Plantaarifaskiitti – Ehkäise ja hoida kotikonstein “kantaluupiikkiä”

Kantaluupiikki on kansankielinen nimi plantaarifaskiitille

Plantaarifaskiitti (kantaluupiikki) on hoidettavissa lihaskalvokäsittelyllä ja vahvistamalla pohkeen lihaksia. Sitkeän ja kivuliaan vaivan saat kuriin gua sha-kammalla, triggerpallolla ja jumpalla. Tästä jutusta löydät nopeat ja helpot vinkit avuksesi jalkapohjan kiputilan selättämiseen.

Plantaarifaskiitin oireet

Aamuisin ensimmäinen askel aiheuttaa viiltävän kivun jalkapohjaan. Kävely aiheuttaa tuskallisen jalkapohjakivun, vaikka kipu saattaa hiukan hellittää päivän mittaan jalkapohjan vertyessä. Varsinkin paljain jaloin kovalla alustalla käveleminen aiheuttaa kovaa kipua levon jälkeen.

Plantaarifaskiitti, kansan kielellä kantaluupiikki, on pitkäaikainen ja todella kipeä vaiva. Jos vaiva on jatkunut pitkään, saattaa röntgenkuvassa näkyä kalkkinokka kantaluussa. Se ei kuitenkaan ole kivun syy, vaan seuraus pitkäaikaisesta rasituksesta ja tulehduksesta jänteen kiinnityskohdassa.

Mikä altistaa plantaarifaskiitille? 

Plantaarifaskiitti eli kantaluupiikki voi olla kipeä vaiva

Plantaarifaskia, jalkapohjan kalvojänne, tekee jalkojen rakenteesta vahvan ja samaan aikaan joustavan. Plantaarifaskia on kiinni kantaluussa ja kiinnittyy muun muassa varpaiden koukistajajänteiden jännetuppiin. Käveltäessä plantaarifaskia venyy varpaiden työntövaiheessa. Jokaisella askeleella kalvojänne saa venytyksen. Plantaarifaskia on eräänlainen iskunvaimennin jalkapohjassa, joka rasittuu vahvasti, jos askellus ei rullaa vapaana.

Plantaarifaskiittiin altistavia tekijöitä ajatellaan olevan runsas ylipaino ja seisomatyö. Vaiva on yleisin 40-60 vuotiailla ja nuorilla juoksijoilla. Plantaarifaskiitti on yleisimpiä jalkakivun aiheuttajia. Vaiva saattaa turhauttaa, koska se ei tunnu paranevan millään, vaan kipuilu jatkuu kuukausia.

Jos jalkaterä kiertyy pronaatioon, eli jalkapöydän pitkittäisholvi laskeutuu ja nilkka kippaa jalan sisäkiertoon, jalkapohjan kalvojänne (plantaarifaskia) rasittuu. Yleinen syy sille, että jalkapöydän asento lähtee liiaksi kiertymään käveltäessä on se, että pohkeen lihakset kiristävät, tai niissä on heikkoutta.

Plantaarifaskiitin eli kantaluupiikin kipukohta kantapään edessä

Kun kiinnityskohta kantaluussa rasittuu, plantaarifaskian kiinnityskohtaan kantapäässä voi syntyä tulehdus, josta plantaarifaskiitin raastava kipu aiheutuu jokaisella askeleella.

Kuvassa jalkapohjan anatomiaa ja kuva kivun yleisimmästä kohdasta plantaarifaskiitissa. (Kuva: Injurymap.com)

Miten plantaarifaskiittia voi hoitaa itse? 

Kireä ja heikko kaksoiskantalihas kiristää nilkan liikettä. Ellei nilkka pääse askeltaessa vapaasti taipumaan, jalkaterä kääntyy pronaatioon, eli paino alkaa siirtymään liikaa ukkovarpaan puolelle. Pohjelihasten kireyttä voit helpottaa tällä venytysohjeella.

Leveän kantalihaksen heikkous altistaa myös plantaarifaskiitille samalla tavoin kuin kaksoiskantalihaksen heikkous. Kaksoiskantalihas on se selkeästi pallomaisen erottuva pohjelihas, joka jatkuu akillesjänteenä kantaluuhun saakka. Leveä pohjelihas löytyy sen alta, ollen litteämpi, leveämpi ja voimakkaampi. Näiden kireys kiristää myös nilkkaniveltä, jolloin askel ei enää rullaa normaalisti.

Leveän kantalihaksen voimaa voit testata seisomalla yhdellä jalalla polvi koukussa, ja nousemalla tässä asennossa varpaille seisomaan mahdollisimman monta kertaa. Kun polvi on koukussa, ei kaksoiskantalihas ole auttamassa varpaille nousua, vaan leveä kantalihas joutuu kantamaan taakan itse. Hyvä toistomäärä on 20-30 toistoa per jalka. Tätä voimistavaa jumppaa voit tehdä pari kolme kertaa viikossa, jotta jalat vahvistuvat, eikä vaiva uusiudu niin herkästi.

Syvä toiminnallinen lihasketju ja plantaarifaskiitti

Ennen kuin puhutaan lihaskalvokäsittelystä tai fasciakäsittelystä, on hyvä tietää hiukan siitä, kuinka kaikki linkittyy kaikkeen. Syvä toiminnallinen ketju kulkee kehossa jalkapohjan jännekalvosta aina kieliluuhun saakka. Plantaarifaskia on kiinni kantapäässä, siitä syvä ketju jatkuu pohkeen syvien lihasten kautta polvitaipeeseen, ja sieltä edelleen ylöspäin sisäreisiin, pallean kautta rintakehään ja kieliluuhun.

Plantaarifaskia ja kantaluupiikki voivat johtua myös kireistä tai heikoista pohjelihaksista

Olet ehkä kuullut puhuttavan myös toiminnallisesta takaketjusta, joka kulkee koko matkan kehon takapuolella päälaesta niskan kautta selkään, pakaroihin, takareisiin ja akillesjänteen kautta jalkapohjaan. Kun pohkeen lihaksia rullataan, kammataan tai venytetään, tapahtuu vapautumista lihaskalvoissa ylös- ja alaspäin. Kuten jo mainitsin, kireät pohjelihakset altistavat sinut akillesjänteen välityksellä plantaarifaskiitille.

Plantaarifaskiitti on ärsyttävä vaiva, mutta sitkeydellä ja lempeällä kehonhuollolla saat varmasti kivun kuriin!

Katso videolta, kuinka voit helpottaa “kantaluupiikin” eli plantaarifaskiitin oireita ja ennaltaehkäistä vaivan palaamista

Kokeile myös rullata plantaarifaskiaa ja akillesjännettä triggerpallolla / tuplapallolla

Muista lempeys, erityisesti silloin jos jalkapohjan kiputilanne on akuutti. Tällöin voi olla turvallisempi aloittaa akillesjänteen käsittelystä ja pohjelihasten vahvistamisesta ja venyttämisestä.

Myös akillesjännettä kannattaa vetreyttää, koska sen kireys altistaa plantaarifaskiitille

Kantaluupiikkivaivan pitkittyessä apua on saatavissa muun muassa dry needlingillä, eli kuivaneulauksella. Kuivaneulaus on triggerpisteiden käsittelyä akupunktioneuloilla. Dry needling vapauttaa lihaskalvojen kireyttä, vapauttaa aktiivisena särkevän triggerpisteet ja aktivoi kehon omia palautumisprosesseja. Kuivaneulaus onkin tehokas apu plantaarifaskiittiin silloin, jos kotikonstit eivät riitä.

Kokeile dynaamisia venytyksiä toiminnallisille faskialinjoille

Lihas-kalvo-jänneketjut kulkevat päästä varpaisiin. Eristetyn yhden lihaksen venytyksen sijaan voi olla hyödyllistä kokeilla venyttää koko ketjua kerralla! Koostin pdf-ohjeen, jota seuraamalla opit dynaamiset venytykset kaikille toiminnallisille linjoille. Lataa ohje tuosta alta:

Kaupallinen yhteistyö: Anatomic Functional training:

Jos sinulla ei vielä ole plantaarifaskiitin ehkäisyyn sopivia välineitä, hanki nyt alekoodilla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *