikoimaan!

Mukana on tukilihastuntien lisäksi joogaa, pilatesta Asahia.

Myös leuanveto on loistava harjoitus lapoja alasvetäville lihaksille ja tasapainoittaa lavankohottajan ylivoimaa. Leuanvedon harjoittelussa voi käyttää apuna paksua voimakuminauhaa tai kahta tavallista voimakuminauhaa.

MBody Kehonhuollon videokirjasto

Miltä lavan kohottajan venytys tuntui?

Kommentoi myös jos sulla on kysyttävää! Voit halutessasi jakaa ohjeet eteenpäin. Olisin siitä hirmu kiitollinen. Mitä enemmän jaan maksutonta sisältöä, sitä enemmän se auttaa ihmisiä ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnista ja saamaan kireydet hallintaan yksinkertaisilla pienillä vinkeillä. Kiitos, kun jaat alla olevasta jakonapista <3

T. Maria

Artikkeli julkaistu 5.12.2016. Päivitetty 2.6.2021.

2 ajatusta kohteelle “Lavan kohottajan venytys + lapoja alasvetävien lihasten vahvistus

  1. Lavan kohottajan venytys + lapoja alasvetävien lihasten vahvistus (plus etummainen sahalihas)

    Sinulla ja muillakin on näitä liikkeitä. Missä vika kun ei saa tuntumaa lainkaan, miten lavat jätetään alas? Luulen mulla on hermotuksessa jotain eli tietyt lihakset nukkuu ja ovat poissa pelistä. Sama etummaisen sahalihaksen kanssa joka on heikko, mikään liike ei tunnu siellä vaan ympäröivissä lihaksissa.

    Osteopaattini kehotti ei palloa on liian raakaa, ja nyt on tullut myös kallonpohja taas kipeäksi, ihan tulessa.

    Tekisin näitä muttei onnistu, ei tunnu missäpitäsi ja lapojen alasjättö ihan ihmeellsitä 😉 En tunne mitään.

    1. Hei Tiina!

      Kiitos kommentista.

      Etänä on vaikea ohjata, kun en pääse “käsiksi” lapoihin. Suosittelen tuossa lapojen alas jättämisessä käyttämään apuna peiliä <3. Eli siitä katsot, että hartiat jäävät alas. Olkapään nivel kääntyy siellä lapaluuta vasten niin, että lapaluu pysyy paikoillaan ja pelkkä olkavarsi ja käsi liikkuvat.

      Pallon kanssa voi tehdä monenlaisella tekniikalla harjoitteita. En ihan purematta niele, että pallo olisi liian raju. Riippuu täysin käyttäjästä! Eli, jos on malttia tehdä riittävän kevyesti ilman sellaista kipua (Ei hyvä, jos hengitys uhkaa jähmettyä tai lihakset laittavat hanttiin jännittymällä), niin pallo voi olla ok. Maltti täytyy muistaa! Mielummin ihan sivelemällä kuin ei ollenkaan. Myös asahi-liikunta voisi tehdä hyvää.

      Sahalihaskin on tosiaan lapaa tukeva lihas. Googlaapa sahalihaspunnerrus. Voit kokeilla sitä myös aluksi etukenossa seinää vasten.

      Vahvin suositus kuitenkin osaavalle fysioterapeutille tai todella valveutuneelle pt:lle, joka on perehtynyt tukilihastestaukseen <3.

      En tiedä oliko vastauksesta apua, mutta yritin kuitenkin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *